Generar oportunitats de feina quan totes les portes estaven tancades a causa de les addiccions

Semaiha ofereix inserció laboral a Lleida per a persones que pateixen exclusió social derivada del consum de tòxics


Amb el suport de  

Quan una persona ha patit un procés d'addiccions és molt probable que hagi perdut la confiança en les seves capacitats. És molt habitual que la persona, si ha estat molt de temps consumint activament, hagi perdut també el lligam amb la realitat laboral. Per això, quan la persona aconsegueix rehabilitar-se, necessita un impuls per tornar a inserir-se de nou laboralment, guanyar confiança per tornar a obrir les portes que durant el temps d'addiccions s'han pogut tancar.

Aquesta és precisament la missió de Semaiha, una empresa d’inserció laboral que ofereix des del 2017 treballs de neteja a Lleida, i en la qual participen persones en situació de risc d’exclusió social i amb dificultats d’inserció sociolaboral derivat del consum de tòxics, i que a més a més poden tenir patologia dual, és a dir, desenvolupat un trastorn mental derivat dels consums.

Semaiha va néixer de la mà d’Agrupa’t, una associació sense ànim de lucre de Lleida que es va crear l’any 2003 gràcies al treball conjunt d’un grup de professionals de l’àmbit de la salut comunitària i l’atenció a la drogodependència i d’usuaris i usuàries de drogues que volien construir un espai on les persones afectades poguessin participar de forma activa, aconseguint integrar-se en la dinàmica social i comunitària, i poder, d’aquesta manera, trencar amb la marginalitat i millorar socialització en els àmbits familiars, laborals, sanitaris i d’habitatge.

“Aquest col·lectiu pateix molt estigma”, admet Cristina Maqueda, coordinadora de Semaiha

“Des d’Agrupa’t es va veure la necessitat de crear una empresa que fes inserció laboral, ja que el col·lectiu no comptava amb aquestes oportunitats a Lleida”, explica Cristina Maqueda, treballadora social i coordinadora de Semaiha. Ara mateix, a banda de la coordinació, a Semaiha treballen quatre persones, tot i que l’entitat té acreditació per a set persones. Les brigadistes —totes dones ara mateix— fan treballs de neteja per a diferents entitats i institucions lleidatanes, així com a comunitats de veïns i oficines. A banda de l’entitat Agrupa’t, a Semaiha també hi poden arribar persones derivades del CAS Santa Maria o també des d’Antisida.

La importància d’una empresa d’aquest estil és cabdal, ja que, tal com reconeix Cristina Maqueda, el col·lectiu està molt estigmatitzat. “Tothom pensa que les persones cauen en els consums perquè volen, i no s’adonen que al darrere hi ha coses que provoquen aquestes addiccions. És un col·lectiu que pateix molt estigma, i si van a una feina ordinària i els pregunten què han estat fent durant el temps inactiu, si diuen la veritat, és possible que no els agafin”.

Un espai terapèutic a la feina

A Semaiha, les treballadores compten amb l’acompanyament de la coordinació per tot allò que necessitin. “Els hi oferim un espai terapèutic, i saben que si tenen ganes de consumir, ho podem parlar i buscar la manera d’abordar el problema”, explica Maqueda, tot reconeixent que això a una empresa ordinària no s’entendria. Així i tot, unes de les condicions per participar a Semaiha és que les persones no poden estar en consum actiu, i per això se’ls demana analítiques periòdicament. “Per fer una bona inserció cal cobrir aquestes necessitats, i donar una vida justa a totes les persones vinguin d’on vinguin i hagin fet el que hagin fet. Tots tenim dret a tenir una vida digna”, assevera Maqueda.

“Hem de reeducar a aquestes persones en l’àmbit laboral, perquè fa molts anys que estan fora d’aquest sistema”, diu Maqueda

A més a més, des de Semaiha tracten de protegir a les treballadores davant possibles exigències dels clients. “Ho parlem tot amb molta cura. No ens oblidem que hem de reeducar a aquestes persones en l’àmbit laboral. És gent que fa molts anys que està fora del sistema laboral, alguns també venen de la presó, i durant tot aquest temps, tant les maneres de treballar com la recerca de feina activa han canviat molt”, sosté la coordinadora. “La nostra intenció és poder donar una empenta a aquestes persones, perquè després es puguin incorporar al món laboral ordinari sense la protecció que es promou des de Semaiha”, diu la coordinadora.

Busca de feina activa

A Semaiha, les persones que participen en el procés d’inserció, també reben assessorament i acompanyament per buscar feina. Així, els ajuden a fer una bona recerca d’ofertes, a través de càpsules formatives, preparació d’entrevistes o l’elaboració del currículum, entre d’altres. També durant aquest procés van agafant nous hàbits.

Això és així perquè cada treballador pot estar a Semaiha un màxim de tres anys. “Considerem que és el temps necessari per poder tenir un procés òptim d’inclusió en el món laboral”, assegura Maqueda. A banda, així és promou que les persones que passen per l’empresa vagin canviant i que es puguin donar oportunitats a les persones que ho necessitin. De fet, assegura Cristina Maqueda, moltes persones marxen abans de fer el procés de tres anys perquè troben feina en el mercat laboral ordinari. Quan això passa, a Semaiha es viu com un gran assoliment. “Vol dir que en aquella persona se li ha pogut inculcar els valors necessaris per saber que poden, perquè treballem molt la seva l’autoestima, ja que en venen molt minvades en aquest aspecte”, admet Maqueda.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article