Les veïnes de Casa Orsola planten cara a Lioness Inversiones per evitar la seva expulsió

Els activistes han aconseguit una taula de negociació col·lectiva i les representants sindicals


Més d’un centenar de llogaters s’han plantat a la seu de l’empresa immobiliària Lioness Inversiones, propietària de la Casa Orsola, per exigir la renovació dels contractes de lloguer dels veïns. Aquesta acció pacífica, que ha començat a les 16h d’aquest dijous, s’ha fet a l’edifici d’Emergia, ubicat al carrer d'Àvila 60 de Barcelona, on també s’hi troben la seu legal de l’empresa Lioness Inversiones.

Els llogaters de Casa Orsola, acompanyats pel Sindicat de Llogateres i la Xarxa d'Habitatge de l'Eixample Esquerre, però també de veïns i activistes del moviment per l'habitatge arreu la ciutat, han arribat a l'edifici i han entrat pacíficament al vestíbul fent càntics i mostrant pancartes de denúncia. Des d'un primer moment, hi ha hagut presència policial i els mateixos mediadors dels mossos s'han posat en contacte amb representants de Lioness Inversiones.

Després d'una hora i mitja de protesta, s'ha iniciat una primera interlocució entre els representants sindicals dels llogaters de Casa Orsola i dos representants de la propietat, un fet que suposa un avanç atès que és el primer cop que es reconeix el Sindicat de Llogateres i la Xarxa d'Habitatge de l'Eixample Esquerre per part de Lioness Inversiones.

A les 19h s'ha arribat a un acord: reunir-se demà aquest divendres al Col·legi d'Advocats entre l'advocat i els representants de la propietat i representants sindicals i veïnes. Un acord que es valora com un avanç, però que no genera massa confiança a les veïnes, a qui Lioness ja els ha promès múltiples vegades que negociaria i no ho ha fet.

Denunciar les llars que ja estan fora de contracte

De fet, la manca de negociacions ja ha donat lloc a que una llar i un local comercial quedessin fora de contracte el passat 1 d’abril. A la llar viu l'Elisenda amb el seu marit i fill des de fa 32 anys. I al local hi ha un quiosc, un petit comerç familiar que fa 8 anys que va començar. Les dues famílies estan perplexes amb el modus operandi d’aquest voltor: “Hi ha una manca d’humanitat increïble, en cap moment s’han dignat a comunicar-se amb nosaltres”, admetia l’Elisenda, “està clar que ens volen fora”. En el cas del quiosc, la Jaquelin, la mare de família, es lamentava d’haver invertit tant de temps (vuit anys) i diners en aixecar el negoci perquè ara els fessin fora sense cap explicació.

En els dos casos, però s’està seguint l'estratègia sindical #EnsQuedem, que consisteix a seguir pagant el lloguer malgrat el contracte estigui exhaurit, a l'espera d'arribar a un acord amb la propietat que els permeti signar un nou contracte de lloguer. Les dues van intentar fer el pagament dels seus lloguers habituals a través d’un gir postal a principis d’abril, però l'empresa els ha rebutjat i els ha enviat un burofax exigint que retornessin les claus.

Expulsar veïnes per fer lloguers temporals de luxe

A la finca de Casa Orsola ja hi ha al menys sis habitatges buits fruits de la no renovació de contractes per part de l’empresa Lioness Inversiones, propietària de Casa Orsola des del novembre del 2021. Però també hi ha noves llogateres, arran l’anunci del lloguer temporal d’un pis de 60m2 per 2.000 euros. Aquest pis, que va estar anunciat durant unes setmanes fins el passat divendres 22 d’abril (quan es va denunciar a través d’una nota de premsa enviada pel Sindicat), com un lloguer de temporada (entre 32 dies i 11 mesos) i per un preu de 1.995 euros mensuals apart de la fiança de 2 mesos i els honoraris. Una suma que implica pagar més de 7.000€ només per entrar a viure al pis. La família que està ara mateix vivint a aquest pis, té un contracte de dos mesos que va ser gestionat entre l’empresa on treballa un dels membres de la família i l’empresa immobiliària SH Barcelona, atès que la família acaba d’arribar a la ciutat per un trasllat laboral.

Lloguers regulats i acabar amb els lloguers temporals

La inseguretat que pateixen els veïns de Casa Orsola, com tantes d'altres, és degut a la manca de marcs legislatius que protegeixin els llogaters i assegurin lloguers assequibles i contractes estables que els permetin construir un projecte de vida sense por a ser expulsades de les seves llars en qualsevol moment. En aquest sentit, des del Sindicat de Llogateres demanem que es restableixi la regulació de lloguers, per evitar pujades de preus que expulsin les llogateres de les seves llars. Així mateix, denunciem la manca de regulació dels contractes temporals sense cap marc que protegeixi els inquilins amb una limitació del preu del lloguer, amb una durada establerta, però sobretot, sense cap règim sancionador que fiscalitzi en quins casos és il·legal utilitzar aquest tipus de contractes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article