Els treballadors socials demanen reforçar els serveis d’atenció i convertir-los en “UCI” per a persones vulnerables

El Col·legi de Treball Social de Catalunya assegura que hi ha un increment de les situacions crítiques per l'impacte econòmic de la pandèmia


Els treballadors socials han detectat un increment del nombre de persones en situació de vulnerabilitat arran de la crisi provocada per la pandèmia del coronavirus. En un comunicat, el Col·legi de Treball Social de Catalunya (TSCAT) assegura que ja està havent-hi un augment important de persones en una situació "crítica". 

“Estem en una triple crisi: sanitària, econòmica i social”, adverteix la degana, Conchita Peña. “Els espais d'atenció de Serveis socials bàsics s'hauran de reforçar amb personal i recursos per transformar-los en ‘UCI’ socials”, afirma. Les ‘UCI’ socials és un concepte a què recorre el TSCAT per definir els espais per recuperar-se d'una situació de vulnerabilitat econòmica i social i per mostrar la “fragilitat” del sistema.

El TSCAT alerta del “col·lapse” de les ‘UCI’ socials i demana a les institucions que incorporin el "treball social entre les seves prioritats de reconstrucció per dotar de múscul els sistemes d'intervenció". "Les 'UCI' socials aviat entraran en una saturació que farà difícil atendre amb prou garanties les necessitats d’aquestes persones", alerta Peña.

També demana un Govern "que faci més polítiques adreçades a les persones i consensuades amb els professionals del sector". "Cal defensar i reivindicar els principis de la justícia social, els drets humans, la responsabilitat col·lectiva i el respecte a la diversitat", afegeix la degana del col·legi.

Catalunya ha registrat des de l'inici de la crisi 96.747 Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) que afecten 712.254 treballadors, segons informa el Departament de Treball aquest dimarts. L'atur registrat va pujar a l'abril en 50.763 persones fins arribar als 467.810 desocupats a Catalunya, segons dades del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migració. Es tracta de la xifra més alta des del maig del 2016, quan aleshores n'hi va haver 486.123.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article