L’assignatura que satisfà desitjos

Estudiants del tercer curs del grau de Teràpia Ocupacional de la UVic-UCC ajuden a gent gran a fer realitat un petit anhel


Satisfer els petits desitjos d’una persona pot ser un estímul personal i pedagògic enorme. Aquest és un principi que coneixen prou bé els estudiants de tercer del grau de Teràpia Ocupacional de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).

 

Tretze alumnes de l’assignatura La teràpia ocupacional aplicada a la gent gran van participar durant el primer semestre en una activitat per ajudar tretze persones d’edat avançada a complir un petit desig. Prendre un cafè, anar al teatre, fer un vermut, escoltar un disc de sardanes o menjar un entrapar de xoriç són algunes de les modestes demandes que els estudiants han ajudat a materialitzar en el marc d’un projecte que ha despertat les emocions dels joves i dels més grans.

Les estudiants Núria Parra i Joana Rosselló han anat més enllà del que l’activitat de classe els requeria. El vincle que les uneix ara amb la Pilar Comella i la Isabel Sánchez, les dues àvies a qui van ajudar fent realitat els seus desitjos, les ha convertit en amigues. Allotjada a la residència El Nadal de Vic des de fa dos anys, la Pilar havia demanat poder anar a fer un cafè.

La Núria va satisfer aquest desig tan senzill en només un matí, però la seva companyia ha acabat reconfortant-la moltes més estones. “Hem connectat força i, després del cafè, vam anar-nos-en a dinar”, explica l’àvia, que ara veu la Núria com si fos la seva néta. Per a l’estudiant, la pràctica ha acabat sent molt més que un projecte acadèmic. “La Pilar és la meva segona àvia”, explica.

Entre la Joana i la Isabel ha nascut també un vincle similar. “Li explico els meus problemes més íntims i ella m’explica els seus”, assegura la futura terapeuta ocupacional, que agraeix els consells que li dóna la seva nova amiga “des de la seva experiència de vida”. Per a la Isabel, la Joana ha estat una alenada d’aire fresc: “M’agrada molt que vingui perquè m’anima els dies i me l’estimo moltíssim”, resumeix.

Dinar entre la Isabel i la Joana

Tant les estudiants com les usuàries d’El Nadal reconeixen que l’activitat els ha permès encetar una relació que no s’esperaven mantenir i ha estat un pretext per aprendre i desenvolupar unes aptituds que van més enllà de l’exercici acadèmic.

Coneixement aplicat

L’activitat parteix de la metodologia d’aprenentatge i servei. Els alumnes adquireixen uns coneixements teòrics a l’aula que projectes com aquest permeten posar en pràctica. “És una manera d’apropar-los la realitat amb què es trobaran quan accedeixin al món laboral”, explica Judit Rusiñol, coordinadora de pràctiques de Teràpia Ocupacional de la UVic-UCC.

Als alumnes se’ls demanava que fessin una valoració geriàtrica integral de la persona gran que atenien. “Havíem de mirar les capacitats i dificultats que presentava”, indica la Núria, que, en el seu cas, va tenir en compte els problemes de mobilitat de la Pilar, que ha d’utilitzar una cadira de rodes en els desplaçaments fora de la residència.

Però l’activitat ha desbordat els objectius acadèmics i “ha anat molt més enllà del que preteníem”, reconeix la terapeuta d’El Nadal i professora de la UVic-UCC, Maira García. “Estem sorpresos de la rebuda que ha tingut el projecte a les dues bandes: tant per part dels alumnes com per part de les persones grans”, afegeix.

Inicialment, l’exercici només pretenia posar en valor “el fet de sortir de la Universitat per conèixer la feina sobre el terreny i tractar amb les persones grans en el seu entorn”. És la tercera vegada que El Nadal i el grau de Teràpia Ocupacional de la UVic-UCC organitzen conjuntament una activitat d’aquestes característiques. Enguany s’ha optat per un exercici individualitzat, reforçant el contacte entre l’alumne i l’usuari per estimular la posada en pràctica dels coneixements i el tracte humà. Fa dos anys, en canvi, els estudiants van participar en un taller de punt de mitja i el curs anterior van organitzar i produir un lipdub a les instal·lacions d’El Nadal.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article