Les violències masclistes a l’adolescència i la joventut, un problema de difícil detecció

La majoria de noies entre els 16 i els 24 anys prefereixen demanar ajuda a les amigues abans que al professorat a l’escola, segons l’entitat SIDA STUDI


La naturalització dels rols de gènere i la manca de perspectiva feminista en els estudis sobre violències masclistes dificulten la prevenció i la detecció d'aquestes situacions a l'adolescència i la joventut. Aquesta és una de les conclusions que fa SIDA STUDI després d'haver analitzat diverses enquestes, en el marc del Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones, que es commemora el dia 25 de novembre.

Des de l'entitat assenyalen que, tot i que no hi ha dades sistemàtiques i específiques sobre violències masclistes a l'adolescència, les adolescents que en pateixen demanen més ajuda a les seves amigues en comptes del professorat. Segons la Macroenquesta de violència contra la dona, elaborada pel Ministeri d'Igualtat l'any 2019, només el 7,3% de les noies de 16 a 24 anys acut al personal docent per explicar les violències viscudes. L'any 2017, l'enquesta de Convivència Escolar i Seguretat de Catalunya ja aportava dades similars i reduïa aquesta xifra fins al 5,6%.

“Hem detectat que calen enquestes amb perspectiva feminista per no reproduir estudis basats en indicadors de 'risc' i, sobretot, és imprescindible contextualitzar i interpretar les dades resultants per tal d'idear estratègies de prevenció i reparació”, subratllen des de SIDA STUDI, que ha fet una anàlisi de les dades sobre violències masclistes en el marc del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, que es commemora el 25 de novembre.

L'associació considera que entre les causes d'aquesta manca d'identificació dels comportaments masclistes entre les persones joves i adolescents es troba el fet que hi ha una “naturalització de l'amor romàntic”, segons el qual els homes han d'assumir una masculinitat “forta i protectora”, mentre que les dones han de tenir una feminitat “dòcil i submisa”. Un fet que dificulta la detecció de comportaments que poden derivar en situacions de violència masclista.

En aquest sentit, les dades sobre denúncies policials tampoc recullen la magnitud de la problemàtica de la violència masclista a l’adolescència i joventut. Segons la Macroenquesta de violència contra la dona, només el 5,4% de les noies que han declarat haver patit violència masclista ha acabat interposant una denúncia.

Dades dispars

En l’àmbit europeu, SIDA STUDI destaca que un 35% de les dones europees declara haver patit violència física, sexual o psicològica abans dels 15 anys; una xifra que a l’Estat espanyol és del 30%, segons l’Enquesta de violència de gènere contra les dones a Europa, elaborada per l'Agència Europea dels Drets Fonamentals el 2012.

No obstant això, a la macroenquesta del 2019 es va constatar que un 71,2% de les noies entre els 16 i els 24 anys declaraven haver viscut situacions de violència masclista i a l’enquesta d’hàbits de salut a alumnes de 4t d’ESO a la demarcació de Barcelona, el 2018 un 36,5% de les adolescents asseguraven haver patit maltractament psicològic i un 18,5% assetjament sexual.

“Cal impulsar una educació sexual feminista per tal de subvertir les dinàmiques de poder existents i proporcionar estratègies a adolescents i joves”, afirmen des de SIDA STUDI.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article