Pis nou, vida nova: començar l’any en un habitatge públic

L’Ajuntament de Barcelona adjudica els 109 habitatges de lloguer de quatre promocions per acabar el 2020


Amb el suport de  

Acabar un any per oblidar, el de pandèmia, i començar una vida nova en un habitatge públic nou. Aquesta és la realitat d’un centenar llarg de famílies barcelonines, unes 270 persones aproximadament. L’Ajuntament de Barcelona ha adjudicat els darrers mesos de l’any 109 habitatges de lloguer, distribuïts en quatre promocions construïdes per l’Institut Municipal de l’Habitatge i la Rehabilitació (IMHAB). La inversió municipal per a aquestes promocions ha estat d’uns 17,5 milions d’euros. És el cas de l’Eduard, que anirà a viure després de Nadal a la promoció del carrer del Comte Borrell, a l’Espai Germanetes, a la Nova Esquerra de l’Eixample.

“Estem molt contents després de cinc anys d’esperar-ho. Molta alegria, molta”, ens explica aquest jove de 33 anys amb entusiasme. La història de l’Eduard, que viu amb la seva parella i la seva sogra, sembla de pel·lícula i, per sort, ha acabat bé. Durant anys la família va estar pagant un lloguer d’uns 700 euros al districte de Nou Barris a un propietari que era amo de tota la finca, fins que un dia uns advocats van picar a la porta i els van avisar que aquell edifici no pertanyia a cap propietari particular, sinó a un banc, i que tots els veïns l’estaven ocupant. Del propietari fictici no en van saber res, i tampoc dels diners que van pagar-li pels lloguers, i tots els inquilins van iniciar una batalla legal que encara ara arrosseguen. Amb la pandèmia, l’angoixa es va incrementar, perquè l’Eduard, que treballa a l’hosteleria, és l’únic que manté la família, però ha hagut de cobrar durant mesos d’un ERTO.

“Sabíem que ens podia tocar un pis per sorteig o no. I, quan menys ho esperàvem, hem tingut aquesta sort!”

“De les primeres coses que vam fer va ser parlar amb les oficines de l’habitatge i ens van oferir moltes ajudes, una d’elles la d’entrar al Registre de Sol·licitants d'Habitatge amb Protecció Oficial. Sabíem que ens podia tocar un pis per sorteig o no. I, quan menys ho esperàvem, hem tingut aquesta sort!”, explica el jove, que reconeix que durant tot aquest any volia abandonar el seu pis actual i tot el malson legal. Després de dos judicis que els havien estat favorables, van perdre un últim contenciós i això suposava ser desnonats. A causa de l’estat d’alarma, el desallotjament es va aturar fins a aquest novembre, però com que l’estat d’alarma segueix vigent van reclamar un altre endarreriment, que se’ls va concedir. “Enmig d’aquest procés, un dia rebo una trucada i em demanen si encara estic interessat en els pisos socials, que havia estat un dels adjudicataris. En una setmana ens van programar la visita al pis. Tot ha estat tan ràpid de cop, i tan fàcil!”, ens relata encara amb incredulitat.

La promoció de Comte Borrell, que ha costat prop de cinc milions d’euros, consta de 35 habitatges distribuïts en sis plantes. D’aquests, se n’han adjudicat 30 en règim de lloguer social. “Pagarem uns 450 euros, un preu que suposa només el 35% de les despeses de la família”, explica l’Eduard, que descriu amb il·lusió la llum que entra per les finestres, el balconet i les dues habitacions que tindran. Dels cinc pisos restants, tres s’han reservat per a contingents especials i dos per a emergències. Els 30 pisos adjudicats s’han repartit de la següent manera, tenint en compte les necessitats de diversos col·lectius: deu són de règim general, nou per a menors de 35 anys com l’Eduard, tres per a famílies monoparentals, set per a veïns ja arrelats al barri i, per últim, un habitatge per a persones amb discapacitat.

