Què és?

El mitjà digital Social.cat impulsa la setena edició de 'Social Lab: Actuar en temps de crisi’, un espai de trobada de professionals de les entitats socials, responsables de comunicació, experts, estudiants, acadèmics i mitjans per compartir eines perquè les entitats socials puguin professionalitzar la seva tasca de difusió.

Enguany, l'esdeveniment oferirà a les entitats eines comunicatives per gestionar les crisis —les generals i les particulars que puguin esdevenir al si de les organitzacions— amb diferents propostes i tallers que els facilitin fórmules per afrontar les crisis i transformar els moments d’incertesa i dificultat en moments que facin créixer les organitzacions. 

L'experiència del Social.cat, que desenvolupa una tasca ingent com a altaveu de l'acció social al territori, ha detectat que el sector està atomitzat en milers d'entitats. Les més grans acostumen a tenir els recursos, el personal i les eines per engegar grans campanyes de comunicació, mentre que la majoria, més petites, i malgrat la feina que fan a favor del progrés de la nostra societat, sovint tenen problemes per comunicar el seu valor a la ciutadania. Per una banda, manquen recursos i, per l'altra, manca diàleg i espais oberts al coneixement, no només entre entitats, sinó amb les administracions, els mitjans de comunicació i la ciutadania en general. La jornada 'Social Lab’ vol ajudar a teixir aquestes aliances. 

Amb aquesta jornada arribem al setè any consecutiu que el Social.cat organitza el ‘Social Lab’. L’èxit de les sis darreres edicions (amb els títols Comunicar per existir / Comunicar per transformar / Comunicar per resistir / Comunicar per imaginar / Comunicar per crear/ Comunicar per compartir) ha estat tal que sempre s’han exhaurit totes les entrades al cap de poques hores de donar a conèixer la jornada, amb més de 150 participants aproximadament en cada edició. Així mateix, hem comptat amb la participació en els tallers i taules rodones de rellevants professionals de la comunicació, el periodisme, les ciències socials i el pensament com el fotoperiodista Jordi Borràs, l’escriptora i activista feminista Bel Olid; la sociòloga Liliana Arroyo; la periodista de dades Karme Peiró; l’activista i periodista David Fernàndez; el politòleg i assessor de comunicació i estratègia, Carles A. Foguet; i la periodista Montse Santolino, entre altres. 

Programa

09:00 - 09:20h
Arribada
09:20 - 09:35h
Inauguració Social Lab

Joan Camp, editor de Social.cat
Jordi del Río, director general de Mitjans de Comunicació i Difusió
Carles Campuzano, conseller de Drets Socials

09:35 - 10:30h
Xerrada - Crisi, comunicació i confiança: reflexions des de l’ètica

amb Begoña Roman

La confiança és crucial en qualsevol situació, però sobretot en aquelles en què ens enfrontem a canvis i imprevistos. La interdependència ens obliga a explicitar millor les expectatives, necessitats i interessos. Però poc es podrà resoldre o pal·liar sense vincles, credibilitat i fe en les nostres capacitats socials.

10:30 - 11:15h
Esmorzar - Networking

Gràcies a la col·laboració amb càtering tsuru

11:15 - 13:15h
Taller - La comunicació, una aliada quan vivim una crisi

Impartit per l’equip de La Sembra

En aquest taller farem l’exercici de ficar-nos en la pell d’una entitat que viu una crisi. Com ens pot ajudar la comunicació a sortir-ne? Veurem com amb una bona estratègia, tota crisi pot ser una eina que ens ajudi a fer un pas endavant.

13:15 - 14:30h
Taula Rodona - Experiències des de la pràctica

Amb els professionals de la comunicació especialitzats en crisi Eli Borreda, Francesc Viadel, Anna Aurich i Joan Francesc Cànovas

Modera Clara Congost, de Social.cat

Inscripcions

Les inscripcions a la jornada Social Lab són gratuïtes i tenen places limitades.

Enguany, la inscripció és única i vàlida per a totes les activitats de l’esdeveniment.

Inscriu-t'hi

On ho farem?

El Social Lab es celebrarà enguany a la Nau Bostik (Carrer Ferran Turné, 1-11, 08027 Barcelona)