Uns pressupostos metropolitans i socials en temps de pandèmia

L’AMB presenta els seus comptes per al 2021, els tercers més grans de l’administració catalana, amb un caràcter social que situa les persones al centre


Amb el suport de  

La crisi per la Covid-19 ha exigit una resposta ferma a l’esfera política i els pressupostos de l’Àrea Metropolitana de Barcelona per a l’any 2021 es postulen com “una eina per pal·liar les seves conseqüències”, tal com descriu Ramon Torra, gerent de l’AMB. Aquestes conseqüències que Torra comentava són la pèrdua de llocs de treball associats als serveis, indústria i comerç, el descens del poder adquisitiu de la ciutadania i les dificultats per fer front al pagament d’un habitatge digne i d’impostos, taxes i rebuts, que en el cas de l’AMB és la Taxa Metropolitana de Tractament de Residus i el Tribut Metropolità.

“Som el tercer pressupost del sector públic de Catalunya, darrere dels de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona”, explica Torra, a través d'una videotrucada. Els comptes han estat aprovats amb els vots a favor dels grups metropolitans que formen el govern, acord sobre el qual Ada Colau, presidenta de l'AMB, n'ha defensat la seva necessitat “per garantir que l'administració metropolitana treballa al 100% de les seves capacitats al servei de la ciutadania”.

El pressupost inicial propi de l'AMB per al 2021 ascendeix fins als 2.230,8 milions d’euros milions d'euros després de tancar un crèdit sindicat de 110 milions d'euros per al Pla de Sostenibilitat Ambiental, (PSA), que conté un important paquet d'accions relacionades amb la transició energètica i la mobilitat sostenible i és una aposta per lluitar contra l'emergència climàtica a través de la millora dels espais verds i la mobilitat, la rehabilitació energètica o la reducció d'emissions. El crèdit, finançat pels bancs Santander, BBVA, Sabadell, Bankia i Caixabank, fa augmentar el pressupost un 19% respecte al d'aquest 2020. 

Els pressupostos pivoten sobre tres eixos: mantenir els serveis prestats, canvi climàtic i augment de programes socials

Els nous comptes de l'AMB fan una passa endavant en les polítiques socials per fer front a les diferents crisis que es pateixen a tot el territori. Aquest “increment de programes socials” que Torra declara que s'emmarquen dins els programes de l'ApropAMB, un pla metropolità de suport a la cohesió social, l'economia de proximitat i la coproducció de serveis, que l'AMB finança amb més de 16,6 milions d'euros. la meitat dels quals es destinaran ja aquest 2021. El pla, que des del Social.cat ja ens vam fer ressò, té com a objectiu reimpulsar alguns dels sectors i col·lectius més afectats per la Covid-19.

“Nosaltres dediquem el 80% del pressupost a les competències derivades de la llei de l'àrea metropolitana: la meitat, el primer 40%, va destinat al transport de residus del cicle de l'aigua, mentre que l'altra meitat a la mobilitat del transport de la gran àrea metropolitana”, desgrana Antoni Novel, director de Serveis Generals. Novel conclou que “el 20% restant s'inverteix en l'àrea urbanística dels 36 municipis de l'AMB”. L'any 2021 creixeran la inversió i les polítiques socials gràcies al poc endeutament de l'AMB.

D’aquesta forma, els pressupostos de l’AMB pivoten sobre tres grans eixos: el manteniment de la qualitat dels serveis prestats, com és el transport públic per part de l’Autoritat de Transport Metropolità (ATM) o la gestió de residus del cicle integral de l’aigua, la lluita contra el canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica a través del ja mencionat Pla de Sostenibilitat Ambiental i l’increment de programes socials per lluitar contra els efectes de la Covid-19, amb els programes de l’ApropAMB. Les inversions estratègiques i prioritàries del pressupost 2021 tenen un marcat accent social: sostenibilitat i habitatge.

Que el verd segueixi sent verd

La lluita contra l’emergència climàtica és la punta de llança de l’AMB. El medi ambient, com la societat arran de la pandèmia, també viu en un entorn de crisi constant a causa de la contaminació atmosfèrica i un model energètic poc sostenible. És per això, que els pressupostos de l’AMB contemplen diferents partides per impulsar mesures de transició energètica cap a energies més renovables, com ja ocorre amb el transport públic dins el Pla Metropolità de Mobilitat Urbana (PMMU) o la inversió d’energia en cobertes d’edificis públics i l’operador d’energia neta i verda Barcelona Energia.

Tanmateix, l’AMB no perd de vista la gestió de la infraestructura verda metropolitana dels espais naturals (Collserola, el Garraf i la Marina), els eixos fluvials (Llobregat i Besòs), els espais verds urbans i el litoral metropolità. Amb la intenció de seguir “fent un manteniment als serveis essencials”, tal com Torra esmenta, l’AMB segueix posant èmfasi en una millora de l'eficiència, la qualitat i l'optimització dels recursos a través d’una visió integral i transversal dels espais verds del Barcelonès.

L’Edici PISA alberga 85 habitatges amb protecció oficial construïts per l’AMB a Cornellà de Llobregat | Jose Hevia (AMB)

Més lloguer públic i social

“Un dels nostres objectius —explica Torra— és dotar d’habitatge assequible a col·lectius vulnerables i mobilitzar recursos pressupostaris per activar les iniciatives”. La política d’habitatge és una altra de les línies estratègiques que l’AMB s’ha marcat per al 2021, amb la creació de parc públic social i pisos de protecció oficial. N’és un exemple l’Edifici PISA, una promoció de 85 pisos de protecció oficial a Cornellà que incorpora la diversitat familiar i que l’AMB ha construït conjuntament amb l'Institut Metropolità de Promoció de Sol i Gestió Patrimonial (IMPSOL).

La creació d’Habitatge Metròpolis Barcelona, que posa l’accent en el lloguer social, és una altra iniciativa de l’AMB que cerca edificar 4.500 habitatges públics nous per a lloguer, la meitat a la ciutat de Barcelona i l’altra meitat a la seva àrea metropolitana. Per altra banda, l’AMB té pressupostada una partida de 5,4 milions d’euros dels Pressupostos Generals de l’Estat per aixecar més de 5000 habitatges de preu assequible a l’àrea metropolitana, Barcelona ciutat exclosa. La mesura s’ha realitzat amb connivència amb el Ministeri de Foment i cerca la seva finalització en el termini de sis anys. Els pressupostos van veure la llum a través de la seva aprovació definitiva el passat 22 de desembre.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article