Dignificar el món laboral és una responsabilitat en benefici de tothom


Fa uns dies, llegia una opinió d'una companya −la Raquel Sabater− que feia referència a la migració arran d'un projecte social que duen a terme des de la Fundació Utopia. Aquella lectura m'ha portat a escriure aquestes ratlles sobre les empreses. I em direu: què té a veure una cosa amb l'altra? Doncs molt: perquè les empreses són mitjans lucratius que poden aportar grans col·laboracions socials, també en matèria de migració.

La meva experiència professional, formant part del teixit empresarial català, em va demostrar la capacitat que es té, des de les empreses, de cercar els millors mitjans per a l'èxit econòmic de l'activitat econòmica. Durant més de 30 anys, la gestió de diferents mercats empresarials t'aporta una visió àmplia de les possibles accions a dur a terme. Però totes? No. La tasca social ningú te la fa veure i no és perceptible fàcilment, sobretot quan estem immersos en la duresa del dia a dia empresarial. Us en podeu fer una idea: lluitar contra la competència, crear de nous projectes, haver-se-les amb la problemàtica fiscal i legal, amb la duresa financera, amb les negociacions amb proveïdors, etc. Superades totes aquestes tribulacions de l'activitat empresarial amb nota és el que hom creu que fa tenir un major èxit. Però quin èxit? L'econòmic? Doncs sí, tan sols aquest èxit, l'econòmic. Perquè estem parlant de les potes, d'allò que fa que l'activitat empresarial avanci: el dia a dia d'acord amb les lleis intrínseques a aquest sector. Èxit econòmic és això.

Ara bé, diuen que la vida posa a tothom al seu lloc i que les circumstàncies obren portes, que et permeten veure altres realitats, com ara les necessitats personals i socials de moltes persones que he conegut a través de la meva feina. Tot plegat, et fa valorar la manera de tenir èxit d'un mode ben diferent, des del mateix espai que has viscut, des de l'activitat mercantil, des de l'empresa. Això ho dic perquè fa uns mesos, gaire bé ja dos anys, vaig entrar a formar part de la Fundació Plataforma Educativa. En aquesta organització d'economia social creiem en l'optimització dels recursos, així com en l'aprofitament de l'expertesa i en créixer en innovació social, per a millorar la qualitat de vida de les persones amb menys recursos i/o en situació de risc. Treballem des de les activitats mercantils com una eina necessària per a la creació de llocs de treball. Què vol dir això? Doncs que les feines professionals diàries normalitzades o de nova creació són la nostra eina per a la creació de nous llocs de treball, per a persones amb risc d'exclusió social.

La finalitat de les nostres activitats mercantils és doble: D'una banda i com a principal objectiu, la creació de llocs de treball per a persones en risc d'exclusió social o de patir-lo. Llocs de treball dignes, tant laboralment com econòmicament. D'altra banda i com a objectiu necessari per a la continuïtat de la mateixa activitat, aquesta ha de ser sostenible econòmicament. Si l'empresa no és viva, si no camina sobre les potes de l'èxit, s'acaba la possibilitat del nostre principal objectiu: el suport i l'orientació a les persones amb risc.

Com deia la meva companya "tota persona mereix els drets humans bàsics per tal d'articular la seva vida entorn del benestar i la felicitat". Cada dia hi ha més persones que passen a formar part del sector social en risc, amb totes les dificultats que comporta per a la salut física i mental de la persona i del seu entorn més proper. Sí, persones que poden ser desconegudes nostres, com poden ser els nostres veïns o membres de les nostres pròpies famílies. Dignificar els sectors mercantils és una tasca on ha de ser-hi actiu tothom, des de les organitzacions sindicals, fins a les administracions públiques, passant per la mateixa societat i l'empresariat. Tots ens hi hem de posar en assolir aquesta fita. Veiem en el dia a dia els diferents problemes socials, laborals i econòmics de les persones. Dignificar el món laboral és una responsabilitat en benefici de tothom.

Cal explicar-ho bé, cal ser clars, cal arribar al destí adient. L'empresariat no està prou informat d'aquesta realitat. Aquesta informació ha d'arribar i s'han de posar tots els mitjans possibles. No podem estalviar el més mínim esforç. L'èxit empresarial ha de ser l'èxit econòmic i l'èxit social. Tots dos alhora!

Formar part d'aquesta organització social em va generar certa preocupació, perquè desconeixia el sector i pensava, com tothom qui no està informat, que era difícil compaginar el doble èxit. Ho vaig abordar amb modèstia i humilitat. Era una nova manera de dur a terme la meva professió. Tot un repte que em fa feliç en el dia a dia, treballant colze a colze amb els meus companys, treballant per a nous projectes i visionant a persones amb risc d'exclusió social al capdavant dels seus nous llocs de treball, que els permetrà tenir una vida digna amb les seves persones estimades. Això que estic vivint és el que hem de saber explicar a tot l'empresariat. És assumible, com es pot comprovar en la nostra realitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article