Dolces, interessants... associacionistes!


“Sé dulce e interesante”, “luce hermosa”, “hazlo sentir a sus anchas”, “ten lista su cena”, “sus temas son más importantes que los tuyos”... Efectivament, aquests tòpics d'època franquista responien a un model de societat que hem superat, esperem, en la pràctica totalitat dels casos. El famós patriarcat consistia en el fet que l'home era qui treballava i es relacionava socialment, mentre la dona s'ocupava de la casa i la quitxalla. Aquest és un patró que veiem reproduït en moltes d'altres societats de l'antiguitat occidental, llevat d'algunes excepcions que avui comencen a ser la normalitat. Al món de l'associacionisme, la tradició ha estat exactament la mateixa, fins als nostres dies.

Si repassen el fil històric del lloc de comandament de qualsevol entitat, rarament trobaran una dona presidenta d'una associació, o d'un ateneu en el nostre cas. Les juntes directives estaven formades gairebé sempre només per homes, reproduint aquest model que els comentàvem al principi. Aquesta situació s'ha perpetuat fins fa molt poques dècades quan la tendència s'ha començat a compensar, més que invertir.

Des de la Federació d'Ateneus de Catalunya, hem fet l'exercici de veure quantes dones participen a la direcció de les entitats que tenim federades durant els exercicis dels quals disposem dades. Parlem del període 2013-2016, quatre anys que mostren una tendència estabilitzada, on hi trobem vora del 33% de dones participant en les juntes directives. El 2013 hi havia 6 homes de mitjana per 3 dones. El 2014 la relació era de 7 homes i 3 dones, el 2015 altra vegada de 6 i 3, i el 2016 aquesta proporció de 6 i 3 es tornava a repetir.

Si comparem les dades amb les quals haguéssim obtingut fa seixanta anys, podríem concloure que, efectivament, les dones ateneistes han millorat un 33%. La sentència, però, és del tot conformista i, en els temps que corren, insuficient i un punt irrespectuosa i ofensiva. Si anem a cercar quantes dones ocupen la presidència de les 180 entitats que tenim federades ara mateix, el 33% s'escurça més de deu punts: 41 presidentes per 139 presidents, un 22,7% del total.

Les dades no s'acaben de correspondre amb la realitat global del món associatiu segons el darrer informe sobre aquesta matèria publicat pel Departament de Treball. Avui a Catalunya, el tant per cert d'associades i associats a alguna entitat està en el 50% / 50%, pel que fa a persones voluntàries, la xifra es decanta cap a les dones 60% / 40%, i en el cas de persones remunerades per les entitats hi ha un altre petit increment: 62% / 38%. Les dones guanyen espais, en general, i pel que fa als òrgans de direcció trobem que hi ha més dones que homes a les juntes directives (51% / 49%), però encara cal acabar de polir la igualtat al càrrec concret de presidències, on les dones arriben al 41% i els homes un 58%, amb l'1% restant de gestió mixta. Això ens indica que hem de seguir treballant per posar remei a les mancances que encara es produeixen al nostre micro món.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article