La Fundació Catalana Síndrome de Down celebra l’eliminació del terme “disminuït” de la Constitució espanyola

L’entitat demana que la reforma vagi més enllà i s’acompanyi d’una aposta real “per a la plena inclusió de les persones amb discapacitat”


El Consell de Ministres ha aprovat aquesta setmana l’avantprojecte de reforma de l’article 49 de la Constitució Espanyola per eliminar el terme ‘disminuït’ i permetre que les persones en situació de discapacitat puguin participar en la societat en igualtat de condicions que la resta de la ciutadania. El nou article 49 substitueix el terme ‘disminuïts’ pel de ‘persones amb discapacitat’, en la línia de la Convenció Internacional sobre els Drets de les persones amb discapacitat, ratificada per l’Estat espanyol l’abril del 2008.

La Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD) celebra aquesta reforma però constata que arriba tard. “Hem d’eliminar per sempre algunes paraules del diccionari que comporten una visió estereotipada de la discapacitat”, afirma Katy Trias, directora general de la FCSD. En aquesta línia, Trias sosté que “és imprescindible” que la reforma vagi més enllà del canvi terminològic i s’acompanyi d’una aposta real “per a la plena inclusió de les persones en situació de discapacitat”.

La nova redacció diu que “les persones amb discapacitat són titulars dels drets i deures previstos en aquest títol en condicions d’igualtat real i efectiva, sense que pugui produir discriminació”, i encomana als poders públics la tasca de “fer les polítiques necessàries per garantir l’autonomia personal i plena inclusió social de les persones amb discapacitat”.

Així mateix, estableix que es regularà “la protecció reforçada de les persones amb discapacitat per al ple exercici dels seus drets i deures”.

La FCSD recorda la necessitat d’utilitzar un llenguatge “més respectuós” amb les persones en situació de discapacitat intel·lectual. Fruit d’aquest treball, Èxit21, el bloc digital de la FCSD, ha elaborat un llibre d’estil que recull una sèrie de recomanacions dirigides als mitjans de comunicació i a la societat en general sobre com informar de la discapacitat de manera respectuosa i sense caure en tòpics ni estereotips.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article