‘Fil directe’ o comunicar amb les persones usuàries


Sí, fem 25 anys! Quan arriba un aniversari important a la nostra entitat ho volem celebrar. Perquè estem contents i perquè és una manera de recordar d’on venim i cap a on anem i de fer-nos més visibles. Un vídeo commemoratiu és una iniciativa que segurament se’ns passarà pel cap. Què som i què volem comunicar? A qui anirà dirigit aquest audiovisual?

Quan fas un vídeo corporatiu sovint caus en la temptació de pensar en què t’agradaria veure a tu com a organització en comptes de en el públic. Penses en totes les persones que han de sortir o parlar i en no deixar-te res. Penses més en el resultat que vols obtenir que en el procés en sí.

A la Fundació Acollida i Esperança hem elaborat un vídeo commemoratiu dels 25 anys on creiem que el procés ha valgut molt la pena perquè hem comptat amb la participació activa de més de 20 persones usuàries que s’hi han implicat activament. Són persones residents de centres d’acollida i pisos i també treballadores del centre especial de treball.

Teníem clar que no volíem fer un vídeo corporatiu en el sentit d’explicar xifres o serveis. Sí que volíem transmetre punts que creiem que formen part de la identitat de la Fundació i així ho vam compartir amb especialistes en el món audiovisual amb qui hem realitzat el projecte. Volíem expressar autenticitat, importància de les persones, alegria i inclusió.

Després de donar-hi força voltes, vam optar per una proposta potser arriscada perquè perdíem control i perquè implicava més temps de preparació. Però també diferent i rica: proposar a les persones que atenem que expressessin temes treballats per l’entitat relacionats amb l’exclusió social. I proposar-les que ho fessin a través de manifestacions artístiques.

Els assumptes que volíem reflectir eren necessitats bàsiques, habitatge, addiccions, estigma social, soledat o treball, entre d’altres. Seria un curt que utilitzaria tècniques d’animació per donar un mateix estil a totes les idees que sorgissin.

Vam presentar el projecte del vídeo als residents i vam obrir-ho a tots els qui hi van voler participar. Vam repartir els diferents temes perquè a cada recurs es treballessin uns punts determinats però d’una manera bastant oberta en cas que algú volgués tocar una altra qüestió.

Les persones que hi van voler participar ho van fer individualment o bé en grups de dos o tres persones. Això va requerir de diverses sessions de treball prèvies a la gravació i també de la implicació dels educadors i educadores: el seguiment per part seva ha estat clau per fer possible aquest vídeo.

Cal destacar que totes les idees exposades així com els materials (cançons, escenificacions, manualitats, dibuixos, frases...) han estat pensats per les persones que acompanyem. Només hem donat suport i fet la gravació i muntatge de les idees.

Creiem que comunicativament els missatges transmesos d’aquesta manera són més originals i han arribat més al públic perquè són un ‘Fil directe’ de qui veu el vídeo amb els conceptes expressats (d’aquí el títol del curtmetratge). Sovint s’expliquen coses indirectament o a través de metàfores però els missatges són més autèntics i tenen més impacte.

Fer un producte comunicatiu com aquest també ens ha permès tenir un contacte diferent amb les persones usuàries i conèixer altres facetes seves. I ha creat complicitats i dinàmiques positives de col·laboració, motivació, treball en equip i il·lusió fent les persones que atenem les protagonistes d’un producte important per a l’entitat com és el vídeo commemoratiu del 25è aniversari.

És una manera de confiar, de posar les persones al centre i de comunicar amb elles. Segurament hi ha coses importants que no hem arribat a plasmar en el vídeo però estem segurs que tot el que s’exposa val molt la pena.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Marta MSanchez Badalona
1.

Felicitats, molt bona feina.. El video es molt emotiu..Anims perque la fundacio continui 25 anys mes

  • 0
  • 0

Comenta aquest article