Ocupen la Universitat de Barcelona per denunciar la “passivitat” davant la crisi climàtica

El moviment End Fossil exigeix que les universitats trenquin relacions amb empreses molt contaminants


Estudiants del moviment juvenil End Fossil han acampat aquest dimecres en un dels patis de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB) per denunciar la “passivitat” de la institució davant la crisi climàtica. A més, tres persones s’han encadenat a l’escalinata que condueix al rectorat.

Els estudiants exigeixen que la universitat trenqui relacions amb empreses molt contaminants i retiri les càtedres que impulsen conjuntament. També demanen que els alumnes rebin formació en transició ecològica. Des del setembre, estudiants d’arreu del món estan ocupant altres centres educatius amb l’objectiu d’expressar el malestar envers l’economia fòssil. Els estudiants demanen reunir-se amb el rector.

Al crit de ‘Què volem, justícia climàtica!’, un vintena d’estudiants han acampat als jardins de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona amb la idea de fer-hi nit i mantenir la protesta durant uns dies o fins que obtinguin respostes de la universitat, han explicat.

Uns minuts abans, tres estudiants s’han encadenat entre ells a l’escalinata que porta al rectorat i, juntament amb cinc persones més, es troben tancats en aquest vestíbul. Segons han indicat des del moviment, la universitat ha tancat l’accés a aquesta zona. Els mitjans de comunicació han observat les persones encadenades a través dels vidres de les portes.

La intenció dels estudiants és lliurar una carta al rector de la universitat amb les reivindicacions i reunir-s’hi. “Demanen a les universitats que estiguin a l’altura del moment en què ens trobem”, ha afirmat Sara Santana, una de les portaveus del moviment, en declaracions als mitjans de comunicació.

Per la seva banda, la universitat, ha declinat fer valoracions de la protesta ara com ara i només informa que són uns 20 estudiants els que es troben al jardí.

Els estudiants critiquen que la universitat digui que està “compromesa amb el medi ambient i la sostenibilitat” d’una banda i, de l’altra, “albergui empreses fòssils, com Repsol, amb una càtedra, o el Banc Santander, el banc que més ha finançat els combustibles fòssils a Espanya”, ha dit Santana.

El moviment demana que la universitat trenqui relacions amb aquestes empreses i, també, que conscienciï sobre l’emergència climàtica a través del currículum acadèmic i ensenyi als alumnes alternatives als models econòmics actuals. Per a End Fossil, no té sentit que la universitat no doni una “educació ecosocial” en el context de crisi climàtica.

“Formar-se en competències bàsiques relacionades amb la transició ecològica no pot ser un assumpte exclusiu de científics ambientals o una opció d’una minoria d’estudiants sensibilitzats. No té sentit que graus com Economia continuïn fomentant el creixement il·limitat del capitalisme, que va en contra del context actual”, sostenen els estudiants en un comunicat.

El moviment alerta de la “crisi estructural provocada pel capitalisme” i denuncia “un sistema que promou un creixement infinit basat en l’ús de recursos finits, com són els combustibles fòssils”. Els estudiants denuncien en el comunicat un col·lapse que inclou a “tothom” i del qual responsabilitzen les empreses que actuen dins dels centres universitaris.

“Els desastres naturals han augmentat en un 43,8% durant els últims deu anys i es preveu que el nombre de catàstrofes l’any sigui de 560 de cara al 2030, una xifra equivalent a 1,5 desastres al dia”, exposen. 

D’aquesta preocupació, neix el col·lectiu End Fossil, un moviment internacional liderat per estudiants que convida a ocupar les universitats i centres educatius. Destaquen ocupacions com la de la Universitat de Pennsilvània (Estats Units) i la de Göttingen (Alemanya). 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article