Vuit milions d’europeus pateixen d’insomni per culpa del soroll ambiental

A Barcelona, el 57% de la ciutadania està sotmesa durant tot el dia a valors de soroll superiors als que recomana l’OMS


El soroll ambiental té conseqüències directes en el dia a dia de les persones. Segons l’OMS, vuit milions d'europeus pateixen d'insomni per culpa del soroll ambiental. Aquest dimecres se celebra el dia internacional de conscienciació sobre el soroll, una campanya que té lloc cada any l’últim dimecres d’abril des de 1996. Per aquest motiu, la Federació d’Implantats Coclears de l’Estat espanyol fa una crida a la societat i governs perquè prenguin consciència, respectant el descans i aplicant lleis més restrictives.

El soroll és un gran factor de risc respecte a la pèrdua auditiva. I no només afecta a l’audició, sinó que aquesta pot provocar hipertensió i problemes cardiovasculars que llançarien 10.000 morts prematures per efectes de l'acústica urbana que en moltes ocasions desconeixem. Els impactes del soroll en la salut es noten en els 43.000 ingressos hospitalaris associats a la contaminació acústica.

Per exemple, els nivells mitjans de pressió acústica en clubs nocturns, discoteques, bars, gimnasos i locals esportius en viu poden oscil·lar entre 100 i 112 decibels; els nivells en els concerts de música poden ser encara més alts. Per a protegir la nostra audició, mai hauríem d'escoltar diàriament més de 15 minuts a 100 dB.

L'OMS ha elaborat una sèrie de recomanacions basades en proves per a reduir el risc de pèrdua d'audició en les persones que freqüenten llocs d'oci i esdeveniments. És una resposta a la creixent preocupació per la pèrdua d'audició causada pels sons forts. La norma consta de sis elements que s'apliquen a locals com a clubs nocturns, discoteques, bars, concerts i festivals, etc.

Recomanacions de l’OMS

En el marc del dia  de conscienciació sobre el soroll, l’OMS ha transmès uan sèrie de recomanacions com són la limitació i el control del nivell sonor, l’optimització de l'acústica i els sistemes de so del local, facilitar la protecció auditiva personal, accés a zones tranquil·les i formació i informació.

Per la seva banda, els implantats coclears fan una crida a la societat i al govern amb lleis més restrictives en relació a la contaminació acústica de les ciutats, tant en termes laborals, trànsit, recintes d'oci tancats, terrasses, apel·lant a més al respecte pel descans nocturn.

A Barcelona, el 57% de la ciutadania està sotmesa durant tot el dia a valors de soroll superiors als que recomana l’OMS, i un 27% a nivells molt per sobre d’aquest llindar. Aquestes són algunes de les conclusions que es van presentar ahir a la segona jornada del congrés de l'Acústica de Catalunya (Acusticat), on segons les dades globals extretes de les investigacions d’ISGLOBAL i les referents a l’àrea de Barcelona, aportades per la tècnica de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, Laia Font, el trànsit se situa com la principal font d’aquest soroll.

D’altra banda, la ponència va evidenciar que la contaminació acústica té un important impacte per a la salut. A Barcelona més de 210.000 persones pateixen afectació emocional, psicològica i social per soroll, mentre que més de 60.000 tenen trastorn de la son. L’excés de soroll també causa uns 300 casos nous de cardiopatia isquèmica del cor i el 3% de les morts per aquesta causa, cada any.

En la mateixa sessió, es va reflexionar al voltant dels beneficis de l’ús de la instal·lació de sensors i dades a temps real, per a poder prendre decisions a curt termini. També es va parlar de la implementació de les ZBE a les principals ciutats, les quals els participants han situat com una “oportunitat” per aplicar actuacions de reducció de l’impacte acústic del trànsit en àmbits urbans.

La quarta edició de l’Acusticat s'ha celebrat entre el 25 i 26 d'abril i ha comptat amb l’assistència de prop de 300 persones. En total s'han fet 27 taules rodones amb 19 gestors de diferents sessions repartides en 6 àrees diferenciades. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article