David i Goliat


El passat 15 de març es va produir una vaga estudiantil contra el canvi climàtic a més de cent ciutats d'arreu del món. A Barcelona hi van anar unes dues mil persones. Una de les instigadores d'aquesta reivindicació mundial sense precedents ha estat Greta Thunberg, l'estudiant i activista sueca de setze anys que durant dos mesos ha fet campana a l'institut per plantar-se davant del parlament suec i exigir als seus líders polítics que redueixin les emissions de gasos d'efecte hivernacle fins als llindars establers als Acords de París de l'any 2015. Ella també és una de les impulsores dels Fridays For Future, un moviment estudiantil internacional que cada divendres falta a classe per protestar contra la contaminació atmosfèrica, l'escalfament global i per mantenir viu el planeta quan ells i elles siguin adults. No reclamen res desassenyat, però sembla que demanin la lluna.

La Greta s'ha fet més popular després de ser nominada al premi Nobel de la pau i dels seus discursos a les Nacions Unides i al TED Talks d'Estocolm de l'any passat. En un futur, també serà recordada per la fotografia on surt al costat de la Jane Goodale intercanviant una mirada de complicitat, una imatge que val moltes paraules. La Greta, nascuda el gener del 2003, té més de 471 mil seguidors a facebook i 356 mil a twitter. L'han entrevistada al “The Guardian” i al “País”, entre molts altres mitjans, i el seu missatge sempre ha estat clar i contundent, amb frases virals com “casa nostra està en flames, estic aquí per dir-vos que la nostra llar s'està cremant” o “no vull que tingueu esperança, vull que entreu en pànic”.

Tot i patir la síndrome d'Asperger, quan li toca parlar parla. Ho fa amb un discurs sense filtres, d'adolescent decidida i sense por. La seva determinació és contagiosa, pels ecologistes i pels no ecologistes. Dins d'aquest últim sector hi trobem els conformistes, els incrèduls, els ignorants però també els mandrosos, els menfotistes i els rendits, que són aquells que es renten les mans donant tota la culpa al sistema. La seva actitud és comprensible, ja que les petites accions quotidianes com reciclar, anar amb bicicleta o recollir plàstics a les platges semblen tiretes per tapar hemorràgies arterials.

La lluita de la Greta és asimètrica, desigual, injusta. Em recorda la història bíblica de David i Goliat, on ella representa a David i Goliat és el mateix sistema capitalista. També m'imagino un Goliat personificat amb cara de Trump, negant l'existència del canvi climàtic i mofant-se dels científics que el volen advertir de la gravetat del problema. Un altre Goliat podria ser Bolsonaro transformant les terres protegides de la selva amazònica en mercaderia o en autopistes transamazòniques, mentre atemoreix les tribus indígenes de la zona, com feia Goliat amb l'exèrcit d'Israel.

El Goliat de la bíblia va pressionar l'exèrcit hebreu durant quaranta dies perquè escollissin un rival per plantar-li cara. Els jueus fugien d'estudi, tal com fem nosaltres davant del repte ecologista actual. Al relat de l'antic testament el petit pastor de la tribu de Judà va desafiar a Goliat amb una simple fona. Li va etzibar una pedra al front i quan el gegant va caure a terra, David va aprofitar per tallar-li el cap. La seva victòria va convertir-se en un símbol del valor de la tenacitat per vèncer enemics d'aparença superior.

Avui en dia, és la Greta qui planta cara a un monstre d'aparença superior. Ho fa sense disparar pedres ni tallar caps. La seva arma són les seves paraules i, sobretot, la seva perseverança. Ens recorda que tenim marge de decisió sobre el nostre futur, que estem dissenyats per la societat però que entre tots la construïm. En aquest sentit, no només crítica als polítics, també proposa maneres de canviar el nostre estil de vida per ser més conscients i menys consumistes. El problema és que vivim en un món on una minoria té molt més poder de decisió que la majoria. La batalla no està guanyada, de fet està gairebé perduda, però la Greta lluita amb un avantatge respecte a David: no està sola. Al seu costat té tot un exèrcit de joves i no tan joves amb una voluntat ferma per canviar el rumb de la història i aconseguir apagar el foc de casa nostra.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article