Què és?

El mitjà digital Social.cat impulsa la sisena edició de 'Social Lab: Comunicar per compartir', un espai de trobada de professionals de les entitats socials, responsables de comunicació, experts, estudiants, acadèmics i mitjans per compartir eines perquè les entitats socials puguin professionalitzar la seva tasca de difusió.

Enguany, l'esdeveniment posarà sobre la taula noves idees i estratègies que les entitats i moviments socials poden usar per unir forces, afrontar lluites compartides i canviar les estructures del sistema. La jornada s'obrirà al diàleg multidisciplinar entre entitats per potenciar els llaços i vincles entre entitats i persones del tercer sector, alhora que fomentarà la participació activa en l'esdeveniment a través de tallers.

L'experiència del Social.cat, que desenvolupa una tasca ingent com a altaveu de l'acció social al territori, ha detectat que el sector està atomitzat en milers d'entitats. Les més grans acostumen a tenir els recursos, el personal i les eines per engegar grans campanyes de comunicació, mentre que la majoria, més petites, i malgrat la feina que fan a favor del progrés de la nostra societat, sovint tenen problemes per comunicar el seu valor a la ciutadania. Per una banda, manquen recursos i, per l'altra, manca diàleg i espais oberts al coneixement, no només entre entitats, sinó amb les administracions, els mitjans de comunicació i la ciutadania en general. La jornada 'Social Lab: Comunicar per compartir' vol ajudar a teixir aquestes aliances.

Per nosaltres, aquesta és una edició especial del Social Lab, ja que tanca el cercle evolutiu que ha anat estructurant les diverses edicions de la jornada. I és que primer vam comunicar per existir, tal com fem totes quan primer venim al món i cada vegada que ens volem fer sentir; després vam comunicar per transformar, perquè si en alguna cosa creiem des del tercer sector és en la possibilitat de la transformació social; vam seguir comunicant per resistir, ja que les lluites moltes vegades són més llargues del que esperem i el nostre missatge ha de poder perdurar; la Covid ens va fer recordar que, a vegades, cal canviar de prisma i adaptar-nos a noves realitats, així que vam comunicar per imaginar; i aquesta imaginació ens va servir per reinventar-nos i comunicar per crear. Enguany, comuniquem per compartir, perquè confiem, sabem, que compartir lluites no només ens fa més fortes, sinó que ens fa arribar més lluny. És per això que us convidem a aquesta sisena edició del Social Lab, un espai on existir, transformar, resistir, imaginar, crear i compartir.

Programa

09:00 - 09:30h
Dinàmica de benvinguda
09:30 - 09:45h
Inauguració Social Lab

Joan Camp, editor de Social.cat
Jordi del Río, director general de Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya
Lluís Torrens Mèlich, secretari d'Afers Socials i Famílies al Departament de Drets Socials

09:45 - 11:00h
Taula rodona - Projecte Lliures, un exemple de sinèrgia entre entitats

Com teixir xarxa i crear sinergies? Com trobar lluites compartides per capgirar les estructures del sistema? Com compartir entre nosaltres per aconseguir millors resultats?

En parlem amb David Fernàndez (Coop 57), Alba Vendrell d'Òmnium Cultural i Clara Sánchez, coordinadora de Projecte Lliures

Modera Silvia Rodríguez, cap de redacció de Social.cat

11:00 - 11:30h
Esmorzar - Networking
11:30 - 13:00h
Taller - Cocrear accions comunicatives per donar resposta a reptes socials

Com definir un missatge conjunt per donar resposta als reptes amb què ens topem al tercer sector? Com estructurar les nostres denúncies? Com compartir amb els altres per arribar més lluny?

De la mà de l'entitat Eidos descobrirem les millors tècniques per deixar anar la imaginació i dibuixar, juntes, noves respostes a qüestions que ens travessen a totes.

13:00 - 14:30h
Trobada amb periodistes especialitzats

Com aconseguir que la nostra acció comunicativa arribi als mitjans de comunicació? Com formular les nostres lluites perquè tinguin més ressò mediàtic? Com compartir més enllà per aconseguir un canvi, una transformació?

Amb Judith Burrull (TV3), Oriol Soler (Cadena SER), Montse Santolino (Lafede.cat) i Augusto Magaña (Social.cat)

Inscripcions

Enguany ja hem esgotat totes les places, però us podeu inscriure a la llista d'espera i ens posarem en contacte amb vosaltres si se n'allibera alguna.

Llista d'espera

On ho farem?

El Social Lab es celebrarà enguany al Centre Cívic Pati Llimona (Carrer del Regomir, 3, 08002 Barcelona)