Donar-li una nova vida a la llar: la importància de la rehabilitació

L’IMHAB ofereix ajudes a la reforma d’edificis i interiors de pisos, amb un especial èmfasi cap a l’eficiència energètica i les persones més vulnerables


Amb el suport de  

El bon manteniment dels habitatges i dels edificis no millora només la seguretat i l’accessibilitat d’una ciutat, sinó també la sostenibilitat ambiental i l’eficiència energètica de milers d’habitatges. Per aquest motiu, l'Institut Municipal de l'Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) convoca cada any una serie d’ajuts a la rehabilitació, per permetre especialment a aquelles famílies en situació vulnerable poder donar una nova vida a les seves llars. 

La Isaura té 58 anys i fa gairebé trenta anys que viu al seu pis a l'Antiga Esquerra de l'Eixample. Abans d'ella ja hi van viure els seus avis i ara hi viu ella amb la seva filla i el seu fill: múltiples generacions d'una mateixa família han passat per aquella llar. Però el pas dels anys no només té efectes en les persones, sinó també en els espais que s'habiten.

“Teníem problemes de seguretat amb el sistema elèctric, que estava pitjor del que pensàvem. Es colava l'aire per la galeria, el parquet estava molt envellit i les fustes saltaven...”, detalla la Isaura, que fa més d'un any va veure que era necessari rehabilitar el seu pis per poder seguir tenint una vida digna i, a més, estalviar en subministraments.

Tot i que la Isaura ara treballa com a docent a mitja jornada, ella es trobava a l'atur des de fa molt de temps quan es va adonar que havia de fer canvis al seu habitatge per poder seguir vivint-hi. “Sóc una família monomarental amb alts i baixos a la feina. En aquell moment estava amoïnada per aconseguir diners per fer la rehabilitació, perquè el pis queia a trossos”, assenyala.

"No hauria pogut fer les reformes si no hagués estat per l'ajut", afirma la Isaura, persona beneficiada per les ajudes de l'IMHAB

Després de moure cel i terra per buscar els diners per fer aquestes obres que li permetrien posar a punt el seu pis, la Isaura va veure un dia caminant pel carrer una banderola on s'anunciaven els ajuts per a la rehabilitació que ofereix l'Institut Municipal de l'Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB).

Sense pensar-s'ho dos cops, va dirigir-se als serveis d'habitatge de l'Ajuntament de Barcelona i després de fer els tràmits, de diverses visites dels arquitectes al seu habitatge i d'una valoració del pressupost li van concedir una ajuda que li permetria donar-li una nova vida a la llar que va ser dels seus avis i que ella desitja que pugui ser també dels seus fills.

“En aquell moment, que estava en una situació més precària, no hauria pogut fer les reformes si no hagués estat per l'ajut”, apunta la Isaura.

Prioritzar les llars vulnerables

L'IMHAB convoca cada any una sèrie d'ajuts per a la rehabilitació d'edificis i interiors de pisos amb l'objectiu de reparar patologies estructurals, millorar-ne l'accessibilitat i reduir la despesa energètica, amb especial atenció per a aquelles persones en situació de vulnerabilitat. Així com la Isaura, són moltes les persones a Barcelona que es poden beneficiar d'aquests ajuts: qualsevol president o presidenta de la comunitat de propietàries, administrador o administradora d'una finca o propietària o propietari pot demanar l'ajut.

Enguany la convocatòria estarà oberta fins a finals de novembre i s'ha incrementat la inversió d'edicions passades, per arribar fins als 36,97 milions d'euros que es distribuiran en diverses línies d'actuació. Una d'aquestes línies és la rehabilitació dels interiors dels habitatges vulnerables, com va ser el cas de la Isaura. Ella no només es trobava en una situació d'atur prolongat en el moment que va demanar l'ajut, sinó que, a més, des dels serveis socials municipals se l'ajudava a pagar els subministraments i se li oferia ajuda psicològica a la seva filla, la qual, com el seu germà, té un trastorn mental diagnosticat.

Pel que fa al pis de la Isaura, l'ajuda del voltant dels 18.000 euros concedida per l'IMHAB (juntament amb un crèdit que ja havia demanat) li va permetre canviar completament el sistema elèctric de l'habitatge, posar finestres de doble vidre per evitar que es colés l'aire fred durant l'hivern, canviar el parquet en mal estat per un terra de rajoles i arreglar les portes de la cuina i el bany. Així com en aquest cas, l'IMHAB preveu beneficiar al voltant de 480 llars en situació vulnerable amb aquesta edició dels ajuts, amb l'objectiu no només d'aconseguir habitatges més segurs i accessibles, sinó, sobretot, sostenibles energèticament.

