El perquè de la nostra existència


Tant de bo que no fóssim necessaris. Tant de bo que la nostra feina ja no tingués cap sentit. Segurament, som de les poques organitzacions del país que tenen com a objectiu no existir. Això voldria dir que no hi hauria desigualtats ni injustícies, que tothom tindria els recursos materials i personals necessaris per tenir un habitatge adequat, una feina digna, per pagar les factures bàsiques o per tenir les mateixes oportunitats que les altres persones sense distinció de cap tipus però això, tots ho sabem, no és així. Ens hem acostumat a conviure amb l’afegitó ja pràcticament perenne d'“els efectes de la crisi” i l’hem incorporat en el nostre dia a dia de manera ben normalitzada, com d’un temps ençà també hem incorporat el de “recuperació” però això, també ho sabem, no és així. Sí que hi ha una part de la població que, sortosament, ja ha sortit o està sortint de la crisi però n’hi ha una altra, la més vulnerable, que no només no ho aconsegueix sinó que s’empobreix més i que cada cop té més dificultats per trencar el cercle de l’exclusió social. Així ho confirmen de nou les últimes dades de l’IDESCAT que alerten que els infants i la gent gran en són el més colpejats. La pobresa es cronifica i les desigualtats s’accentuen. Aquest és el perquè de la nostra existència.

Fa molt pocs dies, hem celebrat els 15 anys de la Taula del Tercer Sector Social. Ho hem fet amb un acte auster que sobretot ha volgut ser un reconeixement a la feina compromesa, incansable i constant de les 35 federacions i grans organitzacions que en formen part i, per extensió, de les més de 3.000 entitats socials que aglutinen. Entitats que fa 15 anys van decidir sumar esforços i treballar conjuntament per defensar els drets socials i per contribuir a la cohesió, la igualtat, la inclusió i el progrés social del país. Entitats amb una inequívoca vocació de servei públic que prioritzen el benestar i la qualitat de vida de les persones als beneficis econòmics. Entitats que, històricament, han impulsat projectes i suport a la ciutadania més vulnerable que en la majoria de casos s’han convertit en drets socials. Entitats compromeses. Entitats amb valors. Entitats fortament arrelades al territori. Entitats socials.

Ningú no pot negar que en aquests 15 anys s’ha avançat, però també és cert que no n’hi ha prou i que les noves necessitats socials ens estan posant a prova com a societat (només cal que pensem en la crisi migratòria). Han passat 15 anys, però alguns drets socials bàsics encara són vulnerats i d’altres ni tenen la mateixa efectivitat, protecció o garantia legal que la resta de drets fonamentals. És per això que la Taula del Tercer Sector segueix aquí. Fent incidència política, social i mediàtica per millorar les polítiques socials i de retruc la vida de les persones amb més dificultats. Facilitant la feina a les entitats socials que s’encarreguen d’oferir serveis i suports que promouen l’autonomia, la capacitat, la dignitat, els desitjos, els interessos i els somnis de les mateixes persones. Posant el focus en aquelles urgències socials més immediates de resoldre i situant-les com a prioritats en l’agenda política. Fomentant i establint aliances amb altres agents socioeconòmics. Exercint el rol d’interlocució amb les Administracions. Denunciant les injustícies socials.

Sense l’esforç, el treball i la convicció de les entitats socials, no hauríem pogut avançar fins a la Catalunya social que tenim ara, tot i que encara ens queda molt per fer i per dir. Sense aquesta unitat d’acció no hauríem pogut fer aportacions a desenes de noves lleis socials i a mesures a favor de la inclusió i lluita contra la pobresa; impulsar ILPs; tenir convenis de col·laboració amb el Govern per impulsar la reinserció sociolaboral de les persones que surten de la presó o per ampliar el parc d’habitatge; per formar part de més de 30 òrgans consultius i de participació d’altres institucions públiques i privades; per signar amb el Govern tres Plans de Suport al Tercer Sector; per analitzar la situació o evolució del sector social a través del Baròmetre o per organitzar cinc Congressos del Tercer Sector (al novembre organitzem el sisè) entre moltes fites aconseguides. Aquest és el perquè de la nostra existència.

Per tant, mentre hi hagi persones que no gaudeixen dels mateixos drets que la resta de la ciutadania, la Taula del Tercer Sector Social manté intacte i ferm el seu compromís de defensa drets socials i de lluita per fer decréixer les desigualtats i les injustícies al nostre país. Aquest és el perquè de la nostra existència.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article