Èxit21: cinc anys demostrant l'èxit d'un cromosoma més

Es tracta del primer mitjà de comunicació pensat, elaborat i executat des del 2011 per persones amb discapacitat


“Publicable!”, coincideixen tots els membres de la sala. L’Albert Díaz ha captivat la redacció amb la seva poesia ‘Cómo me gustaría formar parte de ti’. Llegir, debatre i decidir si es publica. Aquesta és la rutina. Som dilluns a la tarda i ens trobem a la redacció d’Èxit21, un mitjà de comunicació com qualsevol altre, però amb una singularitat: el pensen i l'executen persones amb discapacitat.

Es tracta d’una plataforma facilitada per la Fundació Catalana Síndrome de Down que va començar a caminar el 2011. “La intenció és fer-nos conèixer a la societat, perquè tothom sàpiga el que som capaços de fer les persones amb discapacitat”, exposa amb fermesa el redactor Andy Trias. 

“És un col·lectiu que va acompanyat de persones que sovint decideixen o parlen en el seu nom”, argumenta Katy Trias, la directora de la fundació. Segons els membres de l’equip, aquest web és clau perquè la societat vegi les persones amb discapacitat amb uns altres ulls i “es pugui donar veu a l’implicat directe, sovint poc present a la resta de mitjans”, afirma.

“Puc explicar al món el que realment em passa. Jo faig servir Èxit21 per relatar les meves vivències, les meves pors i la meva superació”, comenta Anna Caralt, una redactora que setmana rere setmana ens obre les portes a la seva vida, a través d’articles en els quals, per exemple, ens presenta els seus familiars.



“Èxit 21 és un portal que m’ha donat esperit de superació”, argumenta. Aquesta és precisament la idea que rau darrere el nom del portal. Una combinació del mot ’èxit’, en referència als propòsits de l’equip, i el número ‘21’, que evoca el segle en què ens trobem i el fet que la Síndrome de Down sigui conseqüència d’una còpia extra del cromosoma 21.

“Els dilluns són els dies clau”, explica la Katy. Els redactors es reuneixen, porten els seus articles, els comparteixen i es decideix en aquell moment si es publiquen o no. Es tracta, també, d'un espai per fer repàs de l’actualitat i formar-se. Els dimecres, però, és quan es treballen els aspectes més tècnics.

Com en qualsevol mitjà, els redactors compten amb el suport d’un cap de redacció i una cap de comunicació, en Francesc Ponsa i la Joana Castro. “Nosaltres som la veu i ells ens dónen l’empenteta”, afirma l’Anna. Ella mateixa subratlla la importància de fer conèixer a la societat l’autonomia de les persones amb discapacitat intel·lectual. “Jo animo a la gent del carrer que obri l’ordinador, obri internet i vegi Èxit21".

Un cop consolidat, “el projecte hauria de poder representar una feina remunerada”, diu la Katy. "És un dels pròxims objectius que tenim”, ja que Èxit21 ofereix un contingut alternatiu. "Crec que enriquim molt la societat si podem comptar amb les seves opinions", conclou. Com diu l'Anna, "amb ajuda i esforç es pot fer tot".








Imatges de Sergio Ruiz

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article