Els ajuts incorporen diferents línies per a la rehabilitació d'elements comuns d'edificis i l'interior d'habitatges | IMHAB

Una diversitat de línies d’actuació

A més de l'atenció a llars en situació vulnerable, la convocatòria d'ajuts a la rehabilitació inclou altres línies d'actuació, com les rehabilitacions d'elements comuns, de finques d'alta complexitat, dels interiors d'habitatges que formen part de la Borsa de Lloguer i una línia concreta d'ajuts per a la regeneració urbana a Canyelles, així com a la zona del Besòs i el Maresme.

La rehabilitació dels elements comuns dels edificis és una mesura necessària per millorar-ne l'accessibilitat, la seguretat i l'eficiència energètica. Unes actuacions molt importants per a mantenir un espai públic de qualitat, on els veïns i les veïnes puguin desenvolupar una vida digna. Aquestes subvencions estan adreçades concretament a fer front a la reparació de patologies estructurals dels edificis, a obres de millora d'elements comuns com façanes, patis o escales, a mesures de millora de l'accessibilitat com la supressió de barreres arquitectòniques o la instal·lació d'ascensors i a actuacions de millora de l'eficiència energètica, entre d'altres.

La convocatòria de 2021 inclou una novetat rellevant respecte de l'any anterior: els ajuts es concedeixen per concurrència competitiva. Es tracta d'un procediment mitjançant el qual es tenen en compte una sèrie de criteris i s'atorga una puntuació per a cada actuació que consti a la sol·licitud. En funció de la puntuació obtinguda es classifiquen les sol·licituds dels ajuts en ordre decreixent, admetent les sol·licituds en aquest ordre fins a exhaurir la dotació pressupostària de la convocatòria.

L'IMHAB preveu que se'n puguin beneficiar més de 15.000 llars de tota Barcelona d'aquests ajuts a la rehabilitació

Pel que fa a les finques d'alta complexitat, enguany s'incorporen ajuts específics per a les famílies i comunitats més vulnerables, pensats per rehabilitar edificis que sovint no es beneficien de les ajudes de les convocatòries ordinàries. Aquests ajuts poden cobrir fins al 75% del total de la inversió i es preveu que se'n puguin beneficiar uns 180 habitatges a tota la ciutat. Per altra banda, els programes de regeneració urbana al Besòs i a Canyelles permetran arribar a 294 i 140 llars, respectivament, segons les previsions de l'IMHAB.

En aquest sentit, per mantenir la visió social d'aquesta convocatòria i per tal d'evitar que aquestes millores es tradueixin en l'expulsió del veïnat del barri per l'augment dels preus del lloguer, des de l'IMHAB s'aclareix que només podran rebre subvencions els immobles amb un preu del lloguer per sota del màxim previst a l'índex de referència de preus de lloguer de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i que disposin d'un contracte de lloguer de cinc anys de duració com a mínim.

En el cas dels habitatges buits i les propietats verticals, en canvi, els ajuts estan condicionats a la incorporació del pis durant cinc anys a la Borsa de Lloguer Assequible de la ciutat. “Si hi ha habitatges turístics a la finca, els propietaris no es podran beneficiar de la subvenció”, ressalten. Precisament, amb l'objectiu de donar un impuls a la Borsa de Lloguer de Barcelona, enguany la convocatòria d'ajuts també ha incrementat la partida per millorar les condicions d'habitabilitat dels habitatges que s'incorporin a aquesta borsa, amb ajuts de fins a vint mil euros.

Beneficis més enllà dels pisos

En total, aquest 2021 l’IMHAB preveu que se’n puguin beneficiar més de 15.000 llars de tota Barcelona d’aquests ajuts a la rehabilitació. A més a més, els beneficis d’aquests ajuts van molt més enllà dels pisos i els edificis beneficiats, ja que es preveu també que aquesta iniciativa pugui generar 8.280 llocs de treball i mobilitzar-ne una inversió privada de 110,91 milions d’euros.

Des de l’IMHAB s’assenyala la importància vital per al benestar de la ciutat de tenir unes finques i uns habitatges en bon estat. “Un manteniment deficient dels edificis es tradueix en un deteriorament de l’espai públic i de les condicions de vida dels veïns i veïnes”, afirmen. Per aquest motiu, conviden a tots els presidents o presidentes de comunitat de propietàries, els administradors o administradores de finques i propietaris o propietaris d’habitatges de Barcelona a demanar aquests ajuts per construir una ciutat més segura, accesible i sostenible ambientalment. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article