Aposta per l’eficiència energètica: Barcelona vol rehabilitar 15.000 habitatges

L’Ajuntament, gràcies als Fons Next Generation, ofereix condicions “extraordinàries” per rehabilitar finques i habitatges


Amb el suport de  

Ara o mai. Tens un habitatge en propietat a Barcelona que necessita millorar la seva eficiència energètica? Rehabilitar i millorar energèticament el teu habitatge o el teu edifici mai no ha estat tan senzill. Per què? La resposta són els Fons Next Generation, un impuls econòmic procedent de la Unió Europea —administrats pel Govern central, la Generalitat i l’Ajuntament— i que volen reactivar l’economia de la zona euro en diversos àmbits, un d’ells la rehabilitació energètica, i gràcies als quals l’Ajuntament de Barcelona s’ha posat l’objectiu de rehabilitar 15.000 habitatges abans de juny 2026.

Tot i que sovint no som conscients, els edificis són una de les principals fonts d’emissions de CO2 a l’atmosfera. En un context de crisi climàtica com la que estem vivint, cal actuar per revertir aquesta situació, i per això des de la Unió Europea s’està implementant un full de ruta per descarbonitzar els edificis abans del 2050 de manera que tinguin un consum d’energia gairebé nul. I en aquest sentit, els fons Next Generation són una “oportunitat única” per començar a implementar les millores d’eficiència energètica als nostres habitatges i així poder complir amb les exigències europees.

A Barcelona, concretament, hi ha molta feina a fer: nou de cada deu edificis es van construir sense normativa energètica. Això vol dir que, en el moment de la construcció, no es va tenir en compte cap criteri d’eficiència energètica, i, per tant, són edificis en els quals es malgasta energia. Però no només això: només consten grans reformes en el 10% dels edificis del parc d’habitatges de la capital catalana, segons el darrer estudi de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (O-HB).

A Barcelona, nou de cada deu edificis van construir-se sense normativa energètica

“Cal fer entendre a la ciutadania que el bon estat d’un habitatge o edifici és responsabilitat dels seus propietaris. Tothom que té un cotxe té clar que ha de passar l’ITV quan toca, però sembla que l’obligatorietat de passar la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE)  i la conservació d’aquests no és tan evident”, explica Ana Rigalt, cap de Departament de Foment de la Rehabilitació de l’Ajuntament de Barcelona.

D’altra banda, i més enllà del compromís amb el medi ambient, aconseguir un edifici més eficient comporta també una millora en la salut i la qualitat de vida de les persones que hi viuen i el confort tèrmic dins d’aquests habitatges evidentment també millora. “Tot i que Barcelona té un clima càlid, està clar que aquesta millora energètica també disminueix el consum energètic de l’habitatge amb la conseqüent reducció de la factura”, apunta Rigalt.

Façana d’un edifici rehablitat al carrer Fortuna, al barri de la Marina | Martí Petit 

Més facilitats que mai

Ara, gràcies a aquests ajuts Next Generation, es poden dur a terme obres en condicions econòmiques extraordinàries, tal com detallen des de l’Oficina de Rehabilitació de l’Ajuntament de Barcelona, organisme que està al capdavant per fer possible que els ajuts arribin a aquelles llars que necessiten aquest impuls. Per això, ha posat a l’abast de la ciutadania un seguit de facilitats que faran que accedir als ajuts de rehabilitació sigui molt més senzill. En aquest sentit, s’ha posat en marxa des del juliol de 2022 l’Oficina de Rehabilitació Municipal, (situada al carrer Pujades 350), que compta amb un equip que informa, assessora, acompanya i també ajuda a tramitar els ajuts de les diferents línies.

Entre altres, per tramitar els ajuts l’Ajuntament facilita un diagnòstic tècnic de l’edifici, encarregat de determinar que cal fer per rehabilitar l’edifici o l’habitatge energèticament. D’altra banda, el projecte tècnic de rehabilitació que cal per a dur a terme les obres està subvencionat.

Les subvencions podran cobrir entre el 40 i el 80% del cost total, i la resta es pot finançar amb préstecs amb molt bones condicions

Pel que fa a les obres, les subvencions cobreixen entre el 40 i el 80% del cost. La resta, es pot finançar amb préstecs que tenen unes condicions molt bones. I a més a més, a aquests incentius s’afegeixen avantatges fiscals: les subvencions rebudes no tributen, i a més, per la part no subvencionada, s’han establert desgravacions a l’IRPF. És important tenir en compte que per accedir als ajuts, cal que la rehabilitació comporti una reducció del 30% o més en el consum d’energia primària no renovable de l’edifici i un 25% o 35% (depenent de la zona climàtica) de la demanda anual global de calefacció i refrigeració.

D’altra banda, i per començar a fer-se una idea de com iniciar tot el procés, l’Ajuntament ha posat en marxa el web ‘Rehabilitar és estalviar’, on es troba tota la informació necessària per obtenir els ajuts, i en el qual també hi ha un simulador de rehabilitació que ens permetrà tenir una primera idea del potencial de millora dels nostres edificis.

Quines obres de rehabilitació es poden fer?

Les obres de rehabilitació energètiques són aquelles que permeten “abrigar l’edifici” i, per tant, reduir la demanda energètica. Per cobrir aquesta demanda cal prioritzar les instal·lacions d’energia renovable, és a dir, instal·lacions que siguin més eficients i sostenibles. L’objectiu és aïllar-lo del fred i la calor, de manera que es requereixi menys aire condicionat a l’estiu i menys calefacció a l’hivern, per mantenir una temperatura de confort a casa.

Això suposa, per una banda, introduir mesures passives que impliquen actuar en l’envolupament de l’edifici -a les façanes, mitgeres al descobert, finestres, o coberta-, i també millorant l’aïllament de l’edifici, per exemple, substituint finestres, afegint protectors solars i millorant l’estanquitat.

D’altra banda, també es poden fer actuacions en les instal·lacions de l’edifici, per exemple, incorporant una bomba de calor aerotèrmica, plaques solars o fotovoltaiques, renovant la caldera per una de biomassa, entre altres.

Actualment, hi ha tres programes de subvencions a les quals podem acollir-nos (i que són compatibles entre si): Per rehabilitar tot l’edifici, per rehabilitar un habitatge i per disposar del llibre de l’edifici i del projecte de rehabilitació previ necessari per a qualsevol de les actuacions.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article