La nova empresa social


Les denominades “empreses socials” representen un fenomen que està guanyant terreny any rere any, com una tendència sense aturador. Són aquelles organitzacions que tenen un impacte positiu sobre la societat i/o el medi ambient i que, al mateix temps, resulten rendibles com a negoci; una nova generació d’empreses que respon al canvi de valors que està protagonitzant la nostra societat. Les noves generacions comencen a exigir a governs i organitzacions un comportament ètic, sostenible i responsable, i el món empresarial no podia quedar-ne al marge.

Fa 10 anys, un 10% dels projectes de final de carrera dels estudiants dels graus d’economia o administració i direcció d’empreses tenia algun component relacionat amb l’economia social, mentre que ara ja representen el 30%. No és casualitat, es tracta d’un exemple més que ens demostra el creixement imparable de l’empresa social, una transformació que s’ha produït d’una manera molt ràpida, abans fins i tot d’haver definit el propi concepte.

Amb la vocació de crear un marc teòric uniforme per donar resposta a aquesta tendència empresarial, la Unió Europea enumera quatre requisits per aquest tipus d’organitzacions. En primer lloc, l’empresa social ha de prioritzar l’objecte social per sobre dels seus beneficis, creant una equació de negoci a la qual les persones són l’element fonamental. En segon lloc, ha de combinar els interessos del projecte amb l’interès general i, d’altra banda, ha de facilitar la reinversió de la majoria dels seu excedents. Finalment, són organitzacions que comencen a introduir aspectes democràtics en la seva gestió.

En aquest mateix sentit, actualment la Generalitat de Catalunya està realitzant, a través de la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies, la que serà la definició a nivell català de l’economia social. Es tracta d’un moment transcendental per totes les organitzacions que formem part de l’ecosistema social i empresarial, doncs depenent de la seva definició el concepte es podrà aplicar d’una manera més àmplia o més restrictiva. En aquest punt, crec que la clau està en construir una economia social el més inclusiva possible, on es prioritzi integrar tots els projectes que comparteixen un objectiu social en comptes d’excloure'n una part.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article