Connecta: teixint futurs entre la recerca i el sector social

L’Observatori Social de la Fundació “la Caixa” impulsa una nova convocatòria per a projectes de l’àmbit del benestar emocional i la salut mental


Amb el suport de  

L’Observatori Social de la Fundació “la Caixa” ha impulsat la Convocatòria Connecta, amb la qual busca finançar projectes de recerca que potenciïn el treball conjunt i la comunicació entre l’àmbit de la recerca i el sector social, tant el tercer sector com l’administració pública.

L’objectiu principal d’aquesta convocatòria és augmentar l’impacte de les recerques finançades, pel fet de poder combinar l’expertesa i l’experiència de professionals amb perfils diversos.

La Convocatòria Connecta es dirigeix, d’una banda, a investigadors d’àmbits acadèmics, i per l’altra, a actors del sector social que, conjuntament, vulguin presentar un projecte sobre el benestar emocional i la salut mental i que tingui d’àmbit territorial qualsevol indret de l’Estat espanyol. “Creiem que és una molt bona combinació de professionals per portar a terme un projecte de recerca amb aplicabilitat directe a la pràctica diària del sector social. Es podria tractar, per exemple, d’algun tècnic de l’ajuntament que vulgui fer un estudi sobre la seva ciutat o una entitat del tercer sector que vulgui avaluar l’impacte del seu programa”, detalla Becca Latter, de l’Observatori Social de la Fundació “la Caixa”.

“Volem impulsar propostes que treballin la salut mental i el benestar emocional fora d’un àmbit clínic”

Des de l’àmbit de la recerca, la convocatòria està adreçada a organitzacions vinculades a una universitat; a organitzacions inscrites com a centres de recerca en algun registre públic, i a organitzacions que incloguin la recerca dins els seus estatuts. Pel que fa a l’àmbit de la pràctica, hi poden participar les organitzacions del tercer sector social o de l’economia social, així com les administracions públiques o altres ens locals, supramunicipals, autonòmics o estatals. 

Pel que fa a l’àmbit de la convocatòria, el benestar emocional i la salut mental, des de l’Observatori Social de la Fundació “la Caixa” assenyalen que la pandèmia de la Covid-19 ha estat determinant per apostar per aquesta temàtica, perquè ha evidenciat la importància de cuidar del benestar emocional i la salut mental. “Volem impulsar propostes que treballin aquests temes fora d’un àmbit clínic, i que estudïin la salut mental i el benestar dins d’un context social, com a part de la vida diària de les persones”, agrega Latter. 

Una convocatòria que neix a través d’un procés participatiu

Una novetat de la Convocatòria Connecta és el seu propi disseny, nascut a través d’un projecte participatiu en el qual van estar implicats tant actors del tercer sector i l’administració pública com recercadors procedents de tot l’Estat. En aquest sentit, recorden des de l’ens, un dels objectius de l’Observatori Social és “apropar coneixement rigorós i actual per tal d’enriquir el debat públic”.

I per això, assenyalen, aquesta convocatòria participativa que vol fomentar les sinergies d’equips professionals que no acostumen a compartir àmbit d’acció, és una evolució natural de l’objectiu d’enriquir el debat públic tot potenciant el coneixement rigorós. “Volem fomentar la comunicació constant entre actors dels dos àmbits, el sector social pot obtenir informació rellevant de l’impacte d’un programa o la dimensió d’una problemàtica, i els recercadors poden adaptar la seva recerca per assegurar la seva aplicabilitat al món real”, raona Becca Latter. 

Es poden presentar a la convocatòria actors del sector social, l'administració pública i de l'àmbit de la recerca

Per tal de donar a conèixer la nova convocatòria, l’Observatori Social de la Fundació “la Caixa” va organitzar unes sessions informatives en les quals es van inscriure 900 persones. Des de l’ens valoren positivament el feedback amb els inscrits, ja que han acceptat molt bé la convocatòria. “Hi ha un interès molt gran en treballar aquesta temàtica, i també en realitzar un projecte conjunt amb tots els aprenentatges que pot comportar per a les persones implicades”, assegura Latter. 

Encara és aviat per saber quants projectes es poden encabir en la nova convocatòria, ja que segons apunten des de l’Observatori Social, això dependrà en gran mesura de les propostes que es presentin, així com de la qualitat de les recerques que optin a la convocatòria. 

Tal com assenyala l’Observatori Social, es requereix un mínim de dues organitzacions col·laboradores (una de l’àmbit de la recerca i una altra de l’àmbit de la pràctica), i cada organització col·laboradora ha d’aportar com a mínim una persona a l’equip de treball i designar-ne un representant en cas que hi hagi més d’una persona al seu equip.

Les propostes es podran presentar fins a les 14.00 hores del 21 de desembre de 2021, i la resolució de la convocatòria s’anunciarà al març del 2022. 

Més informació sobre la Convocatòria Connecta a la pàgina web de l’Observatori Social.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article