B-Raval, un dels secrets de la cohesió social al barri català més multicultural


1,1 quilòmetres quadrats, 49.000 habitants, un 47% d'immigració i un 40% d'atur. Aquestes quatre dades retraten el barri del Raval de Barcelona, la zona amb una concentració de novinguts més alta de Catalunya, per sobre de ciutats com Salt (amb 32.000 habitants i una densitat de 4.598 hab/km2 enfront la densitat del barri barceloní de 44.831 hab/km2) que en més d'una ocasió han estat portada de diaris per temes d'immigració. I en ple cor del Raval i enmig d'una gran varietat i quantitat d'entitats que procuren per la integració de la immigració i per la cohesió social hi trobem B-Raval.

Segons el seu president, Josep Masabeu, B-Raval és un centre de suport socioeducatiu que, a través de l'esport, fa un seguiment acadèmic dels nens per evitar l'absentisme escolar i guiar-los cap a la formació superior o cap al món laboral. L'entitat es va crear l'any 1998 i des d'aleshores gairebé 1.000 nens han rebut la seva assistència.

El funcionament és clar i eficaç: B-Raval té muntats 11 equips en competició -6 de bàsquet i 5 de futbol sala- que juguen a la lliga normalitzada de Barcelona i que permet la interrelació amb nens d'altres barris. Quan un nen vol ingressar a l'equip se'l deixa entrenar i jugar un parell de dies i si li agrada es contacta amb els pares o amb els representants legals i se'ls explica que per formar part d'aquests equips cal assumir un compromís que passa per anar a l'escola i una petita col·laboració econòmica mensual. D'aquesta manera, amb un preu simbòlic s'aconsegueix que els responsables del nen tinguin més clar el valor d'aquesta entitat que lluita contra l'absentisme escolar i, a banda, des de B-Raval també s'ofereixen hores per fer deures que ajuden a veure els punts forts del nen, comunicar-los a l'escola i potenciar al màxim la seva motivació.

Els voluntaris, peça indispensable d'aquest engranatge

B-Raval no s'entén sense la tasca dels voluntaris. Cada un dels equips esportius compta amb 7 o 8 persones que porten els equips esportius i que acaben fent de referents dels nens, sempre en funció de la sintonia que hi ha entre ells. Un valor afegit de l'entitat és que l'èxit es plasma en el fet que alguns nens que hi han passat com a “alumnes” han acabat fent de voluntaris quan s'han fet més grans, que 200 dels més de 900 nens que han passat per B-Raval ja estan treballant, que 13 estan a la universitat i que un ja és enginyer informàtic. El contacte constant amb els nens també ajuda els voluntaris a poder orientar nous programes com els d'immersió lingüística o els casals d'estiu en funció de les seves inquietuds i les seves necessitats i a entrevistar-se periòdicament amb els pares per parlar de cada cas concret.

'Si no et comportes, no jugues'

L'entitat anualment acull uns 200 nens de 30 països diferents que s'agrupen en equips esportius multiètnics per evitar ghettos. 130 voluntaris gestionen aquests grups dedicant-hi 14.000 hores anuals. Setmanalment hi ha tres dies d'activitat: un per a entrenar, un per a competir i un per a l'estudi o les celebracions; una planificació ideada per aconseguir els tres objectius de cohesió social, lluita contra la marginació i facilitació de la incorporació dels immigrants a la societat. Sempre, però, procurant el compliment de la seva part del tracte per part del nen: 'Si no et comportes, no jugues', assegura Masabeu.

Terral, l'homòleg del B-Raval per a noies


Els fundadors de B-Raval, abans de crear-lo, van viatjar als Estats Units i a Anglaterra per aprendre d'altres organismes que ja feien aquesta tasca. En ambdós casos es van trobar amb la mateixa recomanació: en el cas dels nens, un nen porta un amic i quan aquest ja és dins l'associació s'aconsegueix el vistiplau dels pares i, aleshores, deixen apuntar-hi la nena, la filla. En el cas de les noies la dinàmica és diferent: si vols captar una nena primer has d'aconseguir la confiança de les mares. I aquesta filosofia se segueix al Terral, el centre amb les mateixes funcions que el B-Raval orientat només a noies i que articula els seus programes en projectes col·lectius com grups de teatre o corals.

Encara que amb tècniques diferents, ambdues entitats aconsegueixen, del llarg, els seus principals objectius: la cohesió social, la lluita contra la marginació i la facilitació de la incorporació dels immigrants en el barri més multicultural de la capital catalana.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Jaume
1.

B-Raval fa una feina encomiable. Enhorabona i per molts anys!

  • 0
  • 0

Comenta aquest article