La cultura a l'abast de tothom


Si algun cop hem sentit que la cultura només està adreçada a uns grups determinats de la societat de ben segur que poques vegades hem pensat que la sentència té un abast molt més ampli del que sembla d'entrada. La no-accessibilitat als locals, així com la no-adaptació de les obres a les persones amb, per exemple, problemes auditius limiten l'accés a la cultura d'alguns sectors de la ciutadania. I és precisament de la voluntat de democratitzar l'art que L'Auditori engega, per quart any consecutiu, el programa 'L'Auditori Apropa' que consta d'assistència a concerts al sector social i d'oferir places d'espectacles de música, teatre i dansa a col·lectius en risc d'exclusió social. 'Apropa Cultura', denominació oficial des d'enguany, és la unió d'esforços de L'Auditori, el Teatre Nacional de Catalunya, el Teatre Lliure, el Mercat de les Flors i l'Institut Català de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya per vèncer les barreres socials i per treballar per la igualtat d'oportunitats.
 
L'oferta és variada de manera que és fàcil que tothom trobi algun espectacle que sigui del seu interès. A L'Auditori trobem per exemple una oferta que agabella cant coral, orquestra simfònica, música antiga, concerts en família, músiques modernes, entre d'altres, i al Mercat de les Flors dansa contemporània o circ. A més a més, la gràcia d'aquesta iniciativa també es troba en que els gossos d'assistència que acompanyen les persones amb discapacitats poden accedir a les sales d'espectacles, sempre adaptades a l'accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda i amb emplaçaments per a les cadires de rodes. A banda, la Sala Fabià Puigserver del Teatre Lliure té un sistema d'anell magnètic per a persones amb discapacitat auditiva. 
 
L'èxit d'edicions passades
 
Va ser a finals del 2005 quan es va començar aquesta iniciativa. Des d'ençà, la demanda ha anat en augment. L'any passat, per exemple es va cobrir més del 53% de l'oferta, una dada que supera, i de llarg, la del primer any de la iniciativa (quan es va sol·licitar un 16% de l'oferta). També, en base la memòria de l'any passat es constata la fidelitat dels grups de discapacitat i salut mental, així com un lleuger augment en les peticions per part dels grups sense llarg, amb drogoaddiccions i, sobretot, dels grups de gent gran. Per contra, baixa el públic jove i immigrant. Pel que fa a les preferències musicals, en l'última edició els espectacles més sol·licitats van ser els de música clàssica. Un altre fet a destacar és la procedència de les persones que es beneficien d'aquest programa: mentre que entre el 60% i el 70% provenen de Barcelona i prop del 30% restant prové de l'àrea metropolitana o de la resta de la província, el percentatge de persones que participen d''Apropa Cultura' i que provenen d'altres punts de la geografia catalana és molt baix.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article