Premis Montserrat Roig: 30 anys impulsant el periodisme social compromès

Fins al 3 d’abril es podran presentar als guardons obres periodístiques, campanyes de comunicació o projectes de recerca


Amb el suport de  

Els Premis Montserrat Roig al periodisme i la comunicació social de Barcelona arriben a la 30a edició enguany. Els guardons estan impulsats pel Consell Municipal de Benestar Social de Barcelona (CMBS) —que aquest 2023 commemora també el seu 35è aniversari— amb l’objectiu de promoure un periodisme crític, responsable i compromès amb visibilitzar les problemàtiques socials que afecten i interpel·len a la ciutadania. En aquesta edició commemorativa es podran presentar obres a les categories de periodisme social, comunicació social i recerca periodística. La convocatòria estarà oberta fins al 3 d’abril.

“És un premi cada cop més conegut pel seu enfocament, que és molt necessari. Estem feliços per les moltes obres que es presenten, ja que ens parla de la necessitat, encara avui en dia, de poder parlar i informar sobre quina és la situació social que viuen els ciutadans de Barcelona”, explica Sergi Martí, cap del departament de Participació Social de l’Ajuntament de Barcelona.

“És un premi cada cop més conegut pel seu enfocament”, Sergi Martí, cap de Participació Social

En aquests trenta anys d’existència, els Premis Montserrat Roig s’han caracteritzat per reconèixer iniciatives periodístiques i campanyes de comunicació social que treballen per la defensa dels drets de les persones i el seu benestar. Obres que, per una banda, visibilitzen problemàtiques socials que sovint es queden fora de les agendes mediàtiques, tot i afectar directament a bona part de la ciutadania —pobresa, desigualtat social, exclusió, etc.—; i, per l’altra, combaten des del rigor, la veritat, la innovació, la denúncia i l’equitat, les fake news i les formes de comunicació que busquen distorsionar la realitat.

“En un moment en què les notícies falses estan contribuint a la desinformació de la ciutadania i a generar uns discursos que posen en risc la cohesió social, cal mantenir uns premis que, precisament, incentiven tot el contrari: un periodisme i una comunicació sensible i responsable socialment”, assegura la vicepresidenta del CMBS, Francina Alsina, qui afegeix que en aquests 30 anys dels premis s’han presentat “propostes periodístiques que destaquen pels valors que fomenten els guardons: qualitat, rigor, pluralitat i originalitat”.

A les darreres edicions dels Premis Montserrat Roig s’han premiat reportatges sobre migracions, l’emergència residencial a Barcelona, desigualtat social i feminismes, publicats a mitjans de comunicació compromesos, com Crític, TV3, Betevé i Revista 5W, entre altres. Amb aquest certamen, el CMBS vol identificar, valorar i premiar el periodisme social i la comunicació de qualitat que es fa a Barcelona i que ajuda a copsar la realitat i el context socioeconòmic de les persones que viuen a la ciutat, alhora que es descobreixen aquelles accions i iniciatives que es realitzen des de l’acció individual, l’administració i les organitzacions socials en resposta a les demandes emergents de la ciutadania.

“La missió del CMBS és millorar la qualitat de vida de la ciutadania fent propostes de polítiques municipals per millorar la prestació de serveis i la vida als barris”, subratlla Martí, qui afegeix que el benestar social és un àmbit tan ampli que es fa necessària la complicitat entre entitats, administració i periodistes i comunicadors compromesos. Enguany el CMBS celebra el seu 35è aniversari amb l’objectiu de mantenir viva aquesta tasca molts anys més.

Es poden presentar treballs a tres categories: periodisme social, comunicació social i recerca | Paula Jaume (Aj. BCN)

Un reconeixement per al periodisme, la comunicació i la recerca

Els i les professionals del periodisme i la comunicació social que vulguin postular els seus treballs per a optar a un dels guardons dels Premis Montserrat Roig poden fer-ho des del 7 de març i fins al 3 d’abril, a través de la pàgina web dels premis. En aquesta 30a edició del certamen es vol posar el focus especialment en la recerca periodística, com assenyala el cap del departament de Participació Social de l’Ajuntament de Barcelona. Per aquest motiu, hi haurà dos premis a la promoció de la investigació periodística en l’àmbit dels drets socials i l’acció social a Barcelona, dotats amb 10.000 euros cadascun.

Amb aquests guardons a la recerca periodística es vol promocionar el desenvolupament de treballs periodístics en profunditat, que abordin preferentment alguns dels principals eixos socials que afecten la ciutadania en l’actualitat: la cobertura de les necessitats bàsiques des de la perspectiva de drets, l’atenció a la petita infància, la participació ciutadana, les cures a les persones al llarg de la vida i els efectes de la bretxa digital en l’exercici de la ciutadania. “Quan parlem de temàtiques socials és un concepte tan global que el que busquem també és concretar: ens interessa parlar de les cures, de funcionament i cultura en l’àmbit de la ciutat, del paper de la dona, ens interessa parlar de tota la situació posterior a la Covid-19 i de com la tecnologia està qüestionant l’accés a certs drets, com demanar una cita per anar al metge, etc.”, remarca Martí.

S’atorguen dos premis de 7.000 euros i 3.000 euros a les categories de periodisme social i de comunicació social, 5.000 euros al premi especial del jurat i dos guardons de 10.000 euros per a recerca periodística

Per altra banda, els Premis Montserrat Roig també reconeixen la tasca del periodisme social compromès de la ciutat, atorgant dos premis —dotats amb 7.000 euros pel primer i 3.000 euros pel segon— a les millors peces periodístiques publicades o emeses durant el 2022 a mitjans de comunicació que tractin temàtiques socials relacionades amb la ciutat de Barcelona i la seva població. A més, el CMBS vol donar un impuls també a les campanyes de comunicació social que ajuden a visibilitzar les tasques que fan les entitats socials de la ciutat i les demandes socials que sovint queden soterrades en l’actualitat informativa i, per aquest motiu, inclou en els premis també una categoria dedicada a la comunicació social, amb premis de 7.000 euros per al primer lloc i 3.000 euros per al segon.

“Moltes entitats a través de campanyes de sensibilització social estan fent una tasca que a vegades queda molt amagada i en un cercle molt pròxim a l’entitat”, afirma Martí, qui destaca que als Premis Montserrat Roig s’intenta donar una empenta a les campanyes de comunicació social perquè arribin a més persones, alhora que es reconeix la feina d’aquelles entitats que “han entès perfectament la necessitat de tenir professionals de la comunicació”.

Finalment, una de les principals novetats d’aquesta 30a edició dels Premis Montserrat Roig és que el premi especial del jurat estarà dotat per primer cop amb un guardó de 5.000 euros. Aquesta categoria reconeix la trajectòria d’un mitjà de comunicació a l’hora de donar informació de qualitat sobre la realitat social de la ciutat i les principals problemàtiques que afecten la ciutadania, des d’una perspectiva de drets humans. Un reconeixement de la tasca periodística compromesa que vol ser també un homenatge a la Montserrat Roig, com a professional de la comunicació que ha de servir de model a l’hora de fer un periodisme feminista i crític amb les desigualtats i les opressions, com les que li va tocar viure a la seva Barcelona.

“Són uns premis que recuperen i reivindiquen el llegat immens de Montserrat Roig. L’escriptora i periodista barcelonina és tot un referent de la cultura catalana i el feminisme i una dona que va demostrar una capacitat extraordinària per moure’s entre el periodisme literari i la literatura periodística”, remarca Alsina.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article