Deu anys des del darrer gran debat


La cultura popular compromesa sempre ha tingut coses importants a dir en l'àmbit de país. De fet, els ateneus neixen per esdevenir un referent del pensament o, si més no, un punt de trobada, no només del catalanisme intel·lectual, sinó també en l'àmbit d'acollida i integració en els diversos entorns locals en els quals es desenvolupa l'activitat de les nostres entitats.

Tanmateix però, la feina de pensar el país no pot defugir la de repensar-se a si mateix. És per això que el 2019 serà l'any en el qual, sense aturar la nostra activitat, ens asseurem per fer un repàs a què hem fet durant la darrera dècada, i definir cap on hem d'anar els anys vinents. Parlem de la celebració del 6è Congrés d'Ateneus de Catalunya, l'espai de debat que hem creat per poder asseure'ns amb tu i parlar-ne.

Dissabte, 26 de gener, a dos quarts d’11 del matí a l'Ateneu Barcelonès, ens reunirem per fer-ho. Fa tot just deu anys que ens vàrem trobar i d'allà van sortir una sèrie d'aspectes dels quals haurem de dirimir si s'hi ha avançat, però, en qualsevol cas, són temes totalment vigents. Els en presentem tot just un parell que s'escau de comentar en aquest espai que ens cedeix el digital Social.cat.

Els ateneus volen ser totalment actius a l'hora d'incorporar grups de persones nouvingudes. Potser els sorprendrà que un ateneu, al que deuen associar a cultura popular, o a gent amb rellotges de cadena en un cafè modernista de principis de segle XX, ja es plantegessin un tema que avui més que mai està vigent. Nosaltres ho hem defensat des de sempre, és a la nostra gènesi. Ho podem resumir amb una paraula: obertura. Volem uns ateneus oberts, el punt de trobada de persones que comentàvem abans, i que ha de servir tant per donar a conèixer la nostra activitat, com per integrar aquelles persones que, per una raó o l'altra, han decidit fer el pas de venir a les nostres contrades.

Els ateneus aposten per aprofundir en les relacions intergeneracionals i la perspectiva de gènere. Aquest és l'altre gran punt en l'àmbit social que els ateneus es plantejaven tot just el curs 2008-2009. El món ateneístic és conscient que molts dels seus associats són gent d'edat més avançada, i és per això que, ens vàrem plantejar el repte de ser un pont entre generacions.

Per acabar, com avançàvem, cal incorporar la perspectiva de gènere en el disseny i implementació de les activitats i en l'atribució de responsabilitats en els òrgans de govern per tal d'evitar l'exclusió, sovint involuntària, de certs col·lectius, molt sovint el de les dones, i el biaix en el desenvolupament de noves activitats i en l'elaboració de discurs. No és una moda, és una necessitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article