Què és?

El mitjà digital Social.cat impulsa la primera edició de ‘Social Lab: Comunicar per existir’, un espai de trobada en què els professionals de les entitats socials, directors de comunicació de l'Administració, experts, estudiants, acadèmics i mitjans podran ajudar a millorar les estratègies i els recursos de les entitats socials a l'hora de comunicar la seva tasca a la ciutadania i, enfortir, així, la xarxa del Tercer Sector a Catalunya. L'objectiu de la jornada, doncs, és que el tercer sector pugui professionalitzar la seva tasca de difusió.

L’experiència del Social.cat, que desenvolupa des de fa anys una tasca ingent com a altaveu de l’acció social al territori, ha detectat que el sector està atomitzat en milers d’entitats. Les més grans acostumen a tenir els recursos, el personal i les eines per engegar grans campanyes de comunicació, mentre que la majoria, més petites, i malgrat la feina que fan a favor del progrés de la nostra societat, sovint tenen problemes per comunicar el seu valor a la ciutadania. Per una banda, manquen recursos i, per l’altra, manca diàleg i espais oberts al coneixement, no només entre entitats, sinó amb les administracions i la ciutadania en general. La jornada ‘Social Lab: Comunicar per existir’ vol ajudar a trobar solucions.

Programa

09:30 - 09:45h
Inscripcions
09:45 - 10:00h
Inauguració

Sr. Jordi del Río, director general de Mitjans de Comunicació
Sr. Francesc Iglesies, Secretari d’Afers Socials i Famílies

Presenta Joan Camp, editor del Social.cat

10:00 - 10:45h
La comunicació: el repte del Tercer Sector

Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector
Sònia Fuertes, presidenta d'Entitats Catalanes d’Acció Social
Joan Segarra, president de La Confederació

Modera Ruth Gumbau, periodista

10:45 - 11:30h
Com comunicar perquè els mitjans ens escoltin?

Periodistes i entitats del Tercer Sector conversen sobre com comunicar l'acció social perquè arribi als mitjans de comunicació

Albert Segura, director i presentador del programa Solidaris de Catalunya Ràdio
Teresa Dalmau, sotscap de societat de TV3
Elisenda Rosanas, redactora de societat de l’Agència Catalana de Notícies
Sònia Pau, periodista d'El Punt Avui

Modera Cristina Garde, periodista del Social.cat

11:30 - 12:00h
Pausa

Esmorzar a càrrec de Fundació Futur

12:00 - 13:00h
Tallers paral·lels (amb inscripció prèvia)
  • - 10 idees per comunicar amb poc pressupost
  • - Com crear històries que connectin amb la ciutadania
  • - Les xarxes socials poden explicar històries
  • - L'acció social en vídeos: un salt qualitatiu
13:00 - 14:00h
De la filosofia a l’activisme

Victòria Camps, filòsofa i catedràtica emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Marina Force Castells, periodista

Modera Ruth Gumbau, periodista

Tallers

10 idees per comunicar amb poc pressupost

No totes les campanyes de comunicació es fan amb diners. Fent volar la imaginació es pot arribar a plantejar un projecte de llarg recorregut invertint el mínim. Atura't a pensar, innova i deixa't inspirar.

A càrrec d'Anna Aurich, directora de Cosmica (agència de comunicació i continguts)

Com crear històries que connectin amb la ciutadania

Què ens crida l’atenció quan llegim notícies sobre la tasca de les entitats socials? Les experiències. Els detalls. Posar-nos a la pell de l'altre ens ajuda a comprendre la complexitat de fenòmens com la pobresa, la salut mental, la discapacitat o les desigualtats de gènere.

A càrrec de David Vidal, professor titular de periodisme literari i cultural a la UAB, crític literari del diari Ara, col·laborador de Catalunya Ràdio

Les xarxes socials poden explicar històries

Estem en un món on gairebé tothom està connectat a les xarxes socials. De fet, hi ha qui defensa que aquestes es poden considerar mitjans de comunicació. Comunicar bé a través de les xarxes socials, doncs, és essencial. Com fer-ho bé? Quines campanyes d'èxit poden servir d'exemple?

A càrrec de Marta Pulgar Padia, cap de comunicació de la Fundació Arrels

L'acció social en vídeos: un salt qualitatiu

Ens n’hem cansat de fer rodes de premsa amb experts que ningú no mira, però què passa si les entitats socials es converteixen en productores audiovisuals? Com treballar colze a colze amb els mitjans de comunicació perquè milers de persones segueixin des de casa la tasca de l'entitat?

A càrrec de Sònia Ros de la Fundació Quepo

Inscripcions

Les inscripcions a la jornada Social Lab són gratuïtes i tenen places limitades. En el moment de la inscripció, els participants hauran d'escollir entre un dels quatre tallers formatius. En el cas de les entitats, es recomana que diversos membres de l'equip es reparteixin entre els tallers, que s'imparteixen de forma simultània.

Inscriu-te

On ho farem?

Social Lab serà un esdeveniment de gran format i amb múltiples espais. Per aquesta raó, se celebrarà al Palau Macaya de la Fundació “La Caixa”, centre de referència per al diàleg, la reflexió i l’intercanvi d’idees entre institucions públiques, entitats socials, empreses, universitats, professionals i ciutadans.