Les claus de les noves promocions | Ajuntament de Barcelona

L’edifici té, a més dels habitatges, 22 places d’aparcament i una escola bressol situada a la planta baixa i l’entresol. Tots els habitatges tenen dos dormitoris i les dimensions varien entre els 54 i els 69 metres quadrats. En la construcció d’aquests habitatges, com en totes les promocions de l’Ajuntament, s’ha tingut molt en compte la sostenibilitat. Tots han obtingut una qualificació energètica A, la màxima pel que fa a l’eficiència energètica. La finca nova està situada en una illa de cases on es troben els Jardins d’Emma, un dels jardins d’interior d’illa més grans de l’Eixample. En aquesta mateixa illa de cases, l’IMHAB hi està construint una altra promoció d’habitatge públic que comptarà amb 47 habitatges amb serveis per a la gent gran. 

La regidora d’Habitatge i Rehabilitació, Lucia Martín, ha explicat que l’Eixample és un districte on tradicionalment no s’hi ha fet habitatge públic i, per això, és tan important aquesta promoció. “A final de mandat passarem de 40 habitatges públics a 400, si sumem els que estem construint i els que estem rehabilitant. Això vol dir habitatge públic per a gairebé 1.000 persones a l’Eixample on mai n’hi havia hagut”, ha dit Martín.

Des del 2015, s’han posat en marxa prop de 8.000 pisos i, actualment, l’Ajuntament té 73 promocions actives

Via Augusta, la primera de les quatre promocions

Al barri de Sarrià, en una promoció a la Via Augusta, l’Enric comparteix la mateixa il·lusió que l’Eduard. Aquesta promoció inclou 13 habitatges de lloguer assequible, 13 trasters i nou places d’aparcament, reservats a diversos col·lectius, com ara joves, famílies monoparentals o veïns del barri. “Tot el que sigui una ajuda és molt benvinguda, tant per a la gent del barri com per a la de fora. En això estem tots en el mateix sac”, explica. L’Enric i la resta d’inquilins ja han signat els contractes i aquest desembre s’han començat a instal·lar a la que serà la seva nova casa. “Estem molt contents i il·lusionats. És una molt bona ajuda amb els preus que hi ha i tot el que està passant... És una felicitat molt gran, i encara més el 2020, que et passi una cosa com aquesta”, explica el nou veí del parc públic.

La de Via Augusta és la primera de les quatre noves promocions que el consistori ha adjudicat aquests darrers mesos de l’any. L’edifici està distribuït en planta d’aparcament, planta baixa i quatre plantes més. Dels 13 pisos, cinc tenen 75 metres quadrats i tres habitacions, i vuit, 55 metres quadrats i dues habitacions. La façana que dona a la Via Augusta disposa d’una galeria penjada a mode de tribuna amb l’objectiu de protegir la privacitat i aïllar al màxim del soroll del carrer. Destaca també la reducció d’emissions i d’estalvi energètic. La inversió per a la construcció d’aquesta promoció ha estat d’uns 1,8 milions d’euros.

L’alcaldessa Ada Colau, durant la inauguració de l’edifici de Via Augusta | Ajuntament de Barcelona

Habitatges per a col·lectius vulnerables

L’Ajuntament de Barcelona, mitjançant l’IMHAB, persegueix des dels darrers anys l’ampliació del parc públic d’habitatge com a mesura per garantir el dret a l’habitatge digne. Des del 2015, s’ha posat en marxa la construcció de prop de 8.000 pisos i, actualment, l’Ajuntament té 73 promocions actives, 18 de les quals estan acabades, 24 en construcció, 25 en redacció de projecte i sis en reserva de sòl. 

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha destacat que aquestes promocions que ara s’entreguen formen part del compromís de l’Ajuntament per ampliar un parc d’habitatge públic que l’any 2015 era només de l’1%. I ha recordat que l’Ajuntament és l’administració que més ha invertit en la construcció d’habitatge protegit. “Un habitatge que ha de respondre a les necessitats de tothom, és a dir, el veïnat, la gent gran, els joves o les persones en situació d’emergència habitacional”, ha dit. Per aquest motiu, ha explicat, cada promoció té habitatges reservats per aquests col·lectius.

“L’habitatge ha de respondre a les necessitats de tothom: la gent gran, els joves o les persones en situació d’emergència”

És el cas de la promoció del carrer d’Alí Bei, que consta de 49 habitatges amb serveis per a la gent gran amb l’objectiu d’oferir habitatges “adaptats, segurs i integrats en la comunitat”, que compten amb consergeria, teleassistència, suport a la neteja i suport personal. Aquesta mena d’habitatges van adreçats a persones de 65 anys o més, que no tenen habitatge en propietat i que fan les activitats del dia a dia per si mateixes. Els pisos d’aquesta finca tenen dos dormitoris, 12 dels quals estan reservats per a criteris territorials i dos, adaptats a persones amb discapacitat. Alhora, la promoció d’Ali Bei, que ha costat un total de 4,4 milions d’euros, disposarà de deu allotjaments per acollir persones derivades dels seus serveis.

També està especialment destinada a lloguer assequible la promoció del carrer de Cal Cisó, una iniciativa del Consorci de la Zona Franca de 68 habitatges, 32 dels quals estan gestionats i administrats per l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació. D’aquests 32, s’ha fet la convocatòria d’adjudicació de 17 habitatges de dos i tres dormitoris en règim de lloguer assequible i els altres 15 s’han reservat per a contingències i emergències de serveis socials. En aquesta convocatòria, quatre habitatges s’han reservat per a criteris territorials, dues per a famílies monoparentals, cinc per a menors de 35 anys, i els sis restants per a sol·licitants generals. La inversió municipal en la promoció de Cal Cisó ha estat d’uns 6,3 milions d’euros.

La regidora Lucia Martín, en la promoció de Comte Borrell | Ajuntament de Barcelona

Més promocions a Sant Martí

Més enllà de les quatre promocions que s’han entregat aquest final d’any (Comte Borrell, Via Augusta, Cal Cisó i Alí Bei), la darrera meitat de l’any el consistori també ha entregat les claus a una promoció al districte de Sant Martí, a l’illa delimitada pels carrers Almogàvers, Ciutat de Granada, Sancho de Ávila i Roc Boronat. Es tracta d’una promoció de 68 habitatges que donarà alternativa d’habitatge assequible a unes 280 persones. Els habitatges es lliuren en dret de superfície, un règim de tinència que garanteix la propietat pública del sol. Totes les promocions que construeix l’Ajuntament es poden consultar en un mapa interactiu.

L’edifici té una superfície útil total construïda de més de 6.600 metres quadrats i els habitatges tenen una superfície que oscil·la entre els 51 i el 74 metres quadrats distribuïts en dues escales. L’escala A, amb accés des de la plaça de Dolors Piera, consta de planta baixa i sis plantes pis, amb quatre habitatges per replà. Els 24 habitatges d’aquesta escala tenen tres dormitoris, sala-menjador-cuina i bany complert. L’escala B té accés per la plaça d’Isabel Villa i té planta baixa i 11 plantes pis, amb quatre habitatges per replà. Els 44 habitatges que es troben en aquesta escala tenen tres dormitoris, sala-menjador-cuina i bany complert. Els habitatges, que han costat 6,6 milions, estan construïts amb criteris d’eficiència i sostenibilitat energètica. L’edifici està connectat a Districlima, una xarxa de clima urbana que utilitza calor residual per escalfar l’aigua.

L’IMHAB ha licitat en tres mesos més de mil pisos en 13 promocions amb un pressupost de 133 milions

La construcció pública revifa el sector

La licitació d’obra pública a Catalunya aquest any 2020 s’ha reduït un 41% respecte al mateix període de l’any anterior, en un sector molt afectat per la crisi sanitària, segons explica la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC). La gran inversió en habitatge social de l’Ajuntament de Barcelona, però, ha reanimat el sector i l’ha convertit en el principal inversor en obra pública de Catalunya. L’IMHAB ha licitat en tres mesos més de mil pisos en 13 promocions que sumen un pressupost total de 133 milions d’euros.

L’administració local és, de fet, la més activa del sector. Ha augmentat el seu percentatge de participació del 45,4% l’any 2019 al 64,35% l’any 2020. I ha publicat anuncis pel valor de 562 milions d’euros entre gener i setembre de 2020, tot i que l’import ha disminuït un 17% respecte del mateix període del 2019. Aquesta disminució s’ha produït també en la resta d’administracions. De fet, la inversió de la Generalitat ha disminuït un 29% mentre que la de l’administració central ho ha fet un 87%. A Barcelona saben, malgrat el context advers, o precisament per això, que tenir un habitatge públic et pot canviar la vida.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article