Què és?

El mitjà digital Social.cat impulsa la cinquena edició de 'Social Lab: Comunicar per crear', un espai de trobada de professionals de les entitats socials, responsables de comunicació, experts, estudiants, acadèmics i mitjans per compartir eines perquè les entitats socials puguin professionalitzar la seva tasca de difusió.

Enguany, l'esdeveniment girarà entorn la potencialitat de l'expressió artística per generar consciència social i ajudar a la transformació social i a l'impacte de la tasca de les entitats i organitzacions. La jornada s'obrirà al diàleg multidisciplinar entre entitats i fomentarà la participació activa en l'esdeveniment a través de tallers.

L'experiència del Social.cat, que desenvolupa una tasca ingent com a altaveu de l'acció social al territori, ha detectat que el sector està atomitzat en milers d'entitats. Les més grans acostumen a tenir els recursos, el personal i les eines per engegar grans campanyes de comunicació, mentre que la majoria, més petites, i malgrat la feina que fan a favor del progrés de la nostra societat, sovint tenen problemes per comunicar el seu valor a la ciutadania. Per una banda, manquen recursos i, per l'altra, manca diàleg i espais oberts al coneixement, no només entre entitats, sinó amb les administracions, els mitjans de comunicació i la ciutadania en general. La jornada 'Social Lab: Comunicar per crear' vol ajudar a teixir aquestes aliances.

En la primera edició del Social Lab, que es va celebrar l'1 de desembre del 2017, hi van participar dos centenars de persones i en menys de 48 hores es van esgotar les inscripcions als tallers pràctics. Va ser un gran èxit tant de participació com de repercussió i va fer evident que un espai que aplega comunicació i acció social és necessari. La segona edició, que es va celebrar el 30 de novembre del 2018, va repetir el mateix èxit i va consolidar l'esdeveniment, que és ja una cita esperada pels agents de l'acció social. La tercera edició, que es va celebrar el 29 de novembre del 2019, va servir també per celebrar els deu anys del Social.cat, i la quarta, celebrada el 17 de desembre del 2020 en streaming, va aconseguir enfortir els llaços entre les entitats del tercer sector tot i la pandèmia de la Covid-19.

Programa

08:45 - 09:00h
Registre d'inscripcions
09:00 - 09:15h
Inauguració

Joan Camp, editor de Social.cat
Oriol Duran, secretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya

09:15 - 10:15h
Debat - Art i diversitat, relatar des dels marges amb creativitat

Quina potencialitat té l'expressió artística per a generar consciència social? Com podem fer servir la creativitat per definir discursos i explicar la transformació social de les entitats i organitzacions? Com pot la creativitat ajudar a comunicar projectes i, alhora, visibilitzar col·lectius i situacions que moltes vegades queden al marge?

Conversa entre Josep Maria Aragay, educador social, musicoterapeuta i impulsor de Basket Beat; Una representant del Festival Simbiòtic; i Rikki Arjuna, membre del grup de música Xiula.

Modera Ruth Gumbau, periodista

10:15 - 11:00h
Esmorzar - Networking
11:00 - 13:00h
Taller - Agafa la paraula: eines per potenciar el relat de les entitats a través del rap

A càrrec de la Bittah de Versembrant, l'objectiu d'aquest taller serà potenciar la creativitat artística per definir a ritme de hip hop el relat que cada entitat vol transmetre a la ciutadania.

13:00 - 15:00h
Taller - Diversos i visuals: la inclusió social salta a la pantalla

A càrrec de Jo Sol, guionista i cineasta català, aquest taller aprofundirà de manera pràctica en com comunicar la diversitat sense caure en el paternalisme, el sensacionalisme o l'infantilisme.

Inscripcions

Les inscripcions a la jornada Social Lab són gratuïtes i tenen places limitades.

Enguany, la inscripció és única i vàlida per totes les activitats de l'esdeveniment. Les persones inscrites rebran un email previ a la jornada amb més informació sobre horaris i espais.

Inscriu-t'hi

On ho farem?

Social Lab serà un esdeveniment de gran format i amb múltiples espais. Per aquesta raó, se celebrarà al Palau Macaya de la Fundació "La Caixa", centre de referència per al diàleg, la reflexió i l'intercanvi d'idees entre institucions públiques, entitats socials, empreses, universitats, professionals i ciutadans.