Situació “crítica” per la manca de llevadores a l’ICS

UGT afirma que la situació empitjora a l’estiu i veu “insostenible” la manca de recursos


La UGT ha alertat de la situació “crítica” que viu la sanitat per la manca de llevadores. El sindicat ha explicat que la situació és encara pitjor a l’estiu per les vacances, els permisos i les baixes i assegura que és fa “del tot insostenible” garantir la cobertura de les necessitats de forma adient.

Així, ha apuntat que fins ara s’havia aconseguit amb la “implicació i esforç” de les professionals. El sindicat ha assegurat que s’està demanant a alguns professionals que facin torns de treball dobles per pal·liar la situació sense rebre una remuneració adient.

Així mateix, ha afegit que tenen constància que algunes gerències han plantejat suprimir temporalment visites preventives. Per tot això, el sindicat ha reclamat solucions a l’Institut Català de la Salut (ICS).

Segons informació de l’Associació Catalana de Llevadores (ACL) a la que fa referència l’UGT, a Catalunya hi ha 17 llevadores per cada 100.000 dones i 10,4 llevadores per cada 1.000 naixements. El sindicat ha apuntat la diferència amb la Unió Europea, on la mitjana és de 69,8 llevadors per cada 100.000 dones i 25,9 per cada 1.000 naixements. A més, ha apuntat que fins al 2026 es jubilaran 711 professionals a l’Estat espanyol i només se’n formaran 377.

Davant d’aquesta situació, l’UGT ha afirmat que és “inexcusable” augmentar les places de formació en l’especialitat de llevadora i dignificar alhora les condicions laborals dels treballadors. Entre d’altres, ha reclamat que s’igualin aquestes condicions entre territoris ja que ara es produeixen greuges.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article