Ètica, reflexió i valors dels serveis socials d'avui


Debatre sobre ètica en l'àmbit dels serveis socials és preguntar-nos com treballem, com atenem, com interactuem amb els qui ens necessiten. És parlar, en definitiva, de solidaritat i de respecte.

Treballar amb persones que tenen necessitats socials ens porta a fer front a situacions delicades davant les quals hem de preguntar-nos quins són els límits de la nostra professió. Per exemple, com hem d'actuar professionalment davant del xoc cultural que suposa l'arribada de persones d'altres països, les quals tenen una concepció diferent a la nostra pel que fa al tracte igualitari entre homes i dones?

Com hem d'encarar les relacions sexuals entre persones amb discapacitat intel·lectual? Com hem de respondre, des de les entitats que es dediquen a la tutel·la, davant del gran nombre de situacions "incapacitants" a causa de l'allargament de l'esperança de vida de les persones amb discapacitat?

Aquestes són algunes de les circumstàncies amb les què els professionals dels serveis socials es troben en el seu dia a dia i a les què han de saber donar resposta. Perquè si no ho fan, el fet d'ajudar es pot convertir en una vulneració dels drets de les persones.

Avançar des de l'honestedat i des de la vocació de servei

Per això, és important conèixer i reflexionar sobre aquestes problemàtiques i saber quines són les millors pràctiques que podem impulsar per garantir els drets i el benestar de la població atesa.

Ens cal reflexionar des de l'ètica per saber quins són els valors que han de guiar la nostra acció social. Valors com l'honestedat, la transparència, l'austeritat i la vocació de servei, entre molts d'altres.

A més a més, per culpa de la crisi econòmica i les seves conseqüències socials els serveis socials s'estan convertint en elements de suport imprescindibles per a moltes famílies en aquests moments. Per tant, és molt important que amb l'impuls d'aquesta nova etapa fem un cop d'ull introspectiu cap a la professió i n'analitzem el contingut ètic per tal de poder millorar la qualitat del servei que oferim.

Compromesos amb els que pateixen

Tots els professionals que treballen al costat de la gent amb necessitats socials comparteixen l'experiència del compromís. Un compromís per aconseguir el seu benestar i la seva autonomia personal. Però ens cal enfortir també el compromís amb una actuació professional ètica al servei de valors positius com el respecte, la confidencialitat i la dignitat.

D'aquí la importància d'aprofundir en aquest tipus de reflexions com ho fan des l'Observatori d'Ètica Aplicada de a Fundació Arnau d'Escala a Girona perquè són necessàries per a fer més gran el sector dels serveis socials a Catalunya i per a trobar noves pràctiques professionals que millorin la intervenció social que fem al nostre país.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article