L'acció solidària entre els infànts

La novetat de les campanyes de Nadal està en aquelles que impliquen als propis infants com a eix solidari.


Des de fa molts anys existeixen iniciatives per no deixar els nens sense joguines per Nadal, però en els últims anys el nombre de nens que necessiten de la solidaritat ha crescut i per això les accions en aquest sentit han augmentat. En aquest moment de crisi han sorgit propostes que procuren conscienciar del valor solidari als nens. Miquel Martínez, Catedràtic de Teoria i Història de l’Educació a la Universitat de Barcelona i expert en valors entre d’altres, explica que “aprendre a valorar la solidaritat es fa practicant-la” i per tant, reconeix així el mèrit d’accions com aquestes.

Un exemple d’aquestes iniciatives és la que organitza la Fundació Comtal. Aquesta fundació impulsa la campanya solidària de recollida de joguines, material escolar i aliments durant les festes de Nadal, per a que més de 150 infants, adolescents i joves del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera en rebin per a les festes. Ainara García, encarregada de premsa de la fundació explica que allò que recapten i que intenten “que siguin joguines educatives, i de cara als més grans especialment material escolar”  ho reparteixen “pel tió i per reis” entre els joves del centre obert per intentar “que ho puguin celebrar com a mínim aquí”. Tanmateix recapten aliments per “a la petita despesa per a tallers i programes”. García detalla que la participació del infants es fa des de la seva col·laboració amb les escoles: “intentem fer xerrades de sensibilització” a les escoles La Salle properes a Barcelona i a més “alumnes de l’escola Solc aquest any ens han fet un spot” com a part de  “l’iniciativa aprenentatge-servei de quart en què posen en pràctica l’aprenentatge previ en el marc del servei a la comunitat.”
               
Bosc Cinema també tornava amb a la campanya “Cap joguina sense nen”, el diumenge 4 de gener a les 12 h, amb una pel·lícula per a públic familiar que els nens poden canviar una joguina per una entrada. Des de Cineclub expliquen que la idea de fer aquesta campanya sorgeix de que els “venia de gust fer una programació infantil” i van “pensar que la millor època per fer-ho era durant les vacances de Nadal i així ho podíem aprofitar per fer un acte benèfic de recollida de joguines”, ja que creien que  “així també podíem aconseguir sponsors locals que ens ajudessin a pagar els drets de les pel·lícules i d'aquesta manera que també fos gratuït pels infants.” Aquesta campanya “sorgeix amb la filosofia de divulgació cinematogràfica per als infants, amb la voluntat de recollir joguines per a aquells que no en tenen per Nadal” i en ella “la participació dels infants és expectativa” i “es consciencien en portar una joguina (de segona mà, en bon estat i que no siguin bèl·liques) i a deixar-la per nens i nenes que en necessiten més.”
 
El Zoo de Barcelona en col·laboració amb la Fundació Pare Manel també s’hi sumen amb una original forma solidàries organitzant per tercer any consecutiu una recollida zoolidària de joguines, de l’1 de desembre al 4 de gener. Aquesta iniciativa consistia en intercanvi de joguines noves per entrades per als més petits. Poden participar els nens de fins a 12 anys. Les joguines recollides es repartiran entre nens i nenes de famílies en situació de vulnerabilitat. Una altra iniciativa és la de l’Ateneu del Clot que s’hi afegia a la campanya “Cap nen sense joguina” i permetia l’entrada gratuïta als seus actes per infants el dia 4 a les 18.00h a canvi d’una joguina. Els actes eren contacontes, patge reial i programació especial a la ràdio.

L'escola Grèvol també hi col·labora des de fa anys amb la campanya «Cap nen sense joguina». El dilluns 9 de desembre durant l'estona d'entrada del matí, els alumnes de 3r d'ESO organitzaven un "petit mercat nadalenc" de manualitats de tots els cursos a canvi d'aportacions voluntàries amb les que es van comprar joguines de 0-2 anys i motxilles escolars i estoigs. Aquests objectes recaptats es van dur a la Ludoteca Maria Gràcia Pont de la Rambla del Poblenou i es van posar en ordre amb l'ajut dels alumnes. La nit del dia 5 a la nit, alguns alumnes de 3r i 4t, van anar a la ludoteca per col·laborar en el repartiment de joguines per les cases.
 
El col·legi Sant Bonaventura organitza una recollida de diners per a comprar material per a la primera infància, com llet en pols o bolquers i també col·labora amb Càritas aportant articles d’higiene personal.   El Casal dels Infants, per la seva banda, ha organitzat una campanya en que els seus nens i nenes fabriquen campanes decoratives per arbres de Nadal que es posen a la venda per 5€ per recaptar beques per  a Petita Infància, la Petita Escola bressol per a infants vulnerables.    
   
Martínez creu que “Quan infants i joves cooperen en favor del bé comú i el be dels altres cal que ho visquin com a una autentica entrega de temps i que visquin realment les conseqüències d’aquesta generositat.” El catedràtic concreta que “per tal que infants i joves aprenguin a ser solidaris i incorporin aquest valor en el seu tarannà personal cal quelcom més que pensar i raonar sobre la importància d’aquest valor. Cal que siguin actors i protagonistes d’accions solidàries, observadors crítics de situacions de manca de solidaritat que els hi permetin viure sentiments d’indignació i ésser competents per analitzar si el  seu comportament i estil de vida habitual afavoreix o dificulta el bé comú i el dels altres.”

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Jordi Borràs València
1.

Podríem escriure "infants" sense accent, per favor?

Gràcies.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article