Què és?

El mitjà digital Social.cat impulsa la quarta edició de ‘Social Lab: Comunicar per imaginar’, un espai de trobada en què els professionals de les entitats socials, directors de comunicació de l'administració, experts, estudiants, acadèmics i mitjans puguin professionalitzar la seva tasca de difusió.

Enguany, la pandèmia de la Covid-19, que és ja una sindèmia, ens ha caigut a sobre com una condemna. La primera resposta de les entitats a aquesta crisi, que ha posat en evidència totes les crisis que ja hi eren a la nostra societat i que sembla que ens aboca al col·lapse, va ser reaccionar instintivament. No vam tenir temps de pensar, només de defensar-nos. Hem viscut amb por, i amb molt poca esperança. Però, un cop passada la urgència, com ens reactivarem, com imaginarem futurs possibles? En un context advers que ens aboca a la incertesa, haurem d’aprendre a pensar-nos, a situar-nos i a cuidar-nos.

L’experiència del Social.cat, que desenvolupa una tasca ingent com a altaveu de l’acció social al territori, ha detectat que el sector està atomitzat en milers d’entitats. Les més grans acostumen a tenir els recursos, el personal i les eines per engegar grans campanyes de comunicació, mentre que la majoria, més petites, i malgrat la feina que fan a favor del progrés de la nostra societat, sovint tenen problemes per comunicar el seu valor a la ciutadania. Per una banda, manquen recursos i, per l’altra, manca diàleg i espais oberts al coneixement, no només entre entitats, sinó amb les administracions i la ciutadania en general. La jornada ‘Social Lab: Comunicar per imaginar’ vol ajudar a teixir aquestes aliances.

En la primera edició del Social Lab, que es va celebrar l’1 de desembre del 2017, hi van participar dos centenars de persones i en menys de 48 hores es van esgotar les inscripcions als tallers pràctics. Va ser un gran èxit tant de participació com de repercussió i va fer evident que un espai que aplega comunicació i acció social és necessari. La segona edició, que es va celebrar el 30 de novembre del 2018, va repetir el mateix èxit i va consolidar l’esdeveniment, que és ja una cita esperada pels agents de l’acció social. La tercera edició, que es va celebrar el 29 de novembre del 2019, va servir també per celebrar els deu anys del Social.cat.

Programa

09:15 - 09:30h
Inauguració

Joan Camp, editor de Social.cat
Georgina Oliva, secretària d'Infància, Adolescència i Joventut del Departament de Treball, Afers Socials i Família
Ignasi Genovès, director general de Mitjans de Comunicació de la Generalitat

09:30 - 10:30h
Conversa - Transformar la incertesa

No es tracta de patir la incertesa, sinó d’habitar-la. Si el món ens condemna al realisme més catastrofista, nosaltres hem de saber imaginar-nos d’una manera diferent i crítica. De cada situació, en farem un món possible. Davant la incertesa, teixirem un espai d’intercanvi i trobada. Som en tot allò que encara està per fer.

Conversa entre Raimon Puigjaner, co-fundador de Roots for Sustainability (R4S) i de BLabSpain, i Liliana Arroyo, doctora en Sociologia e investigadora de l’Institut d’Innovació Social d’ESADE.

Modera Ruth Gumbau, periodista

10:30 - 12:10h
Taula rodona - Un món per fer

Durant el confinament dur, una xarxa compromesa i horitzontal va posar-se en marxa perquè no es quedés ningú enrere. Com van imaginar les entitats una resposta ràpida? Com es van organitzar, a quin van ajudar i què van permetre?

Entitats socials
Daouda Dieye, de Sindicat popular de venedors ambulants
Laura Pinyol, de Grup Àuria
Francesc Terns, de Health Warriors

Convidat especial
Jordi Marí, de Festival Cruïlla

Modera Ruth Gumbau, periodista

12:10 - 13:40h
Taller - Cuidar la vida

La situació incerta i extraordinària que estem vivint pot generar pors, desesperances, malestars, així com oportunitats i noves maneres de fer. Com ho estem vivint? És important no marginar-ho, i posar-li la mirada atenta i conscient ens pot donar informació útil per a seguir endavant. Però no oblidem! Tot tenia un sentit, oi? Reprenem-lo, imaginem, juguem, explorem-lo de nou per carregar piles i refer el camí des d’aquí.

L’objectiu d’aquesta sessió serà aprofundir una mica més en com afecta la situació del confinament en la nostra tasca comunicativa i d’acció social, en la motivació, en l’equip, en el sentit del que fem... per poder després reprendre aquell somni idíl·lic de projecte comú i veure com incorporar part d’aquella energia vibrant al nostre dia a dia.

A càrrec de La Lluerna

13:40h
Cloenda

Inscripcions

Les inscripcions a la jornada Social Lab són gratuïtes i, enguany, donen accés als continguts en streaming.

IMPORTANT! Uns dies abans de l’esdeveniment, les persones inscrites rebran l’enllaç des d’on seguir la jornada al seu correu electrònic.

Inscriu-t'hi

On ho farem?

Social Lab és un esdeveniment de gran format i, enguany, es farà en streaming. La gravació de l’esdeveniment, però, es farà a La Bonne - Centre de cultura de dones Francesca Bonnemaison, centre que des del 1941 gestiona la Diputació de Barcelona, i que alberga diverses institucions des de les quals es fomenta la participació activa de les dones en tots els àmbits de la cultura, i s'impulsen polítiques d'igualtat d'oportunitats adreçades al conjunt de la ciutadania.