La inserció laboral de les persones trans: un repte per a administracions, empreses i entitats

Actuavallès impulsa la jornada Trans*Laboral per debatre i proposar polítiques i eines per acompanyar la recerca de feina d’homes i dones trans


Trobar feina és un dels principals reptes per a les persones trans. L'any 2019, al voltant d'un 85% del col·lectiu es trobava a l'atur a l'Estat espanyol, segons un informe elaborat pel sindicat UGT. Les barreres per accedir a educació i formació i la discriminació als espais de treball i en els processos de selecció són alguns dels obstacles als quals s'han d'enfrontar. Per aquest motiu, la fira Trans*Laboral vol afavorir el debat al voltant d'aquesta problemàtica i promoure un espai de trobada entre administracions, empreses i entitats socials que treballen per impulsar la inserció laboral de dones i homes trans.

Segons una enquesta publicada el 2020 per l'Agència Europea de Drets Fonamentals (FRA), el 77% de les dones trans han patit alguna situació de discriminació a l'hora de buscar feina a l'Estat espanyol. En molts casos, a més, aquesta discriminació acaba expulsant a les persones trans del món laboral, com es reflecteix en l'alt índex d'atur que hi ha al col·lectiu.

Per posar llum sobre aquesta situació, l'associació Actuavallès i la iniciativa Ca l'Enredus impulsen cada any la fira Trans*Laboral, que busca ser un espai de trobada entre entitats, empreses i administracions públiques per debatre i posar en comú els principals reptes als quals s'enfronten les persones trans per accedir a una feina, així com les estratègies i iniciatives que s'estan impulsant per garantir la inserció laboral del col·lectiu.

El 77% de les dones trans han patit alguna situació de discriminació a l'hora de buscar feina

“Vam veure la necessitat de donar sortida a les necessitats reals de feina de les persones trans i de posar sobre la taula un tema del qual tothom en parlava, però ningú en feia res”, assenyala Clara Palau Canals, una de les impulsores de Ca l'Enredus i membre de l'equip organitzador de Trans*Laboral.

L'esdeveniment arriba enguany a la seva quarta edició i congregarà el pròxim 3 de novembre al Casal Pere Quart de Sabadell a diverses persones activistes, expertes i agents institucionals per analitzar les eines d'acompanyament a l'ocupabilitat de la població trans i les polítiques públiques d'intermediació laboral que s'estan impulsant en l'actualitat. Un espai de reflexió molt necessari, ja que, tot i les diverses estratègies que estan en marxa actualment, encara hi ha múltiples reptes per a aconseguir una inclusió real de les persones trans al món laboral.

L'educació, el primer repte

Els obstacles per a la inserció laboral de la població trans comencen molt abans de la recerca de feina. “En molts casos, el que ens trobem amb les persones trans en situació vulnerable o en atur de llarga durada és que els hi falta formació”, apunta Palau Canals, qui afegeix que el primer en què s'hauria de treballar és en garantir un entorn familiar que aculli, acompanyi i faciliti l'educació i formació de les persones trans.

Per aquest motiu, des de Ca l'Enredus s'impulsa a Sabadell el projecte TransFamílies, com a espai d'acompanyament i apoderament pel lliure desenvolupament de la identitat o expressió de gènere dels infants i adolescents. “Hem de mirar l'origen. Si en el nucli familiar no hi ha persones que acceptin i acullin, es trenquen moltes vides”, afirma Palau Canals.

L'acceptació per part de les famílies és un factor clau no només en el desenvolupament vital dels infants trans, sinó que també afecta el seu èxit educatiu. En aquest sentit, segons Palau Canals les escoles i instituts haurien d'oferir espais perquè les estudiants trans puguin desenvolupar-se i, d'aquesta manera, incidir positivament en la seva futura incorporació al mercat de treball.

“Hi ha protocols que són molt simples i que d'entrada alleugen la càrrega emocional que pot tenir la criatura en el moment que es visualitza com a persona trans. És en aquest moment que necessiten suport per trobar el seu espai”, destaca Palau Canals.

