Cuidem els cuidadors

86 municipis ofereixen Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua per a persones cuidadores amb el suport de la Diputació de Barcelona


Amb el suport de  

Amb la intenció de donar suport i reduir l’estrès de les persones cuidadores de familiars en situació de dependència, 86 municipis de la província de Barcelona realitzaran tallers de Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM). La iniciativa, posada en marxa per la Diputació de Barcelona i els diferents municipis, té per objectiu generar vincles de relació, de suport i d’ajuda mútua entre les persones cuidadores perquè puguin compartir l’experiència de cuidar d’una manera satisfactòria.

La Diputació de Barcelona es planteja com a objectiu estratègic promoure polítiques socials orientades a la cohesió i la reducció de desigualtats. Per això, un dels programes centrals és l’atenció a les persones grans, en situació de dependència o discapacitat, i les seves famílies cuidadores. La responsabilitat de tenir cura d'una persona dependent pot ocasionar esgotament físic i emocional, de manera que les persones cuidadores necessiten suport i descans tant per garantir el seu benestar com per proporcionar a la persona amb dependència una atenció òptima.

Per aquest motiu va néixer el programa de Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua de la Diputació de Barcelona l’any 2009 i, des d’aleshores, és un dels recursos que més sol·liciten els ajuntaments i que s’amplia cada any. Així, el 2010, es van organitzar grups a 22 municipis, mentre que l’any 2018 el nombre de municipis participants va pujar fins a 76. Enguany, ja són 86 els municipis que han demanat a la Diputació de Barcelona suport per organitzar un Grup de Suport Emocional i Ajuda Mútua.

Els grups, formats per entre 16 i 20 persones cuidadores, funcionen al llarg de deu o 16 sessions d’una durada d’hora i mitja cadascuna

Es tracta d’un espai de relació i intercanvi d’experiències, pensat per evitar la soledat i reduir la sobrecàrrega emocional i física de la cura. Els grups funcionaran des de setembre fins a juny del 2020. Estan formats per entre 16 i 20 persones cuidadores, funcionen al llarg de deu o 16 sessions d’una durada d’hora i mitja cadascuna.

Amb l’ajuda d’un professional de la psicologia, les persones cuidadores poden trobar estratègies per gestionar millor les seves necessitats i conflictes, així com les emocions i sentiments que sorgeixen durant el procés de cura per tal de prevenir i evitar situacions d’esgotament. Alhora, els grups aporten informació sobre els diferents recursos de suport existents al territori. 

Les persones que hi participen s’han de comprometre a voler compartir la seva experiència de cura amb les altres persones que es troben en la mateixa situació i a assistir a totes les sessions.

Millorar la qualitat de vida de cuidadors i cuidats

Aquest servei, que la Diputació desenvolupa en col·laboració amb els ens locals i entitats del sector, contribueix a reduir l'impacte negatiu que de vegades poden experimentar les persones cuidadores i, per tant, a millorar també la qualitat  de vida de les persones en situació de dependència.

L’any 2018, 790 persones van participar dels grups de suport, un 79% dones i un 21% homes, la majoria fills i filles o parelles de la persona cuidada. Del total, un 47% eren majors de 65 anys, de manera que sovint la cura de persones dependents recau sobre dones grans.  

Un 77% fa més de tres anys que atén al seu familiar dependent i d’aquestes, un 49% fa més de set anys. La gran majoria (un 84%) dedica més de cinc hores al dia a la cura, principalment de persones amb Alzheimer (un 29%), altres demències (un 14%) o discapacitats físiques (un 14%). En aquest context d’alta dedicació i intensitat de la cura, el recurs del GSAM està molt ben valorat, amb una puntuació mitjana de 9,4.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article