Com evitar la calor a casa durant l’estiu sense disparar la factura de la llum?

Sis senzills consells perquè no pugi la temperatura ni el consum energètic a la llar


Amb el suport de  

Amb les temperatures enfilant-se cada dia, i amb els preus de l'electricitat més cars de la història, aquest estiu es fa urgent prendre mesures per combatre la calor a casa sense que es dispari el consum energètic. Si no volem ensurts en les factures de la llum, val més prendre consciència que hi ha molts “trucs” que ens facilitaran la vida durant l'estiu: podrem aconseguir un major confort a casa a la vegada que ens permetran estalviar.

I quines són aquestes mesures que ens protegiran de la calor sense fer-nos tremolar pel que pagarem al mes següent? Des del Social.cat hem parlat amb experts de l'Agència d'Energia de Barcelona i dels Punts d'Assessorament Energètic de Barcelona (PAE) per saber què podem fer a casa per mantenir la calor a ratlla i no pagar-ho car en la factura de la llum. I això és el que ens han dit:

1. Abaixar persianes per mantenir la calor fora de casa en les hores de temperatures màximes.

Segons els experts, aquesta és la principal mesura que hem de prendre. Així com a l'hivern ens interessa que entri a casa la irradiació solar, a l'estiu cal mantenir-la fora per evitar que pugi la temperatura dins la llar. Per fer-ho, primer és important ser conscients de l'orientació de l'habitatge, i saber per on toca el sol cada hora del dia, per mantenir les persianes o proteccions exteriors (estores, tendals) baixades. Així evitarem que la calor entri. “Les construccions tradicionals i la gent gran sempre ho apliquen. A l'estiu, sempre recorden abaixar les persianes mentre durin les hores de sol”, recorda Milena Ràfols, tècnica de l'Agència d'Energia de Barcelona. Si no tenim persianes o proteccions solars exteriors, podem plantejar-nos posar unes làmines de protecció solar per reduir l'entrada de calor, sobretot a les finestres orientades al sud o oest, ja que són les que reben més insolació. Al vespre i a la nit, o quan comenci a refrescar perquè baixa la temperatura, farem el contrari: cal obrir persianes i finestres per ventilar bé la casa i que es refredin les parets, ja que s'escalfen molt durant el dia, fent l'ambient molt més càlid.

D’altra banda, Carlos Izquierdo, coordinador dels Punts d’Assessorament Energètic de l’Ajuntament de Barcelona (PAE), recorda que també és important tenir present que podem evitar exposar-nos més a la calor si ens situem en les estances de la llar que no tinguin una façana al sud, ja que són aquestes les que tenen una exposició més directa i llarga al sol i, per tant, les que tenen unes temperatures més elevades.

2. Propiciar les ventilacions creuades

Una mesura fàcil d'aplicar i efectiva és la de propiciar les ventilacions creuades. Si tenim a casa diferents orientacions, cal obrir als dos costats de l'habitatge per generar corrents d'aire que vagin refredant la casa amb ventilació natural.

Malgrat això, a les hores centrals del dia pot fer més calor fora que dins la casa, i per això hem de valorar si a estones és millor tancar les finestres per evitar que entri dintre de la casa aire molt calent. En aquests moments, es podria posar un ventilador per generar més sensació de confort.

És important que l'habitatge tingui un bon aïllament perquè no s'escalfi l'interior de la casa

3. Millorar l’aïllament exterior o apostar per les plaques solars

És important també que l'habitatge tingui un bon aïllament perquè no s'escalfi l'interior de la casa. En aquest sentit, seria necessari afegir elements d'aïllament a la façana i a la coberta. Tot i que aquesta mesura requereix inversió i es planteja a mig-llarg termini, pot millorar molt el confort de les llars per evitar la calor, ja que sobretot la coberta rep molta insolació durant l'estiu. Des de l'Agència d'Energia de Barcelona recorden que l'Ajuntament de Barcelona disposa d’una línia d'ajuts per a la rehabilitació per “facilitar l'eficiència energètica dels edificis i habitatges de Barcelona”. “Es millora el confort i es redueix el consum, així que és interessant plantejar-s'ho, i és una mesura que també millorarà la reducció de consums a l'hivern, perquè aïllarà també el fred”, diu Ràfols.

D’altra banda, Barcelona, per les hores de sol que rep anualment, és una ciutat propícia per apostar per la instal·lació de plaques solars i generar part de l’energia que consumim a les llars de manera gratuïta, generant energia 100% renovable i local.

L’estiu és el moment de l’any que rebem més insolació i per tant, les plaques generen més energia. A Barcelona, si instal·lem plaques solars podem comptar amb una bonificació fiscal del 50% en l’IBI els tres primers anys posteriors a la inversió. Al web Energia Barcelona està disponible tota la informació per saber quin potencial de generació renovable hi ha a cada edifici, a més de conèixer quins ajuts i bonificacions estan vigents actualment.

Abaixar les persianes és molt important per evitar que entri la calor dins la llar | Unsplash 

4. Quan la calor és molt intensa: ventilador o aire condicionat?

Si la sensació de calor és molt alta, durant onades de calor intenses o en dies de temperatures molt elevades, pot ser que ens plantegem utilitzar ajuda d'elements externs com un ventilador o l'aire condicionat. Però, quin dels dos ens pots anar millor? El ventilador és un element que millora molt la sensació tèrmica i en canvi consumeix molt menys que l'aire condicionat. Un ventilador pot consumir menys de 60 Watts i l'aire condicionat més de 1.000. “Hi ha moltíssima diferència”, admet Ràfols, tot i que recorda que el ventilador funciona refrescant a la persona, no a la casa o l'habitació. 

Si finalment optem per l'aire condicionat, cal tenir en compte algunes mesures que ens permeti utilitzar-lo amb major eficiència energètica, perquè si l'únic que fem és encendre directament l'aparell, sense prendre altres mesures, és quan es dispara la factura. En aquest sentit, cal fer un bon aïllament mentre encenem l'aparell: tancar finestres, abaixar persianes o estors, perquè no es perdi l'aire o que no entri molt sol. També és important, si podem, sectoritzar: és a dir, no refrigerar tota la llar sinó aquelles zones on estem, tancant les portes que ens separen de la zona no climatitzada. 

La temperatura recomanable de l'aire condicionat a l'estiu és de 26 graus. Per cada grau addicional que baixa el termostat, es consumeix un 8% més d’electricitat

Això ens permetrà refredar la casa per poder apagar l'aire i que es mantingui fresca durant una estona. També podem  programar l’encesa i apagada, sobretot en els equips més nous, per assegurar que no el deixem encès més temps del necessari, així com programar una temperatura adequada: La temperatura recomanable de l'aire condicionat a l'estiu és de 26 graus. Per cada grau addicional que baixa el termostat, es consumeix un 8% més d’electricitat. En qualsevol cas, és important escollir sempre electrodomèstics el més eficients possibles (classificació energètica A, o superiors).

D'altra banda, si encenem l'aire condicionat cal tenir present la nova tarifa elèctrica amb els nous horaris. Durant la setmana, de 10 a 14 i de 18 a 22 del vespre és hora punta, i el preu de la llum és molt més cara. La diferència en el preu per kilowatt respecte als trams punta pot arribar a un 45% en el tram pla i a un 63% en el tram vall, recorden des del PAE.

5. Consumeix més la nevera a l'estiu?

La nevera funciona 24 hores al dia, els 365 dies de l'any, i és l'electrodomèstic que més energia consumeix a les llars. A l'estiu, anar a la nevera i agafar quelcom fresc per beure és un acte quasi mecànic. Això fa que es dispari el seu consum? Doncs no té perquè si seguim alguns consells bàsics. Primer de tot, per evitar que el frigorífic consumeixi molt és important elegir-ne un que sigui el més eficient possible, els de la categoria A.

En segon lloc, cal tenir en compte que a l'estiu no cal posar la temperatura més alta que la resta de l'any. L'ideal és que es mantingui a 5 graus la nevera i -18 el congelador. “No perquè faci més calor fora li has de baixar la temperatura dins”, explica Ràfols. L'experta també recorda que és important no deixar la porta oberta (pensant què vols agafar, o mentre hi posem la compra), perquè si no el fred se'n va i l'aparell ha de consumir més energia per tornar a refredar-se.

D'altra banda, cada cop hi ha neveres més grans (que consumeixen més) perquè tendim a posar tot a la nevera. “Hi ha moltes fruites i verdures que no necessàriament han d'estar a la nevera. Podem buscar un lloc fresc on posar els aliments per conservar-los”, explica Ràfols. Tenir-la més plena no afecta el consum, apunta també l'experta.

Així mateix, cal assegurar-se que el frigorífic no estigui molt enganxat a la paret del darrere, amb uns deu centímetres de separació com a mínim, perquè si no, no evacua bé la calor i fa treballar més el compressor. El congelador buit també pot resultar costós, perquè la nevera perd inèrcia interna i perd temperatura molt ràpid, el que fa que tota l'estona s'encengui i s'apagui el compressor, fet que fa consumir més energia.

6. Millor apaguem els llums durant l'estiu?

Pel que fa a la il·luminació durant l'estiu, cal buscar l'equilibri: si abaixem molt les persianes perquè no entri el sol, i no viem res, caldrà encendre els llums, el que farà augmentar el consum energètic. A la vegada, si encenem moltes llums farem una nova font de calor, sobretot si les bombetes són encara al·lògenes. Per això és important que les bombetes siguin LED de baix consum.

“El kilowatt més barat i el més ecològic és el que no es consumeix”, recorden des de l'Agència d'Energia de Barcelona

En definitiva, cal buscar sempre un equilibri entre el confort i la despesa energètica. “El kilowatt més barat i el més ecològic és el que no es consumeix. Per sobre de tot, sempre que ens puguem estalviar d'utilitzar energia és millor pel planeta i per a la nostra butxaca”, argumenta Ràfols, qui admet que s'ha generat molta consciència pel que fa a l'eficiència dels electrodomèstics o les bombetes, però no tant en l'àmbit tèrmic. “Els nostres avantpassats ho feien millor que nosaltres en aquest sentit, perquè no tenien el recurs de l'aire condicionat o la calefacció”, apunta Ràfols. “Hi ha camp per millorar”, conclou.

Si fem servir totes aquestes recomanacions el marge d'estalvi pot ser molt. Així mateix, podem ampliar-ne mesures en la guia ‘40 consells per estalviar energia’, que ens permetrà reduir la factura i el consum durant tot l'any. 

160 refugis climàtics a la ciutat 

D’altra banda, des del PAE recorden una iniciativa que pot beneficiar molt a totes aquelles persones vulnerables que, tant per motius de salut com econòmics, no poden mantenir el confort tèrmic a casa. Barcelona té una xarxa  de refugis climàtics, són espais públics i accessibles per a tothom, exteriors o interiors, que garanteixen el confort tèrmic i que s’activen durant la fase preventiva de les onades de calor, entre el 15 de juny i el 15 de setembre. Ara mateix hi ha 160 refugis climàtics a Barcelona. “Protegir-se d’una manera eficient contra la calor, en un context climàtic com l’actual on cada vegada patim més onades de calor i fenòmens meteorològics més extrems, és una forma de protegir la nostra salut i possibles malalties. Està demostrat que l’increment de temperatures incrementa la mortalitat i la morbilitat”, afegeix Carlos Izquierdo, del PAE. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article