Sense ànim de lucre i sense ànim de pèrdua


Pels experts, un dels símptomes més clars que una persona està integrada plenament en la societat arriba en el moment en què troba feina. En el cas de les persones amb trastorns mentals (TM), aquest símptoma significa una millora del 200% en la seva vida laboral, i moltes ho aconsegueixen gràcies als Centres Especials de Treball (CET).

El pont que representa el CET cap a l'empresa ordinària no només significa un lloc on persones amb el certificat de discapacitat poden desenvolupar les seves habilitats. Aquestes empreses fan economia social i intenten sobreviure a una crisi en la qual, diuen, no busquen caritat, sinó competitivitat neta i empresarial.
 
Et presentem quatre centres especials de treballs catalans, emmarcats dins del sector de la salut mental, que estan superant la crisi econòmica i han ampliat els seus negocis gràcies a la confiança dels seus clients i a les seves estratègies d'empresa:
 
Oulets Massimo Dutti i Bershka
Aquests dos outlets, situats al carrer Major de Palafolls, pertanyen a la Fundació Molí d'en Puigvert. Treballen deu persones amb TM a la botiga de Massimo Dutti des de 2006 i el 2008 van inaugurar Bershka, on van cada dia a treballar sis usuaris dels serveis de la xarxa de salut mental del Maresme. Que l'empresa Inditex tingui una seu a Tordera, el poble contigu, ha estat la gran empenta que els ha permès poder vendre peces de marques conegudes al 50%; i que l'alcalde de la localitat, Valentí Agustí, sigui psiquiatre i un dels patrons de la fundació ha estat la gran ajuda que han tingut perquè aquest col•lectiu segui ben acollit entre els veïns com "els nois dels outlets".
 
"Aquí, els treballadors reben formació per a atenció al client", diu Analía la Rosa, la psicòloga de tots els CET de la fundació. I és que es valoren el bon gust i els coneixements de moda: "Jo assessoro una mica els clients sobre els colors que poden combinar", diu Óscar Cervantes (39), un dels treballadors de Massimo Dutti i que a més és pianista de l'Orquestra de la Bona Sort.
 
"Aquí, la bona tresoreria –explica el gerent de la botiga, Miguel Ángel Ruiz- existeix perquè el client paga el mateix dia que compra". Amb les rebaixes, com a qualsevol comerç, arriben temps de molt treball, encara que l'encarregada de la botiga, Maria Carme Matas, confirma que la diferència és bastant notable, "però en positiu".
 
Contacte: www.fundaciomoli.org 
 
Can Cruells
 
Un hotel rural situat entre Ripoll i Planoles, a només 30 quilòmetres de les pistes d'esquí de la Molina, és el nou negoci obert des de fa un any per la Fundació Map. Can Cruells és una masia pairal de 1069 que disposa de vuit habitacions, piscina, sauna i espais verds. Domingo Rando (49) i Montse Camon (35) són les dues persones amb TM que treballen en aquest CET.
 
"Aquí sóc cambrer i ajudant de cuina i faig el servei d'habitacions", diu Domingo. Ell ja venia amb experiència al sector turístic perquè havia treballat en alguns hotels de Ribes de Freser. Ara ve cada dia des de Ripoll amb l'autobús, un trajecte que fa un any no s'atrevia a fer sol.
 
"La gent se sorprèn quan descobreix a la taula de la seva habitació una carpeta de Maps i s'adona que els estan atenent persones amb TM", diu la gerent de l'hotel, Herminia Ordeig. L'estiu passat, quan només portaven uns mesos oberts, van aconseguir arribar al 69% de l'ocupació. La temporada de bolets, l'esquí i l'estiu són els punts forts d'aquest negoci que comença.
 
I, com en tot lloc turístic, "es cuiden molt tots els detalls", diu Herminia. Cada habitació rep el nom d'una comarca catalana i per tot l'hotel es poden trobar mobles restaurats per usuaris d'un dels prelaborals de la fundació.
 
Contacte: www.cruells.com
 
La Klosca
 
La Klosca és el CET del Centre de Formació i Prevenció de la comarca del Maresme i es dedica a la criança de gallines ecològiques. El novembre ed 2010 van aconseguir el segell que els certifica la cura de gallines alimentades sense additius químics i criades a l'aire lliure.
 
Eduard Castilla (29), Fran Gómez (38) i Elvi Arazo (47), que ve cada dia des de Palafolls, porten dos anys treballant a la Klosca am un contracte de bonificació, cosa que vol dir que van presentar la documentació que els acreditava una discapacitat. Tenen un TM sever, treballen mitja jornada i s'encarreguen de cuidar de les gallines i de tot el seu entorn. Ara mateix tenen cinc-centes gallines, diu Núria Riera, la responsable tècnica d'aquest CET. "Amb això aconseguim unes trenta dotzenes al dia", explica, i afegeix que això els dóna per "tenir clients que ha format cooperatives entre grups d'amics", com ara professors de la Universitat de Geografia de Barcelona. El restaurant Teta de Monja del barri de Sants de Barcelona i alguna carnisseria de Mataró.
 
Venen la dotzena a 3.74 euros i ja estan planificant comprar mi gallines més, explica Jordi Mela, el director de la Klosca, per ampliar el negoci, junt amb el cultiu ecològic, amb un petit hort que tenen a la mateixa finca que els va cedir l'ajuntament de Mataró.
 
"Ara venem enciam a una bar del poble que es diu El Churrito", diu Elvi. De moment han plantat enciams, bledes, cebes i faves, i esperen poder tornar a posar aquest estiu una paradeta al passeig marítim del poble.
 
Contacte: www.laklosca.cat
 
Apunts
 
Aquest negoci d'economia social es dedica al servei a les empreses. Com diu el seu gerent, Julio Castillo: "Tot el que pugi necessitar el teu negoci nosaltres t'ho aconseguim, i sempre a preu de mercat". És per això que fan bandera del que significa treballar amb un CET d'aquestes característiques.
Situat en ple cor de Barcelona. Apunts és el CET de l'associació JOIA. Fa 18 anys que està en marxa gràcies a professionals que estan en un procés d'inserció en el mercat ordinari. Són 53 treballadors i més de 100 empreses, tant nacionals com internacionals, que confien en aquest negoci i li fan els seus encàrrecs.
 
Copisteria, missatgeria, disseny gràfic, impremta, marxandatge, digitalització de documents, enclavaments laborals, assessorament sobre la Llei d'Integració Social del Minusvàlid (LISMI) "i ara també serveis de comunicació 2.0", explica Manoli Santiago, una de les comercials, quan enumera alguns del serveis d'Apunts. "Tenim grans clients que a més d'emprar els nostres serveis també utilitzen la nostra borsa de candidats per contractar a la seva empresa persones amb discapacitat", diu Castillo. L'objectiu d'aquest negoci és el punt d'inici de tot un sistema d'assessorament que ajuda l'empresari català a complir la LISMI i en la Responsabilitat Social Corporativa (RSC).
 
"A JOIA hi ha molta vida social", diu Sergio González (28), auxiliar de manipulats i economista. Va entrar a treballar en aquesta empresa fa vuit mesos i té un treball a jornada complerta que va aconseguir després de tres entrevistes. Ara està en "un procés de formació contínua a través del pla de treball personal", i compta amb la supervisió dels tècnics, explica un dels treballadors socials d'Apunts, Gil Obrador.
Esperen amb impaciència que arribi el setembre, quan obriran un nou Apunts al barri de Sants de Barcelona i es donaran nous llocs de treball. "Això significa una oportunitat més per demostrar que aquest col•lectiu pot amb tot i una altra oportunitat més per l'economia social", ressalta Castillo.

Text escrit per: Beatriz Castillo

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article