Trans*Laboral vol ser un espai de trobada de diverses iniciatives que treballen per a la inserció laboral de la població trans | Trans*Laboral

Posar fi a la discriminació a les empreses

No obstant això, tenir una educació formal tampoc és garantia perquè les persones trans puguin trobar feina. Moltes vegades, tot i tenir formació, les persones trans es veuen excloses en els processos de selecció, sobretot en feines que són de cara al públic, o es veuen expulsades del mercat laboral a conseqüència de la discriminació que han patit als llocs de treball.

“Hi ha persones trans de totes les edats, de diferents territoris i amb diversos nivells de formació que busquen treball. Això és important mostrar-ho, perquè sembla que la població trans només és aquella que no té formació i això no és així”, subratlla Niurka Gibaja Yábar, responsable de la relació amb empreses de la comissió executiva de la Federació Estatal LGTBI+ (FELGTBI+).

Per aquest motiu, la FELGTBI+ impulsa des del 2019 el projecte Yes We Trans, un programa d'inserció laboral de les persones trans pioner a tot l'Estat espanyol i una de les iniciatives que es presentarà a la Trans*Laboral. Gibaja Yábar assenyala que aquest projecte té dos pilars: per una banda, permet a les persones trans apuntar-se a una borsa de treball específica pel col·lectiu i rebre orientació i seguiment durant els seus processos d'inserció laboral; i, per l'altra, permet a les empreses accedir a una diversitat de perfils professionals adaptats a les seves necessitats. “Hi ha un talent trans que s'hauria d'incorporar al món empresarial”, ressalta la responsable de la relació amb empreses de la FELGTBI+.

“Hi ha un talent trans que s'hauria d'incorporar al món empresarial”, assegura Niurka Gibaja, de la FELGTBI+

Una altra de les tasques rellevants del projecte Yes We Trans és la de formació i sensibilització per als equips de recursos humans i plantilles de les empreses, amb l'objectiu de crear entorns segurs i inclusius per a les persones trans. Segons l'enquesta de la FRA, un 34% de les persones trans asseguren haver viscut discriminació en l'entorn laboral i un 58% amaga i no parla de la seva identitat en aquest àmbit de la seva vida diària, un fet que pot acabar provocant l'abandonament dels llocs de feina.

“Sentir-nos jutjades o discriminades pel que som és el més dolorós que ens toca viure. No només és important incorporar les persones trans al món laboral, sinó que també és responsabilitat de les empreses el fet de generar espais de diversitat inclusiva, on es pugui reflectir la diversitat que ja vivim a la societat”, assegura Gibaja Yábar.

El paper clau de les administracions

Per a Palau Canals el suport de les empreses és fonamental, però són les institucions públiques i les entitats socials les que haurien de donar l'exemple. En els últims anys, a Catalunya s'han posat en marxa diverses iniciatives des de les administracions per a afavorir la contractació pública i privada de treballadores i treballadors del col·lectiu trans.

A principis d'agost, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, va anunciar que el Govern impulsaria per primer cop una línia d'ajudes específica per a la inserció de persones trans al món laboral, tot i que encara es troba en un estat molt incipient. Per altra banda, al març el Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) va posar en marxa un nou servei d'acompanyament, orientació i inserció laboral específic i personalitzat per a persones trans a través de les Oficines de Treball.

També s'han impulsat algunes iniciatives des de les administracions locals, com és el cas del Programa TransOcupació de l'Ajuntament de Barcelona, i des d'entitats socials, com el programa Pont trans a la feina, de l'Associació Catalana per la Integració d'Homosexuals, Bisexuals i Transsexuals Immigrants (Acathi).

No obstant això, per a Gibaja Yábar “no n’hi ha prou amb tenir programes d'ocupació, s'ha de treballar de manera efectiva per a la inclusió”. La responsable de la relació amb empreses de la FELGTBI+ assenyala que les administracions públiques han de generar vincles amb l'empresa privada i crear protocols i incentius que siguin efectius a l'hora d'afavorir la inserció laboral de les persones trans.

La jornada Trans*Laboral vol ser precisament aquest espai de trobada entre els diversos actors implicats en la inclusió de les persones trans en el món laboral, per tal de generar sinergies i començar a fer passos definitius per resoldre tots els reptes als quals s'enfronta el col·lectiu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article