El nou espai Glòries aposta per posar les persones al centre

L’Ajuntament de Barcelona ha canviat el paisatge d’aquest indret per omplir-lo de zones verdes, transport sostenible i habitatge protegit


Amb el suport de  

Barcelona és plena de punts neuràlgics. Entre tots, donen forma i sentit a la ciutat. Un d'aquests punts és la plaça de les Glòries. La transformació que ha viscut —i encara està vivint— aquest indret explica la història d'una feina compartida. Una feina que s'ha teixit, coordinadament, des de diferents àrees de treball de l'Ajuntament de Barcelona i que ha canviat el paisatge d'aquest punt de la ciutat per omplir-lo de zones verdes, transport sostenible i habitatge protegit.

Així, l'antiga plaça de les Glòries on els cotxes eren els protagonistes indiscutibles, s'ha convertit en un espai innovador on, el primer que ha canviat ha estat el paisatge sonor. Els clàxons han donat pas al silenci trencat només pels ocells del parc de les Glòries, un espai amb 20.400 metres quadrats de superfície verda.

És el nou pulmó verd de la ciutat, que ocupa part de l'espai que antigament estava dedicat completament al trànsit rodat. Ara, aquesta zona està dominada per la Gran Clariana, una esplanada de gespa d'1,1 hectàrees que permetrà gaudir del verd al bell mig de la ciutat, on els ciutadans podran relaxar-se i delectar-se amb el nou paisatge.

La nova plaça de les Glòries, amb una gran esplanada de gespa d’1,1 hectàrees, permet gaudir del verd al bell mig de la ciutat

El parc de les Glòries és un espai pensat per fomentar  la fauna i flora, per aquest motiu, hi ha els nodes de biodiversitat, que no són altra cosa que uns petits refugis de la natura. Aquests espais reprodueixen els hàbitats d'un bosc mediterrani a petita escala i estan especialment pensats per dotar de biodiversitat el parc, tant pel que fa a espècies vegetals com animals.

També hi ha els jardins de pluja, amb gramínies, plantes vivaces i arbustives que recullen l'aigua de pluja i l'infiltren lentament en el subsol.

Però la natura no és l'actor principal d'aquest parc sinó que comparteix protagonisme amb els més menuts. Hi ha una zona lúdica de prop de 1.200 metres quadrats destinada al lleure dels infants, amb un gran espai revestit de cautxú que es doblega i s'ondula, que juga amb diverses alçades i amb espais destinats a diverses edats fins als dotze anys.

El parc també té presents els joves, amb una àrea polivalent de grans dimensions amb pista de bàsquet i zona pensada per al tenis taula. Finalment, aquest nou pulmó verd també compta amb una zona dedicada als gossos, on podran jugar i gaudir d'un espai obert i de gran amplitud.

APROP, ja en marxa

A la plaça de les Glòries també hi ha espai per donar resposta al moment d'emergència habitacional que estem vivint, i per això s’acaben d'inaugurar els Allotjaments de Proximitat Provisionals (APROP), un edifici construït a partir de contenidors marítims reciclats que compten amb atenció socioeducativa i estan adreçats a persones i famílies amb infants a càrrec, en risc d'exclusió social i ateses per serveis socials, per tal de proporcionar-los un allotjament digne mentre no tenen habitatge de sortida de caràcter estable.

Aquesta construcció s'ha fet tenint en compte els aprenentatges assolits a Ciutat Vella, que ja compta amb uns habitatges municipals d'aquest tipus des de fa dos anys. En aquesta nova promoció a Glòries hi ha 42 allotjaments —set individuals i 35 dobles—, repartits en set plantes i formats per un total de 77 mòduls prefabricats.

El 55% de les persones que hi aniran a viure no disposen d'un allotjament habitual i tenen entre 26 i 40 anys. Una gran part de les famílies són monomarentals, concretament, 25 de 35 anys.

A la plaça de les Glòries s’han inaugurat els Allotjaments de Proximitat Provisional (APROP)

Aquest tipus de construcció industrialitzada és un sistema d'edificació que utilitza tècniques i processos més innovadores i que permet fabricar els components estructurals en un taller, transportar-los a la ubicació final i muntar-los i així donar resposta a la necessitat urgent d'habitatge.

Els APROP Glòries no estan només pensats per oferir allotjament i fer un treball individualitzat amb les famílies, sinó per generar vinculació entre elles. És per això que als allotjaments s'hi accedeix per uns passadissos exteriors més amplis de l'estrictament necessaris, pensats perquè, més enllà de ser només de pas, puguin ser un espai d'estada, on poder trobar-se amb els veïns i les veïnes i on juguin les criatures.

En aquesta línia, el solar interior dels APROP s'ha convertit en un pati tancat amb equipaments per a infants, uns bancs i un hort urbà que forma part del projecte 'Horts al Terrat'. Aquest projecte, impulsat per l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) amb la col·laboració d'entitats i persones del sector, està destinat a persones amb discapacitat física, intel·lectual, o en situació de trastorn mental, i vol fomentar la inclusió social i la promoció de l'autonomia d'aquests col·lectius, ja que reben una formació que els permet conèixer l'ofici de l'horticultura. Actualment, ja són deu els horts comunitaris que omplen de verd terrats en desús de diferents equipaments municipals de la ciutat, repartits per diversos districtes.

Més habitatge públic a les Glòries

Els APROP formen part de la gran aposta per l'habitatge públic que ha fet el consistori i que imperarà en aquesta zona. El que es considera la promoció d'habitatge públic més gran de la ciutat, ha començat a construir-se a principis d'any  i consta de quatre blocs amb 238 habitatges, que suposarà una inversió municipal de 44 milions d'euros.

La promoció se situa en l'illa delimitada per la Gran Via de les Corts Catalans, la mateixa plaça de les Glòries i el carrer dels Encants Vells. Estarà formada per dos edificis de sis i set plantes, que miraran a L'Eixample, i altres dos, de nou i onze plantes, que miraran a les Glòries.

Dels 238 habitatges, 125 s'adjudicaran en règim de lloguer i 113 en règim de dret de superfície, dues fórmules que garanteixen que el sòl mai deixi de ser públic. Els pisos seran de tres, dos i una habitació, i onze estaran adaptats per a persones amb mobilitat reduïda.

La promoció d'habitatge públic més gran de la ciutat ha començat a construir-se a la plaça de les Glòries

Un altre dels aspectes destacats d'aquests habitatges és que es construiran tenint en compte la perspectiva de gènere, i desapareixerà qualsevol jerarquia entre les estades per a adaptar-les a nous models familiars i de convivència. Cuines, banys o safaretjos tindran les mateixes condicions de llum natural i ventilació que els espais considerats principals, com les sales d'estar o els dormitoris.

L'objectiu de reduir l'impacte ambiental es durà a terme en els habitatges, entre altres accions, amb l'ús de fusta en l'estructura d'un dels blocs, com la demanda d'energia de calefacció i refrigeració, per mitjà de mesures passives.

Un nou túnel de 957 metres travessa les Glòries

Una altra de les actuacions que ha contribuït a canviar el paisatge de la zona Glòries ha estat l’aposta ferma de l’Ajuntament de Barcelona per fer fora els cotxes. Però això no vol dir que hagin desaparegut completament sinó que s'ha desviat el trànsit rodat.

Concretament, s’ha fet amb un túnel de 957 metres (1.157 si s'afegeixen les dues rampes), amb dos tubs independents de circulació unidireccional i que arriba a tenir una profunditat màxima de 25 metres en la zona de sota la plaça. Consta de dos trams: el primer, de 508 metres de longitud, entre els carrers Castillejos i Badajoz, a una profunditat màxima respecte a la rasant de la plaça i per sota de les línies ferroviàries de 25 metres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article