El Cabal Musical fa brillar el talent de l’Eix Besòs

La convocatòria per aquesta nova edició està oberta fins al proper 28 de novembre


Des del 2014, els professionals del Taller de Músics han decidit mesurar el cabal del riu Besòs segons el nivell de talent dels joves artistes que viuen a la zona. Ho fan a través de la iniciativa Cabal Musical del Consorci del Besòs, un projecte d'innovació social per a la inclusió, basat en l'acompanyament artístic dels joves músics. La convocatòria per aquesta nova edició està oberta fins al pròxim 28 de novembre. “El canvi després d'haver entrat al Cabal ha estat radical. No tenia prou aprenentatge musical, que és el que ens falta a molts artistes emergents”, assegura l'artista Núria Duran.

La Núria Duran va sortir de l'edició del Cabal 2017, ho va fer amb la seva banda Nameless. L'artista reconeix que es van animar a participar-hi perquè ella i la resta del grup coneixien diverses persones que s'havien presentat a l'edició anterior, i havien sentit a parlar del projecte al barri. “El motiu principal pel qual ens vam apuntar és perquè ens faltava formació i sabíem que allí oferien molt bon servei a les artistes emergents”, assegura Duran.

“Li donem molta importància al procés de selecció", diu Àlex Serra, coordinador del projecte

Precisament, les persones seleccionades treballaran durant 18 mesos amb professionals de la música, rebran acompanyament i formació i s'introduiran al sector. Abans, però, hi ha el procés de selecció: la fase en què es trien els artistes a través d'una convocatòria pública, que es difon en col·laboració amb els equipaments i les entitats del territori. S'hi presenten grups i joves músics amb talent potencial, però sense trajectòria sòlida, que volen fer un salt qualitatiu en les seves propostes i que resideixen a l'Eix Besòs. La selecció es duu a terme a través d'una audició en directe i una petita entrevista.

“Li donem molta importància al procés de selecció, ja que el leimotiv del projecte és detectar possible talent perquè llavors es pugui desenvolupar. Ens ha passat sobretot amb solistes”, assegura Àlex Serra, coordinador del projecte. “La nostra feina és veure com potenciem la persona”, explica.

Aquest és el cas de Duran, que va entrar a formar part del projecte en grup, però va continuar com a solista. “Quan ens vam separar amb Nameless, a finals del 2018, al Cabal em van oferir seguiment perquè les meves companyes de banda no volien continuar, així que em van agafar a mi, com a projecte en solitari, per oferir-me ajuda”.

La segona fase es dedica a la formació, on els grups i músics reben una intensa preparació en diferents àmbits de la mà de professionals de primer nivell. Aquesta dona lloc a la gravació d'un EP en un estudi professional, l'enregistrament d'un videoclip i la realització d'una sessió fotogràfica.

“El Cabal em va donar un primer impuls per formalitzar el projecte i aprendre a autogestionar-lo”, diu l'artista Núria Duran

Duran va arrencar el seu projecte en solitari el 2019 i va poder seguir totes aquestes passes. “No tenia capacitat d'organitzar concerts o autoproduir-me i el Cabal em va donar un primer impuls per formalitzar el projecte i aprendre a autogestionar-lo. És molt important per artistes emergents poder promocionar-te i enviar documentació ben enregistrada a llocs on et poden contractar per fer concerts”, assegura l'artista.

El projecte finalitza amb la promoció del projecte, on els participants reben acompanyament, assessorament i suport per a introduir-se al sector musical a través de mentors que provenen d'empreses especialitzades de management i producció. “Al final fan la defensa del que han treballat en un concert de 20 o 25 minuts en directe”, explica Serra.

El retorn a la societat

Com a novetat d'enguany, el Cabal vol reforçar la vinculació del projecte i dels seus participants amb el territori Besòs, i també es crearà una línia de formació i pràctica en l'àmbit de la dinamització sociocultural. “Volem que ofereixin tallers relacionats amb la música al territori. Per exemple, que puguin desenvolupar, un cicle de jazz en els centres cívics, etc. que s'impliquin en el territori”, assegura Serra, qui també apunta que es fa “amb la idea que són beneficiaris d'un projecte, que tenen material”. “Volem que, d'alguna manera, ho puguin retornar al seu entorn, els inculquem la idea del retorn”, assegura.

Aposten, doncs, per la col·laboració estreta amb entitats de base comunitària a través de diferents activitats que es duran a terme al llarg de totes les fases del projecte i que aniran vinculant els joves artistes amb el seu barri. Precisament, les dues primeres edicions del projecte van tenir lloc a Barcelona, però, a partir del 2017, s'ha ampliat la convocatòria també a Sant Adrià, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Montcada. “Sempre ho hem activat en barris desafavorits”, destaca Serra.

"Segurament hauria deixat la música i no hagués anat mai en solitari”, diu Duran

Cadascuna de les cinc edicions del Cabal Musical ha seleccionat 12 projectes. “Els resultats ens diuen que aquest és ja un projecte d'èxit. Estem parlant de 22 grups en actiu. Quan veus grups que ja es mouen amb altres artistes, ens provoca molta satisfacció”, diu el coordinador del projecte.

Per la seva banda, Duran reconeix que ara mateix està en un punt d'inflexió pel que fa al seu estil. “Vaig començar a fer música en un grup, i quan ho vam deixar, si no hagués estat pel Cabal, segurament hauria deixat la música i no hagués anat mai en solitari”.

Els participants del Cabal Musical de l'edició 2018-2019 i el coordinador, Àlex Serra / Taller de Músics

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article