Donar resposta a la vulnerabilitat a través de l’art

La Fundació Carulla impulsa ‘Mutare: VulnerARTS’, una jornada on la cultura és el motor de canvi social


Pot l'art i la cultura esdevenir un element transformador de la societat? L'experiència creativa, ajuda a les persones que estan passant per situacions de vulnerabilitat per sortir-se'n? Des de la Fundació Carulla defensen que sí, que l'art, la creació i la cultura transforma les persones i esdevé un motor de canvi social.

Per posar en valor i en diàleg a les experiències artístiques que treballen amb col·lectius que pateixen vulnerabilitat social, i connectar i crear noves propostes que donin resposta en aquest sentit, el pròxim 26 de maig la Fundació Carulla organitza ‘Mutare 2022: VulnerARTS: com les arts abracen la vulnerabilitat’.

L’esdeveniment, que arriba enguany a la seva quarta edició i que tindrà lloc a la Nau Bostik de Barcelona, s’ha confirmat com un espai de referència dels sectors culturals i social, on pren rellevància la reflexió col·lectiva sobre com la cultura transforma la societat.

‘Mutare’ aposta, des dels seus inicis, per una metodologia experiencial, en la qual els i les assistents puguin viure situacions rellevants que la connectin i la facin reflexionar. “‘Mutare’ és una experiència immersiva, experiencial i emotiva. Ens convida a obrir-nos i deixar-nos emportar”, destaca Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla, en una entrevista al Social.cat.

La jornada acull les píndoles ‘Inspira’, cinc xerrades de petit format on es podran conèixer experiències reals de relació entre la vulnerabilitat i l’art

Per aquest motiu, enguany, la jornada començarà amb una vivència amb tres creacions artístiques a través de les quals els assistents podran sentir com l’art ha estat present en aquells moments en què s’han sentit vulnerables al llarg de la seva vida. “Els participants no seran simples espectadors, sinó que tindran un paper actiu dins les obres, on es desdibuixaran les fronteres entre qui és l’artista i qui l’observador, iniciant, així, el procés de diàleg i de connexió entre disciplines”, apunten des de la Fundació Carulla.

A banda, el programa de la jornada acull les píndoles ‘Inspira’, cinc xerrades de petit format on es podran conèixer experiències reals de relació entre la vulnerabilitat i l’art. Les experiències, de diferents disciplines artístiques, no seran relatades únicament des del punt de vista dels creadors del projecte, sinó que també es comptarà amb l’experiència de les persones que hi participen.

Així, durant la jornada es podran conèixer propostes com el ‘Musical’s choir’, un grup coral format per noies i noies de Ciutat Vella on, a través de la música, poden expressar les seves angoixes, pors o emocions; o el projecte ‘Diari del meu cos’, en el qual dones grans del Besòs es troben a través de la dansa per prendre consciència de la seva condició de cuidadores.

I de quina manera poden les experiències artístiques ser transformadores? Marta Esteve creu que la cultura posa les persones “en un espai d’equitat i d’igualtat”. “Et permet parlar des d’un altre lloc, i imaginar-te d’altres maneres, i també et dona l’oportunitat de sortir del teu dia a dia, que és molt dur. Per això, la cultura, especialment la d’entitats públiques, ha de ser equitativa i accessible, i els espais culturals han de tenir un projecte social per ser realment transformadors”, reivindica la directora de la Fundació Carulla.

La participació i la cocreació són cabdals en la jornada ‘Mutare’, amb l’objectiu de crear coneixement compartit | Fundació Carulla 

Coneixement compartit amb Lucía Miranda

A mig matí, tindrà lloc la conferència central de la jornada, a càrrec de Lucía Miranda, directora d’escena, gestora cultural i dramaturga. Miranda és també fundadora del projecte Cross Border, una iniciativa d’innovació cultural i social que acull una companyia teatral, una escola de teatre aplicat i una cuina. “Un espai on investigar i desenvolupar projectes amb altres grups i disciplines”, tal com defineix la directora.

La conferència de Lucía Miranda vol integrar el coneixement compartit generat en les primeres parts de la trobada, amb la intenció de donar-li forma i sentit a través de la pròpia experiència d’aquesta creadora. “El paper de la Lucía al llarg de tot el matí serà el d’observar totes les experiències viscudes, integrar-les i interpretar-les des de la seva mirada. Incorporarà els coneixements, però també les sensacions del moment”, explica Quim Rubio, cap de projectes de la Fundació Carulla.

Com donar resposta a la vulnerabilitat?

Per tal d’aterrar les experiències i els coneixements de les persones assistents, un dels punts forts d’aquesta edició de ‘Mutare’ serà la dinàmica de cocreació. Dividits en tres grups, els participants cercaran de quina manera es pot donar resposta davant situacions reals de vulnerabilitat social.

Els participants cercaran de quina manera es pot donar resposta davant situacions reals de vulnerabilitat social

Així, i més enllà d’oferir solucions concretes o preestablertes, aquest espai vol teixir ponts sòlids de diàleg i treball entre el sector cultural i social. Es busca, d’aquesta manera, que ambdós sectors es reconeguin mútuament com a agents complementaris que puguin incorporar les arts en els reptes del dia a dia. “Com quan uneixes dos elements químics i passa una reacció. Això és el que anem a buscar en els espais de cocreació de Mutare”, assegura Rubio.

El cap de projectes de la Fundació Carulla destaca que ‘Mutare’ té la intenció de ser una experiència impulsora de noves formes de pensar i relacionar aquests camps professionals. “Som conscients que, en un matí de treball, no pot sortir una recepta màgica. Però aquest no és l’objectiu de la jornada. És el de connectar disciplines i persones; compartir sensacions i idees. I, d’aquesta manera, facilitar que el món social tingui present l’art en la seva tasca i, alhora, que el món artístic tingui en compte la possibilitat de treballar des d’una perspectiva de transformació social”, aposta Quim Rubio. D’altra banda, recorda que aquesta sessió plenària és un primer pas de tot un procés que seguirà un cop acabada la jornada d’enguany.

Aquest serà el quart any que ‘Mutare’ teixeix accions a través de ponències inspiradores, dinàmiques cocreatives i experiències vivencials. Altres edicions es va debatre sobre ‘Cultura i transformació social’ (2019); ‘Arts i educació’ (2020); i ‘Cultura contra l’emergència emocional’ (2021).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article