Els municipis també són feministes

La Diputació de Barcelona celebra el 8-M esperonant el món local a impulsar polítiques d’igualtat “transformadores” i articular “una resposta integral” vers les violències masclistes

Amb el suport de  

Els municipis també volen ser feministes. La Diputació de Barcelona n’està convençuda i, per això, aquest 8 de març, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, engega una campanya amb el lema ‘Municipis feministes’, que busca que els ajuntaments es comprometin i impulsin polítiques d’igualtat de gènere “transformadores i interseccionals” i articulin “una resposta integral” vers la violència masclista.

El manifest que acompanya la campanya és contundent i vol ser un esperó per als municipis. També constata algunes dades que encara són un repte a superar. “En el món municipal, tan sols el 35,54% dels electes són dones i només el 19% d’alcaldies estan encapçalades per dones. Es fa evident la necessitat de treballar conjuntament per aconseguir uns municipis cada cop més paritaris i feministes en tots els aspectes, i això ha de començar necessàriament per qui els representa”, rebla el manifest.

“Només el 19% d’alcaldies estan encapçalades per dones. Cal treballar per aconseguir municipis més paritaris”

La Diputació de Barcelona anima així a participar de les mobilitzacions des del món local per consolidar la “revolució” que ja es va engegar l’any passat. Per commemorar el dia més reivindicatiu, a més, l’ens ha posat a disposició dels ajuntaments cartells, bàners, falques per a la ràdio i postals per a les xarxes socials perquè els municipis facin difusió a la causa. I també els ofereix una eina per adaptar els seus logotips institucionals per al 8-M.

La tasca de la Diputació, però, va més enllà d’un sol dia. És a través de l’Oficina de les Dones i LGTBI que es dona suport, durant tot l’any, en l’elaboració de protocols d’actuació en violències masclistes, ja sigui a nivell local com comarcal. També impulsa la incorporació de la perspectiva de gènere i difon la seva tasca amb campanyes de sensibilització, formacions en matèria d’igualtat i a través de jornades temàtiques en dies assenyalats, com ara el 8-M, el Dia Internacional LGTBI i el Dia Internacional per a l’eliminació de les violències envers les dones. De fet, fins a 800 persones han participat en les formacions en polítiques de gènere.

Una eina de lluita contra la violència

D’entre els plans que desenvolupa la Diputació de Barcelona, una de les peces clau són els programes contra violències masclistes. En què consisteixen? L’Oficina de les Dones i LGTBI impulsa els protocols d’actuació al món municipal, que són “l’instrument” un model d’intervenció “compartit”, en coordinació amb els diferents serveis de la ciutat i altres institucions implicades.

En aquest sentit, fa dos anys que l’Oficina de les Dones i LGTBI va crear un nou suport econòmic per millorar els serveis que es donen a les dones que han patit o pateixen violència masclista, així com als seus fills i filles, mitjançant l’oferta d’una borsa d’hores setmanals d’atenció psicològica.

S’han destinat cinc milions en 98 actuacions per prevenir l’assetjament sexual en espais públics d’oci

També s’encarrega l’ens de redactar els anomenats plans locals de prevenció de les violències masclistes, que marquen les línies estratègies i detallen les eines de sensibilització i acció locals. Així mateix, l’Oficina de les Dones i LGTBI garanteix, “de forma real i efectiva”, protocols interns d’actuació davant de situacions d’assetjament sexual o per raó de gènere dins l’àmbit laboral.

Alhora, són molts els municipis que han impulsat protocols d’actuació de l’assetjament sexual en espais públics d’oci. La Diputació de Barcelona hi ha destinat aquest mandat cinc milions d’euros per a desenvolupar fins a 98 actuacions. Les guies que l’Oficina de les Dones i LGTBI permeten als municipis tenir un document que revisa i dissenya les programacions d’activitats festives des de la perspectiva de gènere i preveu actuacions en cas que es produeixin violències sexuals.

Els plans locals LGTBI, una novetat necessària

Una de les novetats del mandat de l’àrea d’Igualtat i Ciutadania 2016-2019 ha estat impulsar, per primera vegada, plans locals LGTBI. Es tracta que els municipis també incorporin la perspectiva LGTBI en les seves polítiques, per tal de garantir els drets de les persones del col·lectiu.

Els plans locals LGTBI són una de les novetats del mandat i se n’han impulsat almenys 15

De fet, s’han impulsat fins a 15 plans que han de permetre erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Els municipis, ara, tenen també una guia que els ajuda a elaborar aquestes iniciatives locals. I la Diputació de Barcelona ha incentivat la creació d’un grup de treball amb municipis de la demarcació per fer una diagnosi de quines són les necessitats en matèria LGTBI.

Una ciutadania compromesa amb la igualtat

A més dels plans de prevenció contra les violències masclistes i dels plans locals LGTBI, un dels objectius del mandat ha estat donar suport a 90 ens locals en l’elaboració de projectes d’Igualtat de Gènere. Per això, la Diputació de Barcelona ha editat una guia pràctica per a la realització de polítiques transversals de gènere en l’àmbit local.

Així mateix, promouen entre els municipis plans d’igualtat de gènere de ciutadania, a partir d’una diagnosi prèvia, per tal d’aconseguir “equilibrar i millorar” les desigualtats entre homes i dones. També impulsa la Diputació de Barcelona els plans interns d’igualtat de gènere, que tenen per objectiu que els més de 250 treballadores de l’administració local no caiguin en estereotips de gènere.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article