Inclusius i amb perspectiva de gènere: els habitatges que fomenten les noves formes de viure

La construcció de l’Edifici PISA, una promoció de 85 pisos amb protecció oficial de l’AMB-IMPSOL a Cornellà, incorpora la diversitat familiar i el canvi de rols d'alguns espais com la cuina


Amb el suport de  

Més que mai s'ha generat una gran expectativa sobre com són els habitatges i com els habiten les persones que hi viuen dins. Així, la pandèmia ha posat en evidència com ens afecta la construcció de les nostres llars en molts aspectes que potser abans passaven desapercebuts. Ara que hem passat setmanes i mesos tancats a casa, tothom ha reflexionat sobre qüestions molt evidents: la falta de ventilació i de llum de molts habitatges, l'aïllament deficient que fa pujar i molt les factures, la nul·la comunicació entre els diferents espais del pis...

Però també d'altres aspectes més subtils han saltat a la primera línia del debat, després d’aquests mesos en els quals ha quedat clar que no totes les llars són segures: com es podia garantir la integritat de les dones que estaven tancades durant tant de temps amb el seu agressor? Com es podia evitar que el confinament potenciés els rols de gènere, quan les dones, en la majoria dels caos, són les que s'han fet càrrec de les cures familiars?

I arran de totes aquestes reflexions: poden les construccions i l'arquitectura prevenir aquests aspectes i comportaments que es donen a les llars? La resposta és sí. Abans que la Covid-19 esclatés, l'Institut Metropolità de Promoció de Sol i Gestió Patrimonial (IMPSOL), una entitat pública dependent de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, s'havia proposat construir un edifici on la perspectiva de gènere, la inclusió i la mirada comunitària estigués reflectida des dels fonaments. També un edifici que apostés per la sostenibilitat i la innovació durant tot el procés de l'obra.

La cuina és l'element central del pis: àmplia, vivible, un espai “no invisibilitzat”

I fruit d’aquesta voluntat neix l’Edifici PISA, una promoció de 85 habitatges amb protecció oficial de venda i lloguer que l'IMPSOL està construint a Cornellà de Llobregat. L'edifici, que està en fase avançada i s'acabarà a finals d'any, vol trencar amb tòpics i rols, i ho fa des de diferents òptiques. D'una banda, una aposta per la comunitat: la promoció consta d'un pati central, que serà verd i permeable al barri si així ho desitja el veïnat, i on tots els habitatges miren cap a aquesta plaça des d'una terrassa interna. Per què? Perquè així la comunitat pot cuidar, observar i prevenir, per exemple, actituds de violència masclista. “La perspectiva de gènere es garanteix amb la seguretat que la comunitat també vetlla”, afirma Marta Peris, de Peris-Toral, l'estudi d'arquitectura redactor i director de l’obra. “La pròpia configuració de l’espai de l'edifici dona seguretat: no hem creat racons, tot estarà molt ben il·luminat, i amb la màxima confluència de gent per evitar situacions de soledat i inseguretat”, assenyala l'arquitecta.

A l'interior també s'han imposat construccions que afavoreixen les noves formes de vida: els habitatges són diàfans, funcionals i oberts, i la cuina és l'element central del pis: àmplia, vivible, un espai on tothom pugui estar i fer, un espai “no invisibilitzat, com sempre ho ha estat i on s'han perpetuat rols de gènere”, sosté Peris. “Per nosaltres és molt important obrir la cuina, perquè és la clau de qualsevol casa. El treball domèstic s'obre a la casa, és el cor de la casa. Per això apostem per un espai suficientment gran perquè tota la unitat de convivència hi participi i no es generin els rols que tant de temps han empresonat els pisos, constrets en les distribucions tradicionals”, destaca l’arquitecta. “Quan segregues funcions també generes rols, i quan tot és més obert es dona més joc”, afirma.

Els habitatges tenen cinc estances de 13-15 metres quadrats i no hi ha passadissos: són pisos on hi ha més mobilitat, més connectivitat, més interacció, i més versatilitat. Tal com és la vida a l'exterior, també dins la casa. A més a més, tenen dues terrasses, una que mira cap al pati interior, on es pot connectar amb tota la comunitat, i una altra que ho fa al carrer.

Les cuines dels habitatges de l’Edifici PISA són la part central de la casa | S. Rodríguez

Per al coordinador tècnic de l'IMPSOL, Josep Maria Borrell, l'edifici PISA, que va començar a idear-se el 2017 fruit d'un concurs públic, havia de respondre a diverses qüestions: havia d'assolir qualitat arquitectònica, d'una banda, però també donar resposta a la ciutat i les noves maneres de viure i les noves tipologies de famílies. “Intentem pensar en com podem ampliar l'abast de maneres d'habitar que poden existir. No podem seguir pensant en el model tradicional. Per això establim les bases perquè les coses puguin ser d'una altra manera”, argumenta Borrell.

Segons Borrell, els habitatges que es feien fa una dècada tenien estructures molt marcades pels models familiars tradicionals. “Aquesta construcció aposta per estances versàtils i multifuncionals: admeten moltes més variables sobre la societat en general, i sobre les formes d'habitar en aquest edifici”, reflexiona. “Aquests són els habitatges que la societat està reclamant després de viure un confinament, i aquí ja estan pensats amb anterioritat i apostant per aquesta línia: estem donant ja resposta a tot el que es planteja ara”, assenyala el coordinador tècnic de l’IMPSOL.

Tota l'estructura de l'edifici està construïda amb fusta, un material que redueix de forma significativa les emissions de CO₂

A més a més, la forma en què s'ha construït la promoció també ha estat curosa pel que fa a la sostenibilitat. Per això es va apostar per fer l'edifici amb fusta: tota l'estructura i totes les façanes estan construïdes amb aquest material amb el qual es redueixen de forma important les emissions de CO₂. “Aportem materials sans i saludables a les noves formes de viure”, sosté el coordinador de la construcció. A banda, l'obra ha innovat tecnològicament, apostant per la prefabricació i la industrialització.

Aposta de l'AMB per l'habitatge social

La construcció de l'edifici PISA, que estarà enllestit a començaments del 2021 és només una de les múltiples promocions d'habitatge social que l'AMB està construint a través de l’IMPSOL a diferents municipis de l'àrea metropolitana, com Sant Boi, Molins de Rei, Sant Just Desvern o Gavà, entre molts d’altres. En total, l'IMPSOL té actualment 1.327 habitatges en construcció, 583 de venda i 744 de lloguer, tot i que les obres es troben en diferents fases d’execució. Per saber on s’estan construint les promocions de protecció social, i l’estat en el qual es troba cadascuna d’elles, l'AMB facilita un cercador d’habitatges.

D’altra banda, per accedir-hi com a demandant d’aquests habitatges cal estar inscrits en el registre de sol·licitants, i complir amb diferents criteris, tot i que cada promoció demana alguns requisits que poden variar. Per saber quines són les condicions, cal cercar les bases de cada promoció. Tenen prioritat d’accés les persones empadronades en el municipi, així com les que treballen en ell, i també col·lectius especials com les famílies monoparentals, o les que tenen algun membre de la unitat familiar amb discapacitat.  

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article