Una oferta de feina: oportunitat o precarietat?


Sabem que el mercat laboral està creant ocupació però que en molts casos és precària: feines de curta durada, de jornada parcial, en condicions econòmiques lamentables, etc. En definitiva, ofertes fràgils per sostenir un canvi, una transformació de la vida de determinades persones. Però al mateix temps també hem d’acceptar que sense aquesta feina, per aquestes persones, és difícil accedir a una inserció social.

Ens trobem amb un dilema difícil de resoldre: exclusió sense feina o precarietat amb un treball. Aquesta és una de les qüestions que he plantejat als alumnes del Màster d’Ocupació i Mercat de Treball: Intervenció i Coaching en l’Àmbit Laboral de la UOC.

Així doncs, s’han dedicat a pensar solucions particulars de persones amb moltes dificultats per trobar feina en un context precaritzat. La manera de poder enfrontar-se a aquest repte ha estat començar amb un “malgrat”. El mercat de treball ofereix llocs de treball precaris, però, malgrat això, aquestes feines podrien esdevenir oportunitats de millora per aquesta persona en concret. Però amb el “malgrat” no n’hi ha prou.

Els alumnes han coincidit en situar aquesta possibilitat en el fet d’incorporar quelcom de la seva particularitat, de recuperar el desig de la persona que les actuals modalitats de relació amb el mercat de treball rebutgen.

Per fer-ho possible, l’itinerari no es pot plantejar com un recorregut estàndard, amb un punt de partida fix, unes fases preestablertes i un lloc de destí en forma de treball precari. Al contrari, es tracta d’entendre l’itinerari d’inserció com un relat que fa possible relacionar les experiències particulars que es presenten com fragments desconnectats i que permet construir noves relacions amb la seva pròpia historia i amb el futur. Per tant noves oportunitats.

Perquè una oferta de treball sigui una oportunitat cal tenir un projecte vital. L’itinerari és l’orientació que permet navegar a través de la pròpia historia, donant-li un sentit de futur. L’èxit i el fracàs no es donen només en relació a trobar una feina, sinó en el valor que té en el marc d’un projecte. La inserció no és l’objectiu, sinó el mitjà per aconseguir-lo.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article