Fatiga i Covid-19: una relació per descobrir

Un equip d’investigadors de Lleida estudia si un altre virus podria ser la causa de la fatiga crònica


Amb el suport de  

El doctor Lluís Rosselló, cap de la secció de Síndrome de Sensibilització Central de l'Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, ha presentat les primeres conclusions de la investigació que s'està duent a terme a través d'una col·laboració entre la Diputació de Lleida, l'IRBLleida i la UdL. Es tracta d'un estudi que, tot comparant els símptomes de la fatiga post Covid i els de la síndrome de la fatiga crònica, vol aprofundir en les possibles causes d'aquesta malaltia.

L'equip del doctor Rosselló ja fa molts anys que estudia la síndrome de la fatiga crònica, una malaltia que afecta entre un 0,4 i un 2% de la població. “Ens vam adonar que la gent que queda cansada o fatigada després de passar la Covid presenta una simptomatologia molt similar a aquelles que pateixen la síndrome de la fatiga crònica”, explica el doctor Rosselló. Així, van decidir fer un estudi multigrupal comparant valors funcionals de 22 persones que han passat la Covid i tenen fatiga, 22 que tenen fatiga crònica, i 22 persones sanes. Se'ls miraven una sèrie de paràmetres, com el consum màxim d'oxigen, el llindar anaeròbic i la mitjana d'aprofitament d'oxigen, amb l'objectiu de descobrir les causes de la fatiga.

“Després de diverses valoracions hem observat que la gent que té fatiga post Covid té gairebé els mateixos valors funcionals que la gent que té la síndrome de la fatiga crònica, amb molta diferència entre aquests dos grups i la gent sana”, assegura el doctor Rosselló. “Això ens fa pensar que la gent que ha passat la Covid podria tenir una lesió similar a aquells que pateixen fatiga crònica, que creiem que és a nivell de la mitocòndria”, afegeix.

"Podria ser que aquest estudi ens confirmés que, efectivament, darrere de la fatiga crònica hi ha un virus, igual que darrere de la fatiga post Covid hi ha la Covid-19"

I és que, tot i que la síndrome de la fatiga crònica és una malaltia que segueix sent un misteri, l'equip del doctor Rosselló ha observat que possiblement la lesió està a nivell de la mitocòndria, que és la part de la cèl·lula que aprofita l'oxigen per donar energia a aquesta. A més, ja fa anys que se sospita que la fatiga crònica podria ser una malaltia viral, “i podria ser que aquest estudi ens confirmés que, efectivament, darrere de la fatiga crònica hi ha un virus, igual que darrere de la fatiga post Covid hi ha la Covid-19”, explica l'investigador. De SARS ja fa molts anys que n'estem afectats. Podria, doncs, ser la SARS la causa de la fatiga crònica?, es pregunta, i assegura que si no és la SARS, “podria ser un virus similar”.

L'equip investigador ha observat que hi ha una recuperació més ràpida entre les persones que han passat la Covid | Diputació de Lleida

Per tal de saber si realment hi ha un problema a nivell de la mitocòndria, l’equip del doctor Rosselló està duent a terme una anàlisi de la metabolònica per veure si hi ha detritus de les mitocòndries a la sang, i també s’han fet estudis analítics de les participants, del qual encara estan pendents de resultats, però que esperen que puguin ajudar a entendre una mica millor les causes de la síndrome de la fatiga crònica.

“Pensem que l'estudi podria servir per descobrir noves línies terapèutiques per persones afectades tant per fatiga crònica com per fatiga post Covid, tot i que nosaltres busquem més la causa, ja que si no saps la causa no saps com enfocar el tractament”, diu el doctor Rosselló. Actualment, el tractament de la fatiga crònica es basa en l'exercici físic, progressiu i controlat per gent experta. “És com si entrenessis la mitocòndria a fer servir el nivell d'oxigen que necessita”. I, de fet, la fatiga post Covid també s'està tractant de la mateixa manera, amb un reordenament cap a l'exercici físic.

Pel que fa a la recuperació, l'equip investigador ha observat que hi ha una recuperació més ràpida entre les persones que han passat la Covid. De fet, “la majoria de persones que havien passat la Covid-19 ja havien notat una discreta millora quan vam fer les segones proves”, explica el doctor Rosselló. En canvi, això no passa amb la síndrome de la fatiga crònica, ja que “qui la pateix està sempre malament”, puntualitza el doctor.

Les dones, les més afectades per la fatiga

Un altre dels misteris de la Covid és que, tot i que afecta més a homes, la fatiga post Covid afecta més a les dones, de la mateixa manera que passa amb la fatiga crònica: tot i que pot afectar a tothom, són les dones les que pateixen una simptomatologia més forta. “Podria ser una qüestió hormonal, tot i que no ho sabem del cert”, apunta l'investigador.

És per aquest motiu que a l'estudi només hi han participat dones. “Vam començar pensant a incloure algun home a l'estudi”, explica el doctor Rosselló, “però curiosament la majoria de les persones que havien vingut a la unitat de fibromiàlgia i fatiga crònica de l'Hospital Universitari de Santa Maria eren dones”. “I és clar, si tens un 90% de dones, el que fas és fer l'estudi precisament amb elles, per no alterar l'estadística”, conclou el doctor Rosselló.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article