Els problemes de salut mental encara s'amaguen


Aquesta opinió pertany al projecte ‘365Batecs’ de Sant Joan de Déu Solidaritat, un recurs pedagògic que ofereix vídeos testimonials de format breu per reflexionar al voltant de les persones en situació vulnerable.

 

“De la mateixa manera que un altre tipus de malalties es mostren –per exemple, una intervenció quirúrgica–, els problemes de salut mental, en canvi, encara s’amaguen. En el moment que s’amaga aquesta malaltia, comença un estigma, de manera que no s’està contribuint a la normalització a la societat.

Tot l’equip anem molt en compte de no posar una etiqueta diagnòstica, i més quan són petits. Parlem de símptomes, de procés, però no més enllà perquè sinó tornem al tema de l’estigma: si li dius a una família que tenen un fill esquizofrènic, ja es posen l’estigma, i amb aquesta etiqueta ells mateixos condicionen el seu voltant. Això no vol dir que no es desenvolupin o no tinguin aquesta malaltia, però sempre comencem a parlar d’aquests quadres.

Els problemes que es curen són més aviat puntuals, perquè sinó després es converteixen en problemes a llarg termini. El que fem, per exemple, són molts diagnòstics i resolucions de crisis. Tenim centres que també depenen de la nostra àrea i que una vegada el nen ja ha normalitzat la crisi, passa a d’altres tipus de recursos: ja està a casa però segueix a un hospital de dia on treballen a la mateixa línia que treballem nosaltres.”

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article