Suma't a la llengua de signes i fes-la visible amb ‘Signes per tu’


Autora: Lorena de la Cruz S. Logopeda clínica/educativa, especialista en llengua de signes catalana/espanyola i fundadora del projecte ‘Signes per tu’.

Em pregunto si tu, estimat lector, alguna vegada has pogut sentir allò que es diu atracció. Aquesta sensació simple i a la vegada plena d'admiració...

Perquè és així com jo em vaig sentir la primera vegada que em vaig trobar amb la llengua de signes, quan tenia sis anys. Vaig començar a mirar cada dia mans expressant-se, perquè vaig estudiar al costat d'una escola per a infants sords. Cada matí veia com parlaven entre ells, mans a tota velocitat i una comunicació fluida, com jo tenia amb les meves companyes oients.

Aquesta sensació de no poder-me comunicar amb ells, de no saber com fer-ho, em va motivar a estudiar i aprendre-la uns quants anys més tard. A l'edat de dinou anys vaig tenir contacte directe amb la comunitat sorda i amb ells vaig aprendre la llengua de signes, les seves tradicions, les seves situacions del dia a dia, i vaig adonar-me que la gran majoria de la societat oient no té els coneixements reals de la cultura sorda, i que no es valora una llengua, i que moltes vegades no reflexionem les situacions difícils que han de viure les persones sordes cada dia.

Per totes les experiències rebudes dins de la comunitat sorda i dins de la comunitat oient, és com va néixer un somni, un somni que s’ha convertit en realitat gràcies a l'ajuda de qui és el cofundador de Signes per tu, expert en audiovisuals, i altres voluntaris que em donen un cop de mà. Junts volem que la societat oient s’involucri més, tingui més coneixements d'aquesta comunitat amb una llengua visible i que moltes vegades sembla invisible.

Signes per tu pretén visibilitzar la llengua de signes aprofitant les xarxes socials, fent un treball visual. On la gent pugui trobar un detall personalitzat en llengua de signes. Volem convidar a la societat a obrir els ulls a una nova llengua, una nova forma d'entendre i ser entès. Unir a les persones de les dues comunitats, tant sorda com oient, a través de bons moments i experiències. Intentant assolir l'excel·lència i aportar alegria a través dels nostres productes i serveis, promovent la igualtat i la inclusivitat. Aquestes dues paraules la podem fer tu i jo, junts, recordant a tots que la llengua de signes és la llengua natural de les persones sordes, per tant, el seu major bé cultural i vehicle d’aprenentatge.

Per a tots aquells que alguna vegada heu vist persones al carrer movent les mans d'una manera curiosa, diferent i interessant a la vegada, i que us ha deixat pensant què era això, i amb ganes d'un -jo també vull aprendre-. Per als que coneixeu de què us estem parlant, per amics, familiars o coneguts. Per a vosaltres, és el nostre treball.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Anahí Barcelona
1.

Me encanta!! Una manera natural de transmitir amor por los menos escuchados, dentro de poco tiempo estarán integrados en esta sociedad incluyendo su lengua.
Sigue así!

  • 3
  • 0

Comenta aquest article