Lluitant contra el càncer: millor acompanyades que soles 

L’Associació Contra el Càncer a Lleida fa més de 50 anys que dona suport i ofereix serveis a les persones que estan passant per la malaltia


Amb el suport de  

Les persones que estan passant per un càncer a Lleida no estan soles. Elles i les seves famílies compten amb l’Associació Contra el Càncer a Lleida, una entitat que des de fa més de mig segle empara i acompanya a tothom qui està passant per aquesta malaltia. Segons la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica el càncer afectarà un de cada dos homes i una de cada tres dones al llarg de la seva vida, i és per això que les entitats que acompanyen pacients i famílies durant tot el procés esdevenen cabdals.

L’Associació Contra el Càncer a Lleida té clar que el seu objectiu principal és garantir el benestar dels pacients i familiars, i que sentin un acompanyament real en passar per una malaltia com aquesta, que sovint comporta un deteriorament en la qualitat de vida de les persones.

Per això, qualsevol persona que està patint aquesta malaltia pot adreçar-se tant a la Junta Provincial de Lleida com a les més de 100 juntes locals que hi ha per tot el territori lleidatà. Siguin o no sòcies de l’entitat —que actualment compta amb més de 5.100 socis— podran rebre els nombrosos serveis gratuïts que brinda l’associació: fisioteràpia individual; fisioteràpia aquàtica; activitats d’exercici físic; psicooncologia... Així com serveis de prestació de materials que es poden requerir —des d’una cadira de rodes a un llit ortopèdic. L’any 2021, els professionals de l’entitat van atendre a més de 1.300 usuaris en atenció social, psicològica, fisioteràpia o activitats grupals, entre altres.

D’altra banda, des de l’associació es proporciona un servei de perruqueria si els i les pacients necessiten tallar-se els cabells abans de començar una quimioteràpia. Així mateix, també disposen de perruques per aquelles persones que decideixin fer-ne ús.

L’entitat ofereix serveis gratuïts a pacients i famílies, com activitats de ioga, gimnàstica, o teràpia psicològica, entre altres

Però a l’Associació Contra el Càncer a Lleida no només es donen serveis, sinó que també es fa una tasca molt intensa pel que fa a la prevenció de la malaltia. “Fem prevenció perquè la gent deixi de fumar per prevenir càncer de pulmó. També fem difusió perquè es facin els test de sang oculta en femta per evitar el càncer de còlon, i, tanmateix, insistim a fer les revisions periòdiques per detectar a temps càncers d’ovaris o cèrvix”, detalla Siscu Maranges, president de l’entitat. En aquest sentit, per prevenir el risc de l’aparició del càncer organitzen també activitats per fomentar la promoció d’hàbits de vida saludables, com caminades i marxes pel territori lleidatà, amb les recaptacions de les quals s’ajuda a finançar tots els serveis que s’ofereixen als pacients i famílies.

D’altra banda, des d’aquesta organització aposten i molt per la investigació, i ho fan tant en l’àmbit estatal com provincial. “Som l’entitat privada que dona més diners en investigació. Com a Junta de Lleida cada any donem una beca predoctoral a l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida”, apunta Maranges. Així, l’any 2021 per exemple, l’entitat va destinar prop de 246.000 euros en dos projectes de desenvolupament d’investigació en càncer a Lleida.

Les persones voluntàries: el pilar de l’entitat

Dintre de l’associació, les persones voluntàries són un pilar fonamental. Algunes d’elles han estat també pacients, com és el cas de la Montse Herreros, voluntària i anteriorment pacient que ara és portaveu de la Junta Local de la Seu d’Urgell. Per a Herreros, que fa cinc anys que va patir un càncer de pit, rebre tot el suport que ha trobat en l’associació ha estat cabdal per mirar endavant. “Durant la malaltia, n’hi ha molts moments que vas molt perdut, i que estàs de capa caiguda. Quan et detecten un càncer de pit, et trobes que se t’ha fumut una llosa a sobre, la veritat”, admet la Montse, que ara té 58 anys.

“Formar part d’una d’aquestes associacions et fa veure que hi ha molta més gent igual que tu i que se n’han sortit. Ens ajudem i com que totes parlem el mateix idioma t’entens amb la gent, i ens anem donant escalf”, diu. La Montse va començar a vincular-se amb l’entitat quan ja havia passat la malaltia, perquè anava a fer aiguagim, una de les activitats que organitza l’associació. Al cap d’un temps, va decidir passar a ser voluntària de la junta de la Seu d’Urgell. “És una bona experiència per a mi, que mai ho havia fet. Donem suport a les persones noves que arriben a l’associació, i les anem ajudant amb el teu testimoni. I reconforta poder ajudar-les, tal com van fer amb mi”, comenta. A banda, des de la junta organitzen paradetes on venen treballs manuals fets per elles mateixes, fan ioga, piscina, berenars... “Hem fet un grupet molt maco, i estic molt contenta d’haver-me trobat aquestes persones”, afegeix, també recordant l’equip de coordinació i psicològic de l’entitat.

“M’atreviria a dir que som una gran família, i on un no arriba sempre hi ha una altra persona que està allà per agafar el relleu”, diu Marisín Balagué

Marisín Balagué també és voluntària de l’Associació Contra el Càncer a Lleida des de fa 12 anys. En el seu cas, participa amb la Junta de Tàrrega, on ajuda a organitzar activitats de ioga, exercici físic, o els tallers de manualitats. També dona suport en les tasques d’organització de taules informatives, o en la recol·lecta anual. Així mateix, ajuda en la difusió dels altres serveis que ofereix l’entitat, com són l’atenció psicològica, orientació mèdica, atenció social, fisioindividual, fisioaquàtica, així com les diverses xerrades que es fan.

Per a ella, la seva implicació amb l’entitat l’engresca molt. “M’atreviria a dir que som una gran família, i on un no arriba, sempre hi ha una altra persona que està allà per agafar el relleu”, apunta Balagué, que és administrativa sanitària a Tàrrega, un fet que fa que els pacients la tinguin de referència. “Saber que tenen algú molt a prop, els dona molta tranquil·litat”, admet. 

Balagué ha sabut transmetre tant el seu compromís com a voluntària, que ara inclús la seva filla està també fent tasques de voluntariat a l’entitat. “Sempre em volia ajudar, i suposo que en veure la tasca de voluntària que jo exercia la va contagiar a ella”, explica amb orgull.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article