Centre Cultural Floridablanca, l'inclusió social mitjançant la cultura


En ple Eixample, tocant a la cruïlla entre els carrers Floridablanca i Calàbria, hi trobem el Centre Cultural Floridablanca, un espai de trobada de diferents col·lectius. El projecte és una iniciativa de la Fundació Germà Tomàs Canet, l'Orde Hospitalari Sant Joan de Déu i Parc Sanitari Sant Joan de Déu, que va obrir les seves portes el 19 de gener del 2006 amb l'objectiu d'apropar la cultura a tots els sectors socials, dedicant especial atenció a les persones que tenen menys oportunitats per accedir-hi. Anualment el centre treballa amb un centenar de socis i mensualment amb una seixantena d'associats. 
 
El Centre Cultural és una proposta innovadora i única a Catalunya que se sosté sobre tres eixos: la normalització, la prevenció i la integració de diferents col·lectius en risc d'exclusió social. Eixos que s'assoleixen mitjançant dinàmiques culturals variades i diàries que inclouen tallers, cursos, sortides i actuacions facilitant l'aprenentatge, la participació en activitats creatives i oferint un espai on compartir aficions entre els associats. Els dos tècnics que hi treballen, l'Ana, la psicòloga, i el Pedro, el treballador social, s'esforcen per treure barreres i prescindir d'estigmes. I ho han aconseguit: el centre és un espai consolidat on comparteixen dinàmiques culturals associats de diversa procedència. Un 60% dels socis són derivats del serveis assistencials (CSMA, Hospitals de dia o Centres de rehabilitació comunitària, SSAP...) i un 40% de socis no són derivats per cap dispositiu. Tots ells del districte o districtes propers i amb inquietuds culturals pròpies.

Els tallers, peça clau per a la interacció
 
Cadascun dels tallers, sempre en horari de tardes, es constitueixen amb grups reduïts (8 a 10 persones). Quan els socis ingressen al centre passen per una entrevista per conèixer les seves expectatives, inquietuds i limitacions i en base això els tècnics els orienten. Les persones interessades han de pagar una quota simbòlica, amb sentit de pertinença de 10 euros trimestrals. Alguns tallers tenen un cost extra pel material.
 
Actualment el centre ofereix tallers com: Cultura's , Teatre, Taichi chi-kung, Cine i Debat, Dibuix i Pintura, Informàtica i Internet i Sortides Culturals, sobre les quals, en Pedro explica: "Sovint fem una formació prèvia sobre el que anirem a veure. Un problema molt comú entre els nostres socis és la manca de formació cultural, el desconeixement o la dificultat d'accés aquest equipament pel seu preu”. A més, a banda de la participació en aquests tallers preparats pels dos professionals, la idea també és que els mateixos socis puguin participar i preparar actes. "Si un soci ha fet un viatge a algun lloc del què farem una xerrada el convidem a que participi-hi i que prengui part ja sigui ensenyant fotos o explicant l'experiència", explica en Pedro. A més, en el centre es fa ús del treball en xarxa, compartint espais veïnals afins. Un exemple és la col·laboració amb la Xarxa Comunitària de Sant Antoni on es fa el curs d'Informàtica.
 
El centre, bressol de noves amistats
 
La bona interacció entre els socis més d'un cop ha donat lloc a noves i fortes amistats. Tant és així que el treballador social del Floridablanca es congratula en reconèixer que sovint els usuaris han organitzat sortides culturals o d'altres activitats independentment de l'organització del centre. A banda, el Centre Cultural també serveix de trampolí cap a la integració social dels seus associats per iniciativa pròpia, i és que molts socis, després de l'experiència en aquest espai, decideixen apuntar-se a d'altres equipaments culturals, pas que abans de passar per aquest local de l'Eixample era impensable. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article