Pisos adaptats i amb suport comunitari per millorar la qualitat de vida de les persones grans

Una setantena de nous veïns estan a punt d’estrenar una promoció de 49 habitatges per a gent gran al barri de Fort Pienc de Barcelona


Amb el suport de  

Una vida tranquil·la, acompanyada i en un habitatge on es pugui sentir segura. Aquest és l'ideal per viure una vellesa amb dignitat, segons Alícia Rodríguez Gómez. Aquesta dona de 73 anys començarà en pocs dies a gaudir d'aquestes tres premisses que fins ara no eren possibles. La dona, vídua des de fa 11 anys, viu sola en un àtic sense ascensor del barri de la Trinitat Vella, d'on gairebé no surt perquè no vol tornar a caure per les escales. Fa fred en aquest pis, i la seva petita prestació d'espanyola retornada —l'Alícia és nascuda a Cuba de migrants canaris— no permet que la dona pugui posar la calefacció tot el temps que necessita.

Ara, però, Alícia està “feliç i contenta” perquè d'aquí a unes setmanes estrenarà un dels 49 pisos per a persones grans de la nova promoció de l'Institut Municipal de l'Habitatge i Rehabilitació (IMHAB) a l'Eixample, concretament, al carrer d'Alí Bei 100-102, al barri del Fort Pienc. “Milloraré molt la meva qualitat de vida, en aquest nou pis”, assegura convençuda Rodríguez.

La nova promoció, que ha suposat una inversió de 4,4 milions d'euros, acollirà una setantena de residents de 65 anys o més en pisos per a una o dues persones. Els habitatges, d'uns 40 m², compten amb serveis adaptats i suport a les persones grans, com neteja, consergeria, suport en la gestió de la vida diària, com fer les compres per exemple. Tot un seguit de serveis específics proveïts per l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS). A banda, aquest tipus d'habitatges socials ofereixen també tot un treball comunitari amb els residents, ja que es potenciarà l'ús dels espais comunitaris com la sala polivalent, la sala d'activitats, l'autobugaderia o una terrassa descoberta amb horts urbans. “El que més m'agrada és la part dels horts, perquè així ens sentirem actius”, confessa Alicia Rodríguez, que ja s'imagina recollint les seves hortalisses amb la resta de veïns.

Dintre, cada habitatge està totalment adaptat a les necessitats de les persones grans. Cuines àmplies, banys equipats amb dutxes a ras de paviment per facilitar-ne l'accés i evitar caigudes, aparells de teleassistència o endolls situats a una alçada còmoda per evitar esforços innecessaris, són algunes de les característiques dels immobles. Per a Francisca Perpiñà Viñals, una altra dona que anirà a viure a la promoció d'Alí Bei, aquestes prestacions fan que pugui seguir amb una vida autònoma: “Arribarà un dia en què no podràs anar a comprar, o no podràs vestir-te i aquí tindràs qui t'atengui. Fins que siguem autònomes, aquí estarem molt bé”, apunta la dona, que als seus 75 anys enceta aquest nou canvi de pis amb alegria i il·lusió.

“Amb 65 anys, i vídua, em van desnonar del meu pis a la Sagrada Família perquè no podia fer front a una pujada del lloguer. Ara he estat deu anys vivint en una habitació llogada a Nou Barris, però fa poc també em van dir que havia de marxar, perquè necessitaven l'espai”, admet la dona. “Tinc una pensió de viudetat molt baixa i jo no puc pagar-me els lloguers tan abusius que s'estan demanant”, diu Perpiñà. En aquests pisos protegits, pagarà una quantia proporcional als seus ingressos, molt menys del que paga ara.

Façana principal de la promoció, al carrer Alí Bei 100-102, al barri del Fort Pienc | Ajuntament de Barcelona

Pel que fa a la seguretat i a l'acompanyament, Alicia Rodríguez opina semblant que la seva futura veïna. «Jo ara estic bé, i m'agrada netejar i fer-me les coses, però qui sap en uns anys... Viure aquí em dona la seguretat que quan d'aquí a un temps tingui més dificultats, tindré el suport necessari i no em sentiré sola», raona la dona. “Els pisos reuneixen els conforts necessaris perquè una persona visqui en les millors condicions a l'edat que ja tenim, perquè necessitem suport i sentir-nos segures”, assevera Rodríguez, qui admet amb gust que el seu nou barri l'entusiasma. “M'encanta passejar per la Ciutadella, és un dels meus parcs favorits, i viure tan a prop em fa molt feliç”. A la Francisca Perpiñà, el barri nou també li “encanta”, i no té gens de por del canvi que representa mudar-se a la seva edat. “Estic segura que coneixeré moltes persones a les zones comunes. Estic molt agraïda i contenta”, reitera.

Fer front a l'envelliment de la població

Amb la d'Alí Bei, són ja 25 promocions i 1.433 habitatges dotacionals per a persones grans, tot i que des de l'Ajuntament recorden que n'hi ha sis més en construcció i planificació, que suposaran un increment de prop de 500 pisos, que serviran per donar una llar a aproximadament entre 700 i 800 persones grans amb perfils vulnerables, dins de l'estratègia municipal per afrontar l'envelliment de la població i la solitud no volguda. Segons apunten des de l'IMHAB, un 72% de la població beneficiària d'aquests habitatges són dones, a causa de l'esperança de vida més alta, i perquè tenen una major vulnerabilitat econòmica.

Aquests tipus d’habitatges estan adreçats a persones de 65 anys o més que no tenen cap immoble en propietat i que fan les activitats del dia a dia per si mateixes, i que prèviament estaven inscrits al Registre de Sol·licitants d'Habitatge de Protecció Oficial de Barcelona. Dels 49 habitatges totals, 12 s'han reservat per a persones properes al barri i dos són habitatges adaptats. En la convocatòria d'adjudicació hi han participat 4.008 unitats de convivència.

D'altra banda, la promoció disposa també de deu allotjaments provisionals per a emergències socials, l'entrada dels quals estarà separada a la resta d'habitatges per a gent gran.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article