Natació sincronitzada per a la integració

La Fundació Cruyff i la Fundació Grupo SIFU patrocinen el primer equip mixt format per sis membres amb discapacitat i tres sense


Cada divendres les Piscines Municipals Joan Serra de Sabadell acullen un entrenament de natació sincronitzada singular, no per la rutina, sinó pels seus protagonistes. Es tracta de sis joves, 3 nois i 3 noies, d’entre 18 i 29 anys amb diferents discapacitats intel·lectuals, però amb un punt en comú: la seva passió per aquest disciplina. 
 

La Raquel, el Joan, la Bibiana, el Francisco, el Gerard i la Gemma són els membres del primer equip de natació sincronitzada adaptada a nivell estatal, un projecte pioner on es vol ensenyar aquesta modalitat des d’un punt de vista principalment lúdic, però també competitiu, si es dóna l’ocasió.   

Treballen sota les ordres de l’Andrea Domènech, una jove de 22 anys que es mostra orgullosa del progrés “lent, però molt positiu” dels esportistes i que assegura que les sessions s’adapten a les capacitats de cada un dels membres. 

Durant els entrenaments, de dues hores, els nadadors fan estiraments fora de l’aigua, assagen els moviments a terra i després els practiquen a la piscina.  “Adaptem les classes sense problema, obtenint bones sensacions dels participants”, diu l’Andrea, l’encarregada de muntar les coreografies, amb les aportacions que fan cada un dels esportistes. 

L’equip de SincroGestió va començar a nadar el gener de 2015 i compta amb el patrocini de la Fundació Cruyff i la Fundació Grupo Sifu, que van signar un conveni de col·laboració el passat mes de març. 

El projecte és fruit de la ment de David Boleda, el director tècnic. “M’emociono cada vegada que parlo d’aquest grup”, reconeix.  “Fa més de 4 anys que em volta pel cap la idea de crear un equip d’aquestes característiques i quan veus els fruits és un orgull. És una activitat inclusiva i mconclou.olt gratificant”. 

La Raquel Méndez, una jove de 18 anys amb síndrome de Williams, explica que és la primera vegada que fa natació sincronitzada i diu que el que més li agrada és que l’equip “és una autèntica pinya”. Per a Joan Casas (18 anys) també és el primer contacte amb aquest esport, tot i que explica que ja gaudia molt quan el veia per televisió. 

Duos mixts

Un dels valors afegits de l'equip adaptat de SincroGestió és que fomenta la integració. Des de fa aproximadament dos mesos als entrenaments s’hi ha sumat tres esportistes, la Paula, la Laura i el Damià, que no tenen cap tipus de discapacitat.  

L’objectiu d’aquesta incorporació és treballar els ‘duos mixts’, formats per un noi i una noia. De la parella, tan sols un dels membres, a més, té algun tipus de discapacitat.

El resultat dels entrenaments es va poder veure al I Trofeu Internacional de Natació Adaptada, que va tenir lloc el passat dissabte 9 d’abril a les instal·lacions del CN Barcelona. 

L’equip de natació sincronitzada adaptada de SincroGestió va ser l’encarregat d’obrir la competició amb una coreografia a ritme de ‘Firestorm’, del DJ i productor noruec Kygo. Els van acompanyar en aquest moment el vicepresident del Grupo Sifu, Albert Campabadal i la coordinadora de projectes de la Fundació Cruyff, Esther Eroles. 
 
Els primers en saltar a l’aigua van ser els tres duos. Posteriorment s’hi van afegir tres nadadors més. Amb tot l’equip a la piscina es va poder comprovar que el grup és, tal i com diu l’Andrea, “una autèntica pinya”.
 
...

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article