L'acompanyament a judici


El judici oral penal el definim com la darrera fase d’un procediment encaminat cap a la identificació, investigació i imposició de la pena que correspongui, fruit d’aquelles conductes que la legislació ha tipificat com a delicte i que es troben regulades pel codi penal. Però formar part d’aquest procés és més complex, i dilatat en el temps, del que en un primer moment pot semblar. Arribats a aquest punt, i després d’haver passat pel tràmit d’interposar denúncia, el procediment jurídic ha transitat per una fase d’instrucció i d’acusació provisional, i en aquests moments es troba en la fase en la qual es practiquen les proves i es presenten les al·legacions davant del tribunal, jutge o jutgessa perquè aquest o aquesta dicti sentència.

Potser ara queda més clar tot l’enrenou que suposa afrontar aquesta situació, i més si ets la víctima del delicte que s’està jutjant. Aquest procés suposa un desgast psicològic que necessita acompanyament i suport específic. Sigui quin sigui el delicte que s’ha patit, la víctima ha vist envaïda la seva persona i vulnerada la seva llibertat. Qualsevol acte delictiu provoca indefensió i inseguretat per tornar a reprendre la teva vida amb normalitat, i tot això es reviu cada cop que una víctima ha d’afrontar un nou pas del procés pel qual està passant.

Els psicòlegs i les psicòlogues sabem que viure un fet traumàtic marca la teva existència. En algunes ocasions les estratègies d’afrontament que poses en marxa per superar aquest fet són adequades i, tot plegat, surts més enfortit/da i resilient de la situació. Però hi ha moments en què necessites suport per tal de posar en marxa aquestes estratègies d'afrontament. Aquest suport es pot trobar en diferents persones que formen part del procés judicial: en l’advocat/da que t’assisteix i et dóna la seguretat en l’àmbit jurídic, o en els agents judicials que formen part del procés i en els quals confies perquè penses que respectaran la teva situació i actuaran de manera responsable davant d’ella i de cada moment que has d’afrontar. Però, aquesta no sempre és la realitat.

Les persones que han d’afrontar un judici, en la majoria d’ocasions, es troben davant d’una situació nova per a elles. Una situació que no controlen i que pot generar força incertesa. L’acompanyament i suport emocional per part d’una persona especialista és la millor resposta que podem donar davant d’aquesta situació. I no només perquè es tracta d’un dels drets que estableix l’Estatut de la víctima del delicte (Llei 4/2015, de 27 d’abril), sinó perquè, a més, donar ajuda a les persones que més ho necessiten és un acte ètic, humanitari i de responsabilitat social. El tècnic o la tècnica que realitza l’acompanyament a judici a víctimes del delicte desenvolupa vàries funcions vitals per garantir que la víctima pugui realitzar una declaració en les millors condicions personals i emocionals possibles i, per tant, tingui l’oportunitat d’explicar-se i defensar-se.

Per assolir aquest objectiu, la víctima ha d’estar tranquil·la i ha de sentir-se segura. Contextualitzar a la víctima en la situació per la qual passarà, donar-li informació de què està passant en cada moment, explicar-li quines són totes les persones implicades en aquell procés i quines són les seves funcions, acompanyar-la presencialment durant tot el procés i donar-li seguretat, sustentar i ajudar a gestionar totes les emocions que poden anar apareixent, respectar les seves decisions i fer-la protagonista d’aquesta situació reforçant-la positivament i donar-li caliu humà, són les principals actuacions que realitzen diàriament els tècnics i les tècniques especialistes del servei d’acompanyament a la víctima del delicte (SAVD). Aquest/es professionals estan capacitats/des per realitzar una atenció de qualitat, individualitzada i adaptada a cadascuna de les persones en què tracten, donant respostes específiques a cadascuna de les necessitats que es van presentant durant tot el procés i oferint el suport emocional necessari.

I després de tota aquesta intervenció, la resposta a la feina que duem a terme des d’Intress i cap a la ciutadania, la trobem, principalment en les víctimes, que al final de tot et fan una abraçada mentre et diuen: “moltes gràcies per estar amb mi”. Aquesta és la principal mostra que l’acompanyament és efectiu i necessari i que posar-lo en marxa cada dia ens fa avançar i ens converteix en una societat cada cop més respectuosa, responsable i humanitària